Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Sprawdzian wielopoziomowy z biologii kl I gimnazjum

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 2774 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

 
1.Poniżej podano rolę niektórych składników pokarmowych. Rozpoznaj te składniki i napisz ich nazwę;
a) zapasowy materiał energetyczny ...................................................................
b) regulatory procesów życiowych i materiał budulcowy ...................................................................
c) główne źródło energii dla organizmu ................................................................... 3p.

2.Podkreśl nazwy chorób szerzących się drogą pokarmową;
czerwonka, Heinego- Medina, wścieklizna, gruźlica, dur brzuszny, grypa, tężec, żółtaczka zakaźna, dyfteryt, odra 4p.

3.Gdzie w układzie pokarmowym i pod wpływem jakich enzymów trawione są;
a) białka ................................................................................ .......................................................................
b) tłuszcze ................................................................................ ........................................................................
c) węglowodany ................................................................................ .......................................................................
5p.
4.Spośród podanych poniżej narządów wybierz elementy przewodu pokarmowego i ułóż je we właściwej kolejności; dwunastnica, jelito grube, wątroba, trzustka, śledziona, jelito cienkie, przełyk, jama ustna, tchawica, żołądek, nerki
................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ..........................................
2p.
5.Połącz w pary witaminy ze skutkami ich niedoboru w organizmie;
A choroba beri-beri
B krzywica
B ślepota kurza
C anemia i zahamowanie wzrostu
D szkorbut 5p.

6.Zaznacz 3 punkty, w których podane są prawidłowe informacje dotyczące cholesterolu;
a) cholesterol produkowany jest z tłuszczów nienasyconych;
b) każdy nadmiar cholesterolu usuwany jest przez organizm;
c) miejscem produkcji cholesterolu jest wątroba;
d) cholesterol jest wbudowywany w ściany tętnic;
e) duże ilości cholesterolu znajdują się w tłuszczach roślinnych;
f) cholesterol jest składnikiem budulcowym.
3p.
7.Dlaczego zimą częściej i chętniej spożywamy pokarmy tłuszczowe?
................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ..........................................
2p.
8.Opisz wpływ alkoholu na proces trawienia białek;
................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ..........................................................
9. Połącz w pary przedstawione przyczyny z chorobą, którą wywołują;
szybkie połykanie posiłków zarażenia tasiemcem
zjadanie brudnych warzyw, picie nieprzegotowanej wody zarażenie glistą ludzką
spożywanie surowego, nieprzebadanego mięsa salmonelloza nieżyt żołądka
zjadanie lodów, kremów przygotow. z surowych jaj niestrawność, wrzody żołądka
10.Wymień jakie funkcje pełni ślina produkowana przez gruczoły ślinowe;
................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ...............................................................
3p.
11.Człowiek z wyciętym woreczkiem żółciowym ma utrudnione trawienie;
a) skrobi b) tłuszczów c) cukrów d) białek 1p.

12.Podkreśl co rozumiesz przez racjonalne żywienie;
a) spożywanie 4 posiłków dziennie
b) spożywanie tylko posiłków gotowanych
c) rozsądne, celowe odżywianie się( spożywanie wszystkich potrzebnych składników pokarmowych)
d) spożywanie pokarmów zawierających białka roślinne. 1p.

13.Który według ciebie zestaw drugiego śniadania jest właściwy. Uzasadnij swój wybór;
A. Pączek i kilka cukierków
B. Jogurt i owoce
................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ..........................................
2p.
14.Zniżej podanych twierdzeń podkreśl te, które wyjaśniają potrzebę utrzymania higieny jamy ustnej;
a) nieprzyjemny zapach z ust b) niszczenie struktury zęba
c) gromadzenie się bakterii d) nadprodukcja śliny
e) gromadzenie się resztek pokarmowych
3p.



Opracowanie: Anna Bobel

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie