Ile rodzajów aminokwasów występuje w białkach organizmów? 6 10 20 32
Aminokwasy tworzą łańcuch białkowy dzięki wiązaniom: peptydowym wodorowym estrowym glikozydowym
Aminokwasy nie wytwarzane przez organizmy zwierzęce, ale niezbędne w ich diecie to aminokwasy: egzogenne endogenne aromatyczne alifatyczne
Struktura pierwszorzędowa białek to: sposób ułożenia łańcuchów polipeptydowych w przestrzeni występowanie wiązań wodorowych i dwusiarczkowych, zapewniających właściwą konformację cząsteczki sekwencja aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym regularne ułożenie łańcucha polipeptydowego stabilizowane wiązaniami wodorowymi
Które z wymienionych wiązań są głównie odpowiedzialne za "trzeciorzędową strukturę białka"? wodorowe i peptydowe jonowe i dwusiarczkowe atomowe spolaryzowane i jonowe atomowe koordynacyjne i peptydowe
Jaki proces zachodzi, gdy na białko działamy alkoholem w temperaturze pokojowej? kondensacja peptyzacja estryfikacja denaturacja
Swoistość i różnorodność białek zależy od: koloidalnego charakteru białek ilości i sekwencji aminokwasów możliwości łączenia się aminokwasów z DNA denaturacji białek w podwyższonej temperaturze
Białkami prostymi są: metaloproteidy albuminy chromoproteidy glikoproteidy
Białkami fibrylarnymi są: histony i keratyna albuminy i globuliny albuminy i histony kolagen i keratyna
Przykładem białka o czwartorzędowej strukturze jest: hemoglobina albumina globulina keratyna
Wybierz prawidłowe stwierdzenie: fosfoproteidy należą do białek prostych W organizmach żywych występują wyłącznie D-aminokwsy Wiązanie peptydowe tworzy się przy udziale grupy karboksylowej jednego aminokwasu i grupy aminowej kolejnego Aminokwasy z łańcuchem bocznym niepolarnym, posiadają właściwości hydrofilowe
Białkiem paznokci i włosów jest: Kolgen Fibryna Keratyna Hemoglobina
Białka pełnią wszystkie wymienione funkcje z wyjątkiem: Biorą udział w transporcie różnych substancji Są podstawowym materiałem budulcowym komórek i tkanek organizmu Pełnią funkcję enzymów Są nośnikiem informacji genetycznej
Aminokwasy różnią się: łańcuchem bocznym brakiem lub obecnością grupy aminowej brakiem lub obecnością grupy karboksylowej żadna z odpowiedzi nie jest poprawna
Glikoproteidy to białka, gdzie do łańcucha białkowego dołączone są: cząsteczki kwasu fosforowego metale barwniki cukrowce
"Struktura drugorzędowa" białka jest możliwa na skutek tworzenia wiązań; wodorowych jonowych hydrofobowych siarczkowych