Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Wartość energetyczna pokarmów

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 3483 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Scenariusz lekcji matematyki w klasie V- ścieżka prozdrowotna.

1. Dział: Liczby naturalne. Szacowanie wyników działań.

Temat lekcji: „Wartość energetyczna pokarmów.”

2. Cele ogólne:
- ćwiczenie sprawności rachunkowej
- kształtowanie nawyków racjonalnego odżywiania
- stwarzanie okazji do współpracy w grupie

3. Cele szczegółowe:
- uczeń szacuje wyniki działań (głównie dodawania i mnożenia) w zakresie 3000
- uczeń czyta tabele
- uczeń potrafi obliczać wartość energetyczną posiłków
- uczeń zna zapotrzebowanie energetyczne swego organizmu
- uczeń potrafi ułożyć prosty jadłospis z zachowaniem zasady urozmaicania posiłków

4. Formy:
- zbiorowa
- grupowa jednolita

Metody:
- słowne: rozmowa nauczająca, wyjaśnienia
- działań praktycznych

5. Środki dydaktyczne: karty pracy grupy (format A3), tabele wartości kalorycznej pokarmów, tabele potrzeb energetycznych, arkusz papieru pakowego i kilka karteczek samoprzylepnych, zeszyt ćwiczeń dla kl.5 „Liczby całkowite i ułamki cz. 1”

6. Przebieg lekcji

– Wprowadzenie do tematu lekcji (10 min)
Nauczyciel przyczepia do tablicy arkusz papieru z napisem „Odżywiać się racjonalnie, to: ...”.
Dzieci w grupach wypisują na samoprzylepnych karteczkach zakończenia tego zdania.
Przedstawiciele grup odczytują zapisane cechy a nauczyciel przykleja karteczki do arkusza porządkując je w trzy grupy: różnorodność, właściwa ilość, regularność pożywienia.
Nauczyciel krótko podsumowuje powstałą planszę a następnie podaje temat lekcji.

(Jeśli w pracy grupowej uczniów zabraknie którejś z cech racjonalnego odżywiania –uzupełniamy prowadząc pogadankę z całą klasą.)
– Układanie jadłospisu ucznia kl. 5 – praca w grupach (15 min)
Nauczyciel wyjaśnia, że spożywane produkty dostarczają organizmowi energii, mierzymy ją w kcal, zapotrzebowanie na energię zależy od wieku, płci, wykonywanej pracy a przekraczanie norm zapotrzebowania na energię powoduje otyłość.
Po tym wprowadzeniu nauczyciel rozdaje grupom karty pracy (zał. 1)
Uczniowie pracują w grupach, ułożony przez siebie jadłospis zapisują na dużym arkuszu papieru.
(Można dodać kilka zdań o zagrożeniach, jakie niesie otyłość.
Nauczyciel obserwuje pracę grup, udziela wskazówek.)
– Omówienie wyników pracy grup (15 min)
Każda grupa prezentuje ułożony przez siebie jadłospis. Reszta klasy sprawdza, czy spełnia on kryteria podane w instrukcji zadania.
Wypracowane jadłospisy wiszą przez jakiś czas w klasie na widocznym miejscu.
(Nauczyciel ocenia pracę każdej grupy uwzględniając ocenę klasy).
– Praca domowa (5min)
zadanie 5 str. 18 w zeszycie ćwiczeń „Liczby całkowite i ułamki cz. 1” GWO.

Załącznik 1

1.Odczytajcie z tabelki „Zapotrzebowanie na energię” (zał. 2) jaka jest norma zapotrzebowania na energię dziecka w Waszym wieku.

2.Posługując się tabelkami wartości kalorycznej niektórych pokarmów: z zał. 3 oraz z zeszytu ćwiczeń na str. 18, ułóżcie jadłospis ucznia klasy 5.
Wynik pracy grupy zapiszcie na dużym arkuszu papieru.

3.Układając jadłospis pamiętajcie, by
 Wartość energetyczna wszystkich posiłków łącznie nie przekraczała normy
 Pożywienie było różnorodne, z zawartością warzyw i owoców
 Posiłki były atrakcyjne pod względem smakowym
 Nie zapomnijcie o drugim śniadaniu!

Załącznik 2

Zapotrzebowanie na energię ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia.

Grupa ludności ..................... Norma w kcal
Dzieci w wieku
1-3 lat ................................ 1300
4-6 lat ................................ 1700
7-9 lat ................................ 2100
10-12 lat ............................ 2600
Dziewczęta
13-15 lat ............................ 2800
16-20 lat ............................ 2700
Chłopcy
13-15 lat ............................ 3300
16-20 lat ........................... 3700
Mężczyźni
Zajęcie siedzące .................. 2600
Umiarkowana praca .............. 3200
Ciężka praca ....................... 4000
Bardzo ciężka praca ............. 4500
Kobiety
Zajęcie siedzące .................. 2300
Umiarkowana praca .............. 2800
Ciężka praca ....................... 3200
Osoba w wieku ponad 65 lat .. 2300


Załącznik 3

Wartości kaloryczne niektórych pokarmów w kilokaloriach (kcal)

Produkt ............................ Ilość ........................ kcal
Ziemniaki ........................ średnia porcja .......... 100
Makaron gotowany ............. 1 porcja ................... 300
Kasza jęczmienna gotowana..1 porcja ......................48
Ryż gotowany..................... 1 porcja........................56
Kotlet panierowany.............. 1szt. mały..................218
Kotlet mielony................... 1szt. ....................... 240
Bitki w sosie....................... 1szt. .......................175
gulasz............................... średnia porcja..............215
gołąbki...............................1 szt...........................108
Pierogi z mięsem ................1 szt.............................92
Udko kurczaka pieczone ......1 szt...........................155
Ryba smażona....................1porcja..........................78
Risotto z mięsem
i jarzynami ....................... 2 duże łyżki..................196
Zapiekanka z makaronu,
mięsa i jarzyn.....................2 duże łyżki..................241
Zupa kalafiorowa.................1 talerz.........................98
Zupa grochowa....................1 talerz....................... 192
Kapuśniak ........................ 1 talerz........................ 96
Pomidorowa z ryżem .......... 1 talerz....................... 137
Rosół z makaronem ........... 1 talerz....................... 149
Ogórkowa ze śmietaną ....... 1 talerz....................... 132
Jajko w majonezie.............. 1 szt............................150
Płatki kukurydziane ........... 1 łyżka..........................38
Parówka ........................... 1 szt............................122
Wędzona makrela.............. Mała porcja...................230
Jogurt .............................. 1 opak.........................120
Budyń .............................. 1 szklanka................... 404
Kisiel ............................... 1 szklanka....................100
Miód ................................ 1 łyżeczka......................23
Bułka drożdżówka z serem . 1 szt............................280
Placek z jabłkami............... 1 kawałek5 cm x 5 cm....224 Herbatnik ......................... 1 szt............................ 44
Sernik............................... 1 kawałek5 cm x 5 cm....248 Wafelek ........................... 1 szt.............................. 81
Baton „Mars”...................... 1 mały........................... 88
Baton „Twix”....................... 1 szt............................240
Landrynki .......................... 1 szt............................. 15
Czekolada ......................... 1 kostka....................... 23
Mandarynka ....................... 1 owoc.......................... 23
Kiwi................................... 1 owoc.......................... 23
Banan średniej wielkości....... 1 owoc.......................... 120
Jabłko średniej wielkości....... 1 owoc.......................... 75
Pomarańcza........................ 1 owoc.......................... 40
Sok pomarańcz................... 1 szkl...........................112
Sok jabłkowy....................... 1 szkl........................... 89
Sok z owoców egzotycznych... 1 szkl........................... 142
Ogórek średniej wielkości...... 1 szt............................ 20
Papryka surowa(strąk) ......... 1 szt............................ 23
Pomidor.............................. 1 szt............................ 34
Rzodkiewka......................... 1szt............................. 1
Kalafior gotowany................. Cała sztuka.................. 210
Kapusta kiszona.................. 1 szkl........................... 40
Marchew surowa................... 1 porcja......................... 28
Buraki gotowane.................. 1 porcja......................... 27
Ogórek konserwowy............. 1 szt............................. 30

Opracowała:Helena Kalinowska
nauczyciel matematyki w szkole podstawowej

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie