Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Zdrowie na talerzu

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 1525 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Szkoła jest miejscem, w którym uczniowie spędzają większą część dnia. Powinna być zatem miejscem, w którym nabywają nowych umiejętności, wychodzą  bogatsi o nowe doświadczenia. Jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci i młodzieży niepełnosprawnej umysłowo, ponieważ ich funkcjonowanie w dorosłym życiu w dużej mierze zależy od tego, w jakim stopniu będą samodzielni.
Opracowany przeze mnie projekt zakłada zmianę sposobu odżywiania, wyposażenie uczniów w umiejętności niezbędne do przygotowywania zdrowych posiłków.

Uwagi wstępne:
Powiedzenie „w zdrowym ciele, zdrowy duch” jest myślą przewodnią tego projektu. Prawidłowo skomponowana dieta i racjonalne odżywianie  mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie fizyczne, a co za tym idzie i na sprawność intelektualną. Zdrowe jedzenie wcale nie musi być monotonne i bezbarwne. Wystarczy szczypta wyobraźni, smaku i na talerzu mogą  pojawić się fantastyczne przysmaki zdrowej kuchni. Przyjęte w opracowanym przeze mnie projekcie założenia, cele i treści kształcenia pozwolą uczniom przyswoić wiedzę o racjonalnym odżywianiu, wyrobią nawyk spożywania warzyw, owoców pod różną postacią, wyposażą w umiejętności niezbędne do przygotowania prostych posiłków i nawyków bezpiecznego posługiwania się narzędziami kuchennymi, uwrażliwią rodziców uczniów naszej szkoły na prawidłowe komponowanie posiłków i nie uleganie niezdrowym zachciankom dzieci.
 
Założenia projektu:
Wraz z wiekiem dzieci wzrasta ich waga ciała. Jest to zjawisko jak najbardziej normalne, pod warunkiem, że zachowana jest równowaga między wzrostem a masą ciała. Niestety coraz częściej obserwuje się zjawisko otyłości, nawet już wśród dzieci w wieku przedszkolnym. Na pewno dużą rolę odgrywają błędy żywieniowe i brak ruchu. Szkoła jest miejscem, gdzie dziecko spędza ponad połowę dnia, dlaczego więc nie spróbować zaszczepiać właśnie w tym miejscu prawidłowych wzorców. Opracowałam w/w projekt z myślą o uczniach mojej klasy, w której 67% młodzieży cierpi na otyłość. Zdaję sobie sprawę, że prawidłowe nawyki powinno kształtować się od najmłodszych lat, ale z drugiej strony przecież nigdy nie jest za późno na zmiany.

 
Projekt zakłada:
1.      analizę masy ciała uczniów klas edukacyjno – terapeutycznych;

2.      naświetlenie problemu nadwagi rodzicom naszych uczniów poprzez spotkanie z lekarzem (prelekcja „Otyłość – choroba współczesnej cywilizacji”);

3.      ustalenie z rodzicami uczniów zmiany produktów spożywczych dostarczanych w czasie pierwszego i drugiego śniadania;

4.      comiesięczne przekazywanie rodzicom jadłospisu wraz z przepisami na proste dania;

5.       samodzielne przygotowanie surówek, sałatek, soków, past serowych  z dodatkiem naturalnych przypraw, kiełków (wyhodowanych w szkole);

 
Cele ogólne kształcenia:
Nadrzędnym celem kształcenia jest wyrobienie nawyków zdrowego odżywiania i zmiany sposobu odżywiania.
 
Cele szczegółowe:
Ø      wyrobienie nawyku spożywania warzyw, owoców pod różną postacią;

Ø      ograniczenie spożycia białego pieczywa i słodyczy;

Ø      wyposażenie uczniów w umiejętności niezbędne do przygotowania prostych posiłków;

Ø      kształtowanie koordynacji wzrokowo – ruchowej i sprawności manualnej;

Ø      wzbogacanie zasobu słownictwa biernego i czynnego;

 
Procedury osiągania celów;
Uczniowie wraz z nauczycielem 2 razy w tygodniu będą przygotowywać zdrowe przysmaki według wybranych przepisów. Produkty potrzebne w miarę możliwości uczniowie będą kupować z nauczycielem, jeżeli z różnych przyczyn nie będzie to możliwe, zakupy zrobi nauczyciel. Podczas pracy stosowane będą metoda Felicie Affolter, metody praktycznego działania, metody słowne. Działania uczniów będą uwiecznianie na zdjęciach.

 
Plan realizacji projektu:
Faza wstępna
  1. Przedstawienie projektu dyrekcji szkoły w celu uzyskania akceptacji.
  2. Zapoznanie rodziców klasy 1 gimnazjum edukacyjno – terapeutycznej                z założeniami projektu.
  3. Uzyskanie akceptacji rodziców.
Faza zasadnicza
  1. Analiza masy ciała uczniów klasy 1 gimnazjum według wskaźnika BMI (Indeks Masy Ciała).
  2. Analiza masy ciała uczniów klas edukacyjno – terapeutycznych i wnioski z niej wynikające.
  3. Opracowanie ankiety skierowanej do rodziców, dotyczącej preferencji żywieniowych ich pociech (analiza zebranych informacji).
  4. Wygłoszenie referatu „Planowanie zdrowej diety” na zebraniu rodziców.
  5. Prelekcja lekarza „Otyłość – choroba współczesnej cywilizacji” połączona z dyskusją rodziców.
  6. Wyszukiwanie przepisów na stronach internetowych, w kolorowych czasopismach, w książkach kucharskich.
  7. Samodzielne komponowanie przepisów.
  8. Planowanie zakupów (sporządzanie listy potrzebnych produktów).
  9. Przygotowywanie zdrowych przysmaków soków owocowych, warzywnych, surówek, sałatek, past serowych.
  10. Uwiecznianie na zdjęciach czynności wykonywanych przez uczniów.
  11. Oglądanie zdjęć na komputerze.
 Faza końcowa
  1. Przygotowanie prezentacji multimedialnej na płycie CD zawierającej poszczególne etapy pracy uczniów.
  2. Stworzenie mini książki kucharskiej z samodzielnie skomponowanymi przepisami.
  3. Spotkanie z rodzicami i uczniami uświetnione wykonanymi w czasie zajęć przysmakami zdrowej kuchni.
      Ilona Zacharska

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie