Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Jan Paweł II. Test



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.


 

Test można wykorzystać jako sprawdzian wiedzy na temat życia i pontyfikatu Jana Pawła II


Halina Mursztynowska (SP im. Zygmunta Augusta w Tajnie Starym), Danuta Morstejn

Za każdą poprawną odpowiedź otrzymujesz 1 punkt.
Odpowiedzi umieszczasz na karcie odpowiedzi!



1. Jan Paweł II urodził się:

a) 30.01.1918,
b) 18.05.1920,
c) 25.11.1922,
d) 16.10.1976.

2. Ojciec Święty żył:

a) 90 lat,
b) 72 lata,
c) 85 lat,
d) 88 lat.

3. Data śmierci Ojca Świętego to:

a) 30.03.2005,
b) 13.04.2005,
c) 01.04.2005,
d) 02.04.2005.

4. Ojciec Święty został pochowany w:

a) Krakowie na Wawelu,
b) Rzymie w katakumbach,
c) podziemiach Bazyliki Świętego Piotra,
d) Wadowicach w grobie rodzinnym.

5. Ciało Ojca Świętego złożono w 3 trumnach:

a) drewnianych,
b) metalowej i 2 drewnianych,
c) 2 metalowych i drewnianej,
d) metalowych.

6. Imię i nazwisko Jana Pawła II to:

a) Mieczysław Maliński,
b) Stanisław Dziwisz,
c) Karol Wojtyła,
d) Józef Glemp.

7. Karol Wojtyła urodził się w:

a) Wadowicach,
b) Kalwarii Zebrzydowskiej,
c) Krakowie,
d) Zakopanem.


8. Ile lat miał Karol Wojtyła, gdy mu zmarła matka?

a) 5
b) 10
c) 9
d) 12

9. Karol Wojtyła ukończył szkołę podstawową i średnią w:

a) Krakowie,
b) Kalwarii Zebrzydowskiej,
c) Zakopanem,
d) Wadowicach.

10. Data wyboru Karola Wojtyły na papieża to:

a) 12.10.1967,
b) 16.10.1978,
c) 25.11.1978,
d) 13.05.1981.

11. Pontyfikat Jana Pawła II trwał:

a) 28 lat,
b) 27 lat,
c) 30 lat,
d) 26 lat i 5 miesięcy.

12. Pierwsza pielgrzymka ojca Świętego do Polski odbyła się w roku:

a) 1978,
b) 1979,
c) 1976,
d) 1980.

13. Podczas pierwszej wizyty papież przebywał w Polsce:

a) 1 dzień,
b) 3 dni,
c) 5 dni,
d) 10 dni.

14. Jan Paweł II odwiedził Ełk:

a) 08.06.1999,
b) 10.06.1998,
c) 01.01.2000,
d) 07.20.1997.

15. Ile razy Ojciec Święty odwiedził Polskę?

a) 5
b) 11,
c) 9,
d) 10

16. Ostatnia wizyta Ojca Świętego w Polsce miała miejsce w roku:

a) 2003,
b) 2004,
c) 2000,
d) 2002.

17. Światowe Spotkanie Młodzieży z Ojcem Świętym w Polsce odbyło się w roku:

a) 1991,
b) 1990,
c) 1988,
d) 1980.

18. Światowe Spotkanie Młodzieży w Polsce odbyło się w:

a) Częstochowie,
b) Warszawie,
c) Gdańsku,
d) Gnieźnie.

19. Ile pielgrzymek odbył Ojciec Święty podczas swego pontyfikatu?

a) 200
b) 50
c) 150
d) 104

20. Pierwszym papieżem Słowianinem był:

a) Jan Paweł I,
b) Pius XII,
c) Jan Paweł II,
d) Paweł VI.

21. Którym z kolei papieżem był Jan Paweł II?

a) 280
b) 350
c) 264
d) 154

22. Ile krajów świata odwiedził Ojciec Święty?

a) 104
b) 208
c) 129
d) 158

23. Którego kraju Ojciec Święty nie odwiedził?

a) Chin
b) Japonii
c) Korei
d) Rosji

24. Data zamachu na papieża na Placu Świętego Piotra to:

a) 13.05.1981,
b) 10.10.1991,
c) 05.05.1978
d) 10.06.1979

25. Ile osób wyniósł na ołtarze Jan Paweł II?

a) 100
b) 300
c) 50
d) 2000

26. Ojciec Święty napisał „List do dzieci” w roku:

a) 1990,
b) 1994,
c) 1995,
d) 1988.

27. W którym kraju papież spotkał się z dwoma tysiącami dzieci?

a) W Afryce
b) w Kanadzie
c) w Polsce
d) w Brazylii

28. W jakim wieku były dzieci, z którymi spotkał się papież?

a) 10-12 lat
b) 3 lata
c) 15 lat
d) 8-9 lat

29. Ojciec Święty pisał testament przez:

a) jeden rok,
b) kilka tygodni,
c) jeden dzień,
d) cały pontyfikat.

30. Ile encyklik napisał Jan Paweł II?

31. Ile dni Ojciec Święty przebywał w diecezji ełckiej?

32. Która błogosławiona została ogłoszona świętą w roku 2000?

33. Dokończ zdanie. Ojciec Święty podczas ostatniej wizyty w Polsce wyświęcił w Łagiewnikach Bazylikę pod wezwaniem ..................................

34. Dokończ zdanie. Pierwsze wypowiedziane słowa podczas pontyfikatu Jana Pawła II brzmią: „Nie lękajcie się, ...............................”.

35. Dokończ zdanie. Słowa wypowiedziane przez papieża podczas pielgrzymki do Polski: „Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze....”.

36. Co oznaczają słowa „TOTUS TUUS”?

37. Podaj trzy początkowe słowa modlitwy, o którą Ojciec Święty prosił wiernych, aby modlili się w jego intencjach.

38. Jaką modlitwę Ojciec Święty prosił odmawiać każdego dnia o 12:00 w południe?

39. Którego dnia tygodnia odbywały się audiencje na Placu Świętego Piotra?

40. Jaką część różańca ustanowił Ojciec Święty?

41. Uzupełnij zdanie. Jedna część różańca ma ............ tajemnic.

42. Obecny rok został ogłoszony przez Jana Pawła II rokiem ..........

43. Czy papież lubił dzieci?

44. Czy oprócz Jana Pawła II jeszcze któryś z papieży napisał „List do dzieci”?

45. Czy Ojciec Święty pisał książki?

46. Czy Ojciec Święty pisał wiersze?

47. Czy Karol Wojtyła, będąc w wieku szkolnym, uprawiał sport?

48. Podaj tytuł ostatniej książki napisanej przez Jana Pawła II.

49. Uzupełnij zdanie. Obecny papież obrał imię .............

50. Uzupełnij zdanie. Papież jest następcą ................



Test „Jan Paweł II”. Odpowiedzi

1. B.
2. C.
3. D.
4. C.
5. B.
6. C.
7. A.
8. C.
9. D.
10. B.
11. D.
12. B.
13. C.
14. A.
15. C.
16. D.
17. A.
18. A.
19. D.
20. C.
21. C.
22. C.
23. D.
24. A.
25. D.
26. B.
27. B.
28. A.
29. D.
30. 14.
31. 3.
32. Faustyna Kowalska.
33. Miłosierdzia Bożego.
34. Otwórzcie drzwi Chrystusowi.
35. ... ziemi. Tej ziemi.
36. Cały Twój.
37. „Pod Twoją obronę...”.
38. „Anioł Pański”.
39. W środę.
40. Tajemnice Światła.
41. 5.
42. Eucharystii.
43. Tak.
44. Nie.
45. Tak.
46. Tak.
47. Tak.
48. „Pamięć i tożsamość”.
49. Benedykt XVI.
50. Świętego Piotra.

Halina Mursztynowska, Danuta Morstejn

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie do wykorzystania na lekcjach -> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej



Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie