Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Przysposobienie do pracy

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 4068 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zadzwoń do Nas!* - tel. 606-...-... ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Pracuję z uczniami z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym. Prowadzę zajęcia przysposobienia do pracy. Opracowałam program nauczania do tego przedmiotu.Posłuzy on nauczycielom uczącym tego przedmiotu w oddziałach przysposabiających do pracy lub szkołach przysposabiających do pracy z uczniami z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym.

ANNA ROŚLEŃ Nauczycielka SOSW w Przasnyszu


Program nauczania w szkole przysposabiającej do pracy dla uczniów upośledzonych umysłowo w stopniu umiarkowanym i znacznym


CELE EDUKACYJNE:
  1. Rozwijanie zainteresowań i uzdolnień manualnych i plastycznych uczniów.
  2. Rozwijanie u uczniów postawy ciekawości, otwartości, poszanowania pracy własnej i innych.
  3. Kształtowanie prawidłowej postawy wobec pracy.
  4. Zaspakajanie potrzeb własnych poprzez wykonywanie prac indywidualnie.
  5. Przygotowanie do wykonywania prac grupowo.
  6. Kształtowanie umiejętności posługiwania się różnymi materiałami, narzędziami i urządzeniami.
  7. Opanowanie prostych czynności niezbędnych w życiu codziennym, do funkcjonowania w społeczeństwie.
  8. Kształtowanie poczucia odpowiedzialności za wykonywaną pracę.
ZADANIA SZKOŁY:
  1. Stworzenie warunków niezbędnych do usprawniania, rozwijania umiejętności uczniów.
  2. Przygotowanie uczniów do funkcjonowania w społeczeństwie na miarę ich możliwości.
  3. Stworzenie warunków do bezpiecznego uczestnictwa uczniów w zajęciach przysposobienia do pracy.
TREŚCI KSZTAŁCENIA

I. WIADOMOŚCI WSTĘPNE
  1. Regulamin pracowni gospodarstwa domowego.
  2. Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy.
  3. Zasady bezpieczeństwa w drodze do i ze szkoły.
II. ORGANIZACJA I PROWADZENIE GOSPODARSTWA DOMOWEGO
  1. Pomieszczenia użytkowe i mieszkalne-funkcjonalność.
  2. Wyposażenie kuchni-umeblowanie, zastosowanie naczyń i urządzeń.
  3. Pokój dzienny-umeblowanie, wyposażenie w podstawowe urządzenia elektryczne.
  4. Łazienka- umeblowanie i wyposażenie w podstawowe urządzenia elektryczne.
  5. Obowiązki domowników (z podziałem dla dzieci i dorosłych).
  6. Prowadzenie domu, planowanie wydatków.
  7. Zakupy dla siebie i członków rodziny.- dokonywanie wyboru odpowiedniego asortymentu.
  8. Sprzęt ręczny i zmechanizowany ( rodzaje, zasada działania i obsługa z zachowaniem bezpieczeństwa pracy).
  9. Podstawowe środki czystości- rodzaje i przeznaczenie.
  10. Czyszczenie wykładzin dywanowych, posadzek.
  11. Czyszczenie i konserwacja mebli.
  12. Zastawa stołowa i naczynia z kolorowych metali- czyszczenie i konserwacja.
  13. Prace porządkowe w domu, klasie, szkole, na boisku.
  14. Prace na działce szkolnej-rabatach kwiatowych- kolejność wykonywania.
  15. Pielęgnacja roślin doniczkowych- podlewanie, przesadzanie, rozmnażanie.
  16. Bielizna osobista, sortowanie, pranie.
  17. Środki piorące- rodzaje, zastosowanie.
  18. Instrukcje dotyczące prania, prasowania, suszenia.
  19. Pranie ręczne i mechaniczne (instrukcja obsługi pralki).Organizacja stanowiska pracy.
  20. Suszenie bielizny-sposoby w zależności od rodzaju tkaniny.
  21. Prasowanie- narzędzia i przybory. Organizacja stanowiska pracy.
  22. Techniki prasowania.
  23. Urządzenia do maglowania bielizny pościelowej i stołowej- obsługa.
  24. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas prania, prasowania, maglowania.
III. MATERIAŁY PAPIERNICZE I TWORZYWA SZTUCZNE
  1. Papier- gatunki, właściwości.
  2. Organizacja stanowiska pracy .
  3. Narzędzia i przybory do obróbki materiałów papierniczych.
  4. Obróbka materiałów papierniczych- cięcie, łączenie.
  5. Tworzywa sztuczne- rodzaje, zastosowanie.
  6. Obróbka styropianu- cięcie, kształtowanie, łączenie.
  7. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.
IV. DREWNO I METALE
  1. Rodzaje drzew, budowa.
  2. Narzędzia do obróbki drewna.
  3. Łączenie drewna-sposoby.
  4. Barwienie drewna.
  5. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.
V. MATERIAŁY WŁÓKIENNICZE. SZYCIE I DZIEWIARSTWO
  1. Organizacja stanowiska pracy.
  2. Materiały włókiennicze-tkanina, dzianina (właściwości, zastosowanie).
  3. Nici, materiały- rodzaje (grubość, kolor).
  4. Narzędzia i przybory do szycia ręcznego-sposób posługiwania się.
  5. Wyroby użytkowe-serwetka, nakrycie głowy dla kucharza, fartuszek do pasa.
  6. Rodzaje ściegów i ich zastosowanie.
  7. Wyszywanie kolorowymi nićmi, haftowanie.
  8. Przyszywanie różnego rodzaju guzików, haftek, zatrzasek.
  9. Wciąganie gumy do wyrobu, zszywanie.
  10. Naprawa odzieży-przyszywanie łat, aplikacji.
  11. Szycie na maszynie-zszywanie, obrębianie.
  12. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.
  13. Dziewiarstwo-rodzaje, zastosowanie.
  14. Zwijanie włóczki.
  15. Dziewiarstwo ręczne –technika robienia na drutach.
  16. Roboty szydełkowe-półsłupek, słupek, zakończenie roboty.
  17. Wyroby galanteryjne-z filcu, skóry, pluszu.
  18. Elementy tkactwa-ramka.
  19. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy
VI. ŻYWIENIE. SPORZĄDZANIE I WYDAWANIE POSIŁKÓW
  1. Potrzeby pokarmowe dzieci, dorosłych.
  2. Składniki pokarmowe i ich znaczenie.
  3. Zasady zdrowego żywienia.
  4. Przyczyny i skutki niewłaściwego żywienia.
  5. Informacje na opakowaniach produktów-data ważności.
  6. Obsługa urządzeń gospodarstwa domowego- mikser, sokowirówka, kuchenka gazowa, mikrofalowa.
  7. Obróbka termiczna gotowych produktów.
  8. Obróbka wstępna warzyw i owoców.
  9. Rozdrabnianie warzyw i owoców.
  10. Potrawy z surowych warzyw i owoców.
  11. Obróbka cieplna warzyw i owoców.
  12. Potrawy z ziemniaków.
  13. Sporządzanie zup i sosów.
  14. Potrawy z mleka, kaszy, mięsa, drobiu.
  15. Zapasy na zimę- pasteryzacja, kiszenie, suszenie.
  16. Posiłki pojedyncze i całodzienne.
  17. Estetyka wykańczania potraw przed podaniem.
  18. Przechowywanie żywności.
  19. Wypiek ciast-rodzaje ciast, zastosowanie.
  20. Zastawa i bielizna stołowa.
  21. Nakrywanie stołu- posiłek dzienny, okolicznościowy.
  22. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas przygotowywania posiłków, podawania, pieczenia.
  23. Obsługa konsumenta.
  24. Prawa pracownika i pracodawcy.
PRZEWIDYWANE OSIĄGNIĘCIA UCZNIÓW
  1. Zna podstawowe przepisy regulaminu pracowni gospodarstwa domowego.
  2. Dostosowuje się do ustalonych reguł i zasad obowiązujących w pracowni.
  3. Zna i przestrzega podstawowych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.
  4. Zna zasady obowiązujące pieszego. Zna numery alarmowe.
  5. Wymienia pomieszczenia użytkowe i mieszkalne. Wie, jaką pełnią funkcję.
  6. Nazywa i przyporządkowuje meble, urządzenia do poszczególnych pomieszczeń mieszkalnych.
  7. Przestrzega kolejności prac porządkowych.
  8. Zna obowiązki domowników z podziałem na obowiązki dla dzieci i dorosłych.
  9. Zna i posługuje się sprzętem ręcznym i mechanicznym niezbędnym do utrzymania porządku w domu.
  10. Rozpoznaje i określa przeznaczenie podstawowych środków czystości.
  11. Wie, jak należy dbać o rośliny doniczkowe.
  12. Wie, co to jest i do czego służy zastawa i bielizna stołowa.
  13. Umie nakryć do stołu stosownie do okazji.
  14. Umie podać danie i odebrać brudną zastawę.
  15. Zna podstawowe składniki pokarmowe.
  16. Zna zasady zdrowego żywienia.
  17. Umie przygotować: soki, desery, surówki, sałatki, ugotować zupę, upiec ciasto.
  18. Używa odpowiednich naczyń i narzędzi podczas sporządzania potraw.
  19. Umie prać ręcznie i w pralce. Wie, jakie proszki i płyny stosuje się do prania.
  20. Umie uprasować tkaninę żelazkiem ustawiając odpowiednią temperaturę.
  21. Umie maglować pościel, serwetki, obrusy.
  22. Wie, jakie są gatunki papieru i co można z nich wykonać.
  23. Rozpoznaje i nazywa drzewa liściaste i iglaste.
  24. Umie pomalować przedmioty z drewna.
  25. Wie, czym się różni tkanina od dzianiny.
  26. Dobiera odpowiednie nici do tkaniny: grubość, kolor.
  27. Szyje ściegiem za igłą, przed igłą, obrębowym.
  28. Wyszywa kolorowymi nićmi.
  29. Umie przyszyć guziki, łatę, aplikację.
  30. Potrafi zwijać włóczkę z motka na kłębek.
  31. Umie wykonać półsłupek, słupek szydełkiem.
  32. Tnie, zszywa filc, skórę, plusz.
  33. Zna podstawowe prawa pracownika i pracodawcy.

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie