Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Stajesz siętym co jesz

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 1645 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Wstęp:

„W jedzeniu i piciu miarę zachowaj”- tak mówi polskie przysłowie. Jednakże moje spostrzeżenia świadczą o tym, że nie wszyscy je znamy lub nie postępujemy zgodnie z jego przesłaniem. W ostatnich latach obserwuje się wzrost przypadków otyłości. Niepokojący jest fakt, że przypadłość ta, a czasem już i choroba, dotyka coraz częściej dzieci. Niejednokrotnie „ fastfoody” w postaci chipsów oraz frytek i słodycze, zastępują ich główne posiłki. Drugie śniadanie ucznia w szkole, to często nie jabłko i kanapka, ale kupiona w szkolnym sklepiku drożdżówka lub chipsy, zaś soki owocowe lub warzywne często zastępują słodkie ale bezwartościowe (a czasem także szkodliwe) napoje gazowane. Dzieci i ich rodzice łatwo ulegają reklamom, które przekonują, ze czekoladowy baton czy krem do kanapek zaspokoją ich zwiększone zapotrzebowanie na energię i z powodzeniem mogą zastąpić jeden z dziennych posiłków.
Złe nawyki w odżywianiu są powodem poważnych schorzeń czasem już u dzieci. Wydaje się, że rodzice niejednokrotnie bagatelizują problem. Znakiem naszych czasów jest społeczeństwo konsumpcyjne. Żyjemy coraz szybciej i coraz częściej nie zwracamy uwagi na to co i jak jadamy. Z moich obserwacji oraz rozmów z uczniami wynika, że w nielicznych rodzinach kultywuje się wspólne spożywanie posiłków. Jemy byle co i byle jak. Wytłumaczeniem takiej sytuacji jest najczęściej brak czasu w ciągu tygodnia, ale ta „bylejakość” w jedzeniu staje się niestety nie wyjątkiem, a regułą.
Mam nadzieję, że niniejszy projekt, uświadomi dzieciom i rodzicom ten problem oraz spowoduje zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Co prawda programy nauczania przyrody zawierają część treści niniejszego projektu, jednak wydają się one być niewystarczające, a problem niewłaściwego odżywiania się dzieci, ważny. Projekt ten stanowił będzie uzupełnienie oraz powtórzenie zagadnień przedmiotowych z przyrody oraz elementy ścieżki prozdrowotnej i regionalnej.


Cele projektu:
Projekt ma na celu skorygowanie zasad właściwego żywienia dzieci i rodziców poprzez różnorodną ich aktywność, a w szczególności:

a) w zakresie wiedzy:
  • zapoznanie z zasadami prawidłowego żywienia,
  • wyjaśnienie pojęć: zdrowa żywność, żywność ekologiczna,
  • określenie potrzeb pokarmowych ludzi,
  • wskazanie czynników, od których zależą potrzeby pokarmowe dzieci i dorosłych,
  • wskazanie zależności między sposobami produkcji żywności a zdrowiem ludzi,
  • zapoznanie z procesem hodowli zwierząt oraz uprawy roślin w gospodarstwach ekologicznych
  • zapoznanie z zasadami higieny odżywiania
  • przedstawienie skutków niewłaściwego odżywiania oraz braku higieny niezbędnej w przyrządzaniu i spożywaniu pokarmów
b) w zakresie umiejętności:
  • analizowanie dotychczasowych nawyków żywieniowych
  • ułożenie dziennego jadłospisu ucznia i osoby dorosłej zgodnie z prawidłowym składem ilościowym i jakościowym posiłków oraz z uwzględnieniem różnych potrzeb pokarmowych
  • właściwe zaplanowanie posiłków w ciągu dnia
  • przyrządzanie zdrowych posiłków,
  • analizowanie etykiet informacyjnych produktów spożywczych
  • wykrywanie niektórych składników pokarmowych w produktach spożywczych
  • rozpoznawanie, na podstawie oznakowań, ekologicznych produktów spożywczych
  • dokonywanie zakupów w sklepiku szkolnym zgodnie z zasadami zdrowego żywienia
c) w zakresie postaw:
  • aprobowanie zdrowego odżywiania się
  • kształtowanie postaw proekologicznych uczniów i rodziców
  • propagowanie kultury żywienia

Adresaci:
uczniowie klas czwartych oraz ich rodzice

Termin realizacji: rok szkolny 2006/2007

Zakres treści:


zakres treści
zakres treści projektu
podstawa programowa

czynności życiowe człowieka, zasady higieny







  • podstawowe składniki odżywcze
  • rola składników pokarmowych w organizmie
  • zapotrzebowania pokarmowe dzieci, dorosłych , osób chorych z uwzględnieniem ich aktywności
  • higiena przyrządzania i spożywania posiłków

substancje szkodliwe i ich wpływ na organizm człowieka


  • sposoby zabezpieczania żywności przed zepsuciem i ich wpływ na zdrowie
  • oznakowania i symbole spotykane na produktach spożywczych

bakterie i wirusy- zagrożenia i korzyści dla człowieka


  • bakterie w kuchni- sprzymierzeńcy i wrogowie

ścieżka prozdrowotna

urozmaicenie i regularność posiłków, estetyka ich spożywania
  • ilościowy i jakościowy dobór składników pokarmowych
  • regularne spożywanie posiłków
  • skutki niewłaściwego odżywiania (otyłość, próchnica, cukrzyca, choroby układu krążenia, zatrucia)
  • estetyka sporządzania posiłków
  • kultura przy stole

Ścieżka regionalna
tradycyjne rzemiosło,
lokalne i regionalne tradycje, święta, obyczaje i zwyczaje
  • tradycje sadownicze w rejonie Dolnej Wisły
  • żywność ekologiczna, uprawa roślin i hodowla zwierząt w gospodarstwach ekologicznych
  • regionalne produkty spożywcze praz potrawy bożonarodzeniowe


Harmonogram:

Edukacja dzieci:

Lp
działania
Metody realizacji
termin realizacji
1.

2.


3



4.


5.

6.




7.


8.








9.



10.

11.



12.



13.



Diagnoza uczniów dotycząca zagadnień prawidłowego żywienia
Poznanie zasad hodowli i uprawy w gospodarstwie ekologicznym

ankieta

wycieczka , spotkanie z rolnikiem
wrzesień
Wystawa „Warzywa i owoce na wesoło”



Poznanie tradycji sadowniczych regionu
wystawa prac uczniów w pracowni przyrodniczej


wycieczka do Chrystkowa, spotkanie z sadownikiem
październik
Spotkanie „Żyjmy zdrowo”-
„Jeść aby żyć czy żyć aby jeść?”
zajęcia warsztatowe
listopad
Ekologiczne przyjęcie- Wigilia klasowa
wspólne przyrządzenie prostych, zdrowych potraw świątecznych regionalnej kuchni, świąteczne przyjęcie
grudzień
Spotkanie „”Żyjmy zdrowo”-
„Czy wiesz co jesz?”
zajęcia warsztatowe
styczeń
Zabawa ekologiczna- „Przez żołądek do serca”
przygotowywanie „ekologicznych potraw walentynkowych”, dzielenie się nimi z przyjaciółmi i wspólny posiłek, konkurs na najładniejszą i najsmaczniejszą „walentynkę”

Luty
Spotkanie „”Żyjmy zdrowo”-
„Bakterie w kuchni- sprzymierzeńcy czy wrogowie?”

Konkurs wiedzy „Zdrowe żywienie”

zajęcia warsztatowe



konkurs w postaci testów
Marzec
Konkurs plastyczny „Witaminy przedstawiają się”
konkurs prac plastycznych prezentujących wybrane witaminy
Kwiecień
Szkolna społeczna kampania reklamowa
„Stajesz się tym, co jesz”
przygotowanie i wywieszenie plakatów promujących zdrowe odżywianie
Maj
Podsumowanie projektu
ankieta ewaluacyjna
czerwiec

Edukacja dorosłych:
  • diagnoza rodziców dotycząca zagadnień prawidłowego żywienia
  • prelekcja dla rodziców
  • ekologiczne przyjęcie- wigilia klasowa z udziałem rodziców
  • zgromadzenie materiałów edukacyjnych dotyczących edukacji prozdrowotnej w zakresie żywienia w szkolnej bibliotece oraz publikacja projektu w Internecie
  • podsumowująca ankieta ewaluacyjna
autor projektu: Małgorzata Kalinowska

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie