Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Czy posiadasz jakąś wiedzę o Zjednoczonym Królestwie Wielkiej Brytanii i Irlandi

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 1106 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zadzwoń do Nas!* - tel. 606-...-... ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Konkurs przeznaczony jest dla uczniów gimnazjum. Ma on na celu przybliżenie uczniom zagadnień związanych z krajami anglojęzycznymi. Niniejsza publikacja zawiera zestaw pytań opracowany na Regionalny Konkurs Wiedzy o Zjednoczonym Królestwie Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej corocznie przeprowadzany w Zespole Szkół im. X. Dunikowskiego w Zawierciu.

I. Wybierz poprawną odpowiedź

1."Kilt" jest to nazwa:
a.spódnicy dla Szkotów
b.festiwalu w Szkocji
c.potrawy szkockiej

2.Ascot słynie z :
a.drużyny piłkarskiej
b.turnieju tenisowego
c.wyścigów konnych

3.Św. Patryk jest patronem:
a.Szkocji
b.Irlandii
c.Anglii

4.Emily Bronte napisała:
a.Hamleta
b.Wichrowe Wzgórza
c.Klub Pickwicka

5. Elton John zaśpiewał dla księżnej Diany:
a."Gone with the Wind"
b."Candle in the Wind"
c."How will I know"

6.Robert Burns był:
a.poetą szkockim
b.poetą angielskim
c.poetą irlandzkim

7.Co to jest "kirk":
a.potrawa szkocka
b.sport narodowy
c.kościół szkocki

8.Dzień św. Dawida jest obchodzony:
a.2 maja
b.1 marca
c.17 marca

9." Alicja w krainie czarów" jest dziełem:
a.Lewis Carrol
b.John Ronald Reuel
c.Sara Black

10. Nazwa królweskiej rezydencji w Edynburgu to:
a.Windsor Castle
b.Hollyrood Palace
c.Caernarfon Castle

KLUCZ: 1.A 2.C 3.B 4.B 5.B 6.A 7.B 8.B 9.A 10.C

II. Odpowiedz na pytania

1.Podaj co wchodzi w skład Wielkiej Brytanii (ANGLIA, WALIA,SZKOCJA)
2.Podaj nazwę największego pasma górskiego w Anglii (PIENIŃSKIE)
3.Podaj co wchodzi w skład the United Kingdom (ANGLIA, ,SZKOCJA, IRLANDIA PÓŁNOCNA I KOLONIE)
4.Podaj nazwę stolicy Anglii (LONDYN)
5.Podaj gdzie odbywają się koronacje głów państwa (WESTMINSTER ABBEY)
6.Podaj nazwę stolicy Walii (CARDIF)
7.Podaj nazwy dwóch głównych pasm górskich Szkocji (KALEDOŃSKIE, GRAMPIAN)
8.Podaj gdzie urodził się Szekspir (STRATFORD UPON AVON)
9.Podaj nazwę kanału dzielącego the UK i Francję (LA MANCHE)
10.Podaj nazwę stolicy Szkocji (EDINBURGH)
11.Podaj nazwę najsłynniejszego zegara w Londynie (BIG BEN)
12.Podaj imię małżonka królowej Elżbiety (FILIP)
13.Podaj wiek dzieci rozpoczynająch naukę w szkole ( 5 LAT)
14.Podaj nazwę stolicy Irlandii Północnej (BELFAST)
15.Podaj nazwę jednostki monetarnej w W.B. (FUNT SZTERLING)
16.Podaj imię obecnie panującej królowej (ELŻBIETA II)
17.Podaj gdzie znajduje się siedziba premiera W.B (10 DOWNING STREET)
18.Podaj nazwę szkoły do której uczęszczają synowie księcia Karola (EATON)


Opracowała:
mgr Ewa Bednarska-Błaut

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie