Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Przetwory owocowe

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 4311 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Przykładowy scenariusz zajęć z praktycznej nauki zawodu dla zawodu kucharz małej gastronomii

Wykonała Wiesława Ciepłowska
Przykładowy scenariusz zajęć z praktycznej nauki zawodu dla klasy I w zawodzie kucharz małej gastronomii.

DZIAŁ: Przetwórstwo owocowo - warzywne
TEMAT: Utrwalanie owoców za pomocą cukru
METODA: pogadanka i ćwiczenia
CZAS: 6 jednostek lekcyjnych

Cel dydaktyczno - wychowawczy
§ Podkreślenie czynnika zdrowotnego wykorzystania przetworów owocowych w żywieniu,
§ Zapoznanie z metodami prawidłowego konserwowania owoców
§ Zapoznanie uczniów z asortymentem przetworów owocowych,
§ Zachęcenie do wykorzystywania i przetworów owocowych w żywieniu,
§ Poznanie procesu pasteryzacji,

Pomoce dydaktyczne:

· tablica przedstawiające wartość odżywczą owoców,
· tablica z wykazem i podziałem metod konserwowania owoców
· przykładowa receptura /w załączniku nr 1/,
· naczynia i sprzęt do sporządzania wybranych przetworów,

  • produkty zgodnie z załączoną recepturą




Przebieg zajęć

Tezy pogadanki

- ekonomiczne aspekty przygotowywania przetworów owocowych,


 

- porównanie zawartości wit C w różnych owocach krajowych i południowych,


 

- obliczenie kosztów określonej ilości przetworów np. powideł ze śliwek węgierek i porównanie
ich z ceną przetworów sprzedawanych w handlu,


 

- metody konserwowania najlepsze z żywieniowego punktu widzenia,


 

- możliwości wykorzystania przetworzonych owoców w technice kulinarnej




I Część organizacyjna

§ Sprawdzenie obecności.


 

§ Podanie tematu oraz omówienie celów zajęć praktycznych




II Tok zajęć praktycznych
§ Określenie zadania dla uczniów:

Zadanie 1: na podstawie danych w załączniku nr 1 wykonaj zadanie, pamiętaj o przygotowaniu odpowiednich narzędzi pracy, utrzymywaniu w czystości stanowiska pracy, przestrzeganiu zasad bhp. oraz odpowiednim tempie pracy.






Załącznik nr 1


Powidła ze śliwek węgierek

Normatyw surowcowy


 

Śliwki węgierki – 1000g


 

Cukier / w razie potrzeby / – 100g



 

Sposób wykonania:


 

Śliwki umyć, rozpołowić i usunąć pestki. Owoce umieścić w płaski rondlu i rozgotować. Następnie masę zagęszczać, aż do chwili, gdy zacznie odstawać od ścian naczynia. W przypadku dodania cukru zagęszczać masę jeszcze przez pewien czas. Do przygotowanych i wyparzonych naczyń nakładać gorące powidła. Pasteryzować przez 20 min.




Przecier z jabłek i gruszek

Normatyw surowcowy


 

Jabłka – 2000g


 

Gruszki – 1000g



 

Sposób wykonania:


 

Owoce umyć, obrać cienko ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do rondla, zalać małą ilością wody, gotować aż zmiękną. Rozgotowane owoce przetrzeć przez sito. Przecierem napełniać słoiki i pasteryzować prze 20 – 25 min.




Dżem z jabłek, gruszek i nektarynek

Normatyw surowcowy


 

Jabłka – 1000g


 

Gruszki – 1000g


 

Nektarynki – 1000g


 

Cukier - 500g


 

Woda – 250ml



 

Sposób wykonania:


 

Owoce umyć i obrać cienko ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokrajać w cząstki. Ugotować syrop z wody i cukru i do gorącego włożyć cząstki owoców. Gotować aż staną się przezroczyste. Gotowy dżem wkładać do czystych naczyń i pasteryzować przez 15 min.





Załącznik nr 2

Udziel pisemnej odpowiedzi na następujące pytania:



 

1. W jakich owocach jest najwięcej wit. C?


 

2. Oblicz koszt powideł ze śliwek i porównaj go z ceną przetworu sprzedawanego w handlu,


 

3. Jakie znasz przetwory owocowe utrwalane za pomocą cukru?


 

4. Wymień potrawy, w których mają zastosowanie przetwory owocowe?

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie