Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Zajęcia techniczne w zakresie edukacji regionalnej w pracy z dzieckiem

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 1753 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

ZAŁOŻENIA PROGRAMU

      Edukacja regionalna, której celem jest zakrzewienie człowieka w jego regionie, ma swój narodowy wymiar w dobie „europeizacji". Jest źródłem wiedzy o jego najbliższej okolicy, tradycjach, ludziach tu żyjących. Daje poczucie tożsamości, wartości narodowej, a także możliwość lepszego zrozumienia ludzi innych kultur.

      Powszechnie wiadomo również, że dziedzictwo kulturowe, jest silnym źródłem inspiracji do działań artystycznych.

      Stąd zrodził się pomysł edukacji regionalnej uczniów o szczególnych potrzebach edukacyjnych-edukacji poprzez twórczość własną i praktyczne działanie.

       Powstały program zakłada odejście od systemu klasowo – lekcyjnego i encyklopedycznego przekazu wiadomości oraz wykorzystanie bogactwa i tradycji regionu podczas zajęć z uczniami niepełnosprawnymi umysłowo.

      Edukacja regionalna stwarza sytuacje stymulujące rozwój uczniów upośledzonych umysłowo. Bogactwo technik działania umożliwia rozwijanie sprawności manualnej uczniów, usprawnianie zaburzonych funkcji w zależności od indywidualnych potrzeb i możliwości, kształtowanie wyobraźni przestrzennej i rozwijanie indywidualnych uzdolnień. Zainteresowanie obiektem swoich działań pozwala na wyrabianie u uczniów cierpliwości i wytrwałości w dążeniu do doprowadzenia pracy do końca.

      W programie uwzględnione zostały elementy ścieżki „Edukacja regionalna – dziedzictwo kulturowe w regionie" – zawarte w podstawie programowej kształcenia ogólnego ( Dz.U.Nr 61 z dnia 19.06.2001 r. poz.625).

      Program pozostaje w ścisłym związku ze szkolnym programem wychowawczym i planem rozwoju szkoły – jest odpowiedzią na zapotrzebowanie środowiska szkolnego, aby aktywnie włączać się w życie kulturalne społeczności lokalnej, a także promować osiągnięcia naszych uczniów na zewnątrz.

CELE EDUKACYJNE
CELE OGÓLNE :
  • Wzbogacanie wiadomości ucznia na temat tradycji kulturowych własnego regionu.
  • Rozbudzanie zainteresowań twórczością artystyczną kultywowaną w regionie.
CELE OPERACYJNE:
Dzięki uczestnictwu w zajęciach, uczeń powinien:
  • zapoznać i zainteresować się kulturą i tradycjami regionu w powiązaniu z tradycjami własnej rodziny;
  • utożsamiać się z miejscem, w którym żyje;
  • znać różne dziedziny rękodzieła i sztuki ludowej;
  • rozwijać zdolności manualne;
  • poznać różne środki wyrazu artystycznego i możliwości wykorzystania różnego rodzaju materiałów;
  • poznać miejsca będące ostoją tradycji (muzea, skanseny, ośrodki kultury);
  • uczestniczyć w życiu kulturalnym społeczności lokalnej poprzez udział w konkursach, wystawach itp.;
SZCZEGÓŁOWE TREŚCI KSZTAŁCENIA ORAZ SPOSÓB ICH REALIZACJI .

1. „MOJE MIEJSCE NA ZIEMI"

Zagadnienia Cele szczegółowe Sposób realizacji Przewidywane osiągnięcia uczniów Uwagi
  1. Historia, miasta, w którym mieszkamy i uczymy się.
  2. Folklor wsi regionu łowickiego:
    • gwara,
    • strój regionalny (projekt pasiaka łowickiego w postaci kilimka),
    • tańce,
    • przyśpiewki,
  • kontakt ze środowiskiem lokalnym;
  • rozbudzanie zainteresowań tradycją naszego miasta;
  • uświadomienie konieczności przechowywania eksponatów, które stanowią wartość historyczną;
  • uświadomienie zmienności słownictwa i kultury z biegiem czasu
  • zapoznanie uczniów z tradycjami wsi regionu łowickiego
a)wycieczka:
  • Izba Historii Skierniewic,
  • obiekty zabytkowe w mieście b)konkurs:
    „Symbol miasta Skierniewice" (herb lub inny symbol)



    a) prezentacja fragmentu filmu „Chłopi" na podstawie powieści Wł. St. Reymonta dotyczących wesela wiejskiego,
    b) spotkanie z artystkami z zespołu ludowego „Lipconki":
    • gawęda,
    • prezentacja stroju regionalnego,
    • krótki występ wokalno – taneczny,
    c) „Taniec dawniej a dziś":
    popis taneczny uczniów naszej szkoły,

    d)wykonanie kilimka na ramkach szkolnych(podstawowy instruktaż)
Uczeń:
  • zna miejsca, które są ostoją tradycji miasta,*
  • umie odpowiednio zachować się w muzeum i w środkach komunikacji miejskiej,
  • potrafi wykonać pracę konkursową techniką dowolną,**
  • potrafi rozpoznać regionalny strój łowicki;*
  • zna pojęcia z zakresu tkactwa: wątek i osnowa;*
  • potrafi zastosować splot podstawowy w tkactwie;**
  • potrafi wykonać kilimek na ramkach szkolnych w kolorach pasiaka;**
  • umiejętności nie są wymagane od uczniów upośledzonych umysłowo w stopniu umiarkowanym i znacznym
  • uczniowie upośledzeni umysłowo w stopniu umiarkowanym i znacznym mogą wykonać zadanie z pomocą


2. WYPOSAŻENIE I WYSTRÓJ IZBY ŁOWICKIEJ.

Zagadnienia Cele szczegółowe Sposób realizacji Przewidywane osiągnięcia uczniów Uwagi
  1. Wnętrze izby łowickiej,
  2. Spotkania warsztatowe z twórcami rzemiosła tradycyjnego (garncarstwo, plecionkarstwo, tkactwo ręczne) i artystami ludowymi (np.hafciarka, bibułkarka, wycinankarka)
  3. Wycieczki – muzea, pracownie artystów ludowych.
  • zapoznanie z wyposażeniem i wystrojem izby łowickiej
  • poznanie sposobu wytwarzania przedmiotów sztuki użytkowej i ozdób ludowych,
  • rozwijanie wrażliwości estetycznej,
  • poszerzanie możliwości twórczych uczniów,
  • rozwijanie zdolności manualnych i umiejętności rękodzielniczych uczniów,
  • kontakt ze środowiskiem lokalnym
  • rozwijanie wrażliwości estetycznej ucznia,
  • zwrócenie uwagi na praktyczne zastosowanie przedmiotów sztuki użytkowej w gospodarstwie domowym naszych przodków, elementy zdobnictwa izby
  • projekcja fragmentów filmu „Chłopi", prezentujących wnętrze izby

    a) spotkania warsztatowe z twórcami ludowymi:
    • pokaz wyrobów rękodzielniczych
    • instruktaż i wykonanie prostych prac,
    • wystawy powarsztatowe w pracowni,
    b)rozwijanie
    podczas zajęć lekcyjnych, umiejętności zdobytych na spotkaniach warsztatowych (udział prac wykonanych przez uczniów w ewentualnych konkursach, wystawach)

    Proponowane wycieczki:
    • Muzeum im. Wł. St. Reymonta w Lipcach
    • Muzeum w Łowiczu (oraz skansen Maurzyce),
    • Muzeum w Sromowie,
    • Pracownia garncarstwa,
    • wystawy prac artystów ludowych organizowane przez ośrodki kultury;
Uczeń:
  • potrafi wymienić kilka przedmiotów codziennego użytku w izbie,*
  • umie wskazać elementy dekoracji izby,*
  • uczestniczy aktywnie w spotkaniach z twórcami ludowymi
  • potrafi wskazać materiały potrzebne do wykonania prac z zakresu poszczególnych technik rękodzielniczych**
  • potrafi wykonać prostą pracę (wyrób) według instruktażu**
  • ćwiczy zdobyte umiejętności
  • umie zachować się w miejscach użyteczności publicznej,
  • zna miejsca będące w regionie ostoją tradycji i kultury ludowej,*
  • zna praktyczne zastosowanie przedmiotów wykonywanych przez rzemieślników i artystów ludowych w dawnych gospodarstwach domowych*

*,**

jw.

Spotkania warsztatowe mają charakter zajęć otwartych i integracyjnych, ze względu na konieczność wsparcia uczniów mniej sprawnych przy wykonywaniu prac, przez osoby sprawniejsze.


3. ZWYCZAJE I OBRZĘDY KULTYWOWANE W REGIONIE.

Zagadnienia Cele szczegółowe Sposób realizacji Przewidywane osiągnięcia uczniów Uwagi
  1. JESIEŃ.
    Kompozycje z suchych roślin i zbóż, stroiki stylizowane na ludowo (inspiracją mogą być wieńce dożynkowe).
  2. ZIMA.
    Zwyczaje i obrzędy związane ze świętami Bożego Narodzenia.
  3. WIOSNA.
    Zwyczaje i obrzędy związane ze Świętami Wielkanocy.
  4. LATO.
    Obrzęd procesji Bożego Ciała.
  • zwrócenie uwagi na powiązanie zmian zachodzących w przyrodzie z życiem i działalnością człowieka,
  • kultywowanie tradycji religijnych,
  • zainteresowanie uczniów tradycjami regionu w powiązaniu z tradycjami własnej rodziny,
  • wdrażanie do aktywnego uczestnictwa w życiu lokalnej społeczności poprzez udział w konkursach, wystawach ;
jw.

jw.
  • komponowanie bukietów, stroików
  • ekspozycja wykonanych prac
a)projekcja fragmentów filmu pt. "Chłopi"dotyczących zwyczajów związanych z Bożym Narodzeniem

b)spotkanie z zespo- łem ludowym "Lipconki":
  • gawęda na temat zwyczajów i symboli Świąt Bożego Narodzenia
  • wspólne kolędowanie
c)wykonywanie podczas zajęć lekcyjnych prac o tematyce świątecznej, inspirowanych m.in. wzornictwem ludowym ( np.: stroiki, kartki świąteczne, ozdoby choinkowe ).

d)udział w konkursach i wystawach okolicznościowych;


a)omówienie zwyczajów świątecznych-spotkanie z artystkami z zespołu "Lipconki";

b)wykonywanie prac, wiążących się z nadejściem wiosny i Świętami Wielkanocy: pisanki, palmy wielkanocne, bazie, stroiki, kwiaty itp. (wykorzystanie motywów ludowych)

c)udział prac w wystawach i konkursach okolicznościowych;
  • omówienie obrzędu procesji i odpustu
  • wykonanie techniką dowolną pracy o tematyce religijnej np. obraz, kapliczka, postać świętego itp.
  • ekspozycja prac uczniów
Uczeń:
  • zna wybrane zwyczaje i obrzędy związane z rokiem przyrodniczym i liturgicznym,*
  • potrafi samodzielnie lub z pomocą nauczyciela wykonać pracę tematyczną;**
jw.

jw.


*,**

jw.

jw.


4."PRZEPISY KULINARNE NASZYCH BABĆ".

Zagadnienia- proponowane potrawy Cele szczegółowe Sposób realizacji Przewidywane osiągnięcia uczniów Uwagi
  1. Śniadania :
    • chleb ze smalcem i z ogórkiem kiszonym (przygotowanie smalcu własnej roboty)
    • twaróg ze śmietaną i szczypiorkiem (wykonanie twarogu metodą tradycyjną)
  2. Obiady :
    • rosół z kluskami
    • kapuśniak
    • krupnik
    • zupa ogórkowa
    • placki ziemniaczane
    • ziemniaki ze skwarkami i żurek
    • ziemniaki z zsiadłym mlekiem
    • kluski "kładzione"
    • kopytka
    • pyzy ziemniaczane
  3. Kolacje :
    • ziemniaki w mundurkach
    • jajecznica
  4. Potrawy okolicznościowe i desery :
    • śledzie wigilijne
    • mazurek wielkanocny
    • pączki, chrusty
    • ciasto drożdżowe
    • sernik
  • zapoznanie uczniów z potrawami kuchni staropolskiej i regionalnej (nawiązanie do tradycji rodzinnych),
  • ustalenie kolejnych czynności podczas przygotowywania poszczególnych potraw,
  • zwrócenie uwagi na zachowanie zasad bezpieczeństwa pracy
  • uwrażliwienie na estetykę przygotowania i spożycia posiłku, oraz kulturalne zachowanie się przy stole,
  • organizacja zajęć z gospodarstwa domowego,
  • przyrządzanie potraw wg instruktażu ( ko- rzystanie z przepisu, dobór produktów,etapy wykonywania potrawy )
  • degustacja
Uczeń:
  • zna potrawy kuchni staropolskiej,*
  • przygotowuje i spożywa posiłki z zachowaniem zasad estetyki
  • zna kolejne etapy przygotowania potraw**
  • zachowuje bezpieczeństwo podczas pracy
*,**

jw.


I V. OCENA PRACY UCZNIA.

     Oceniając pracę ucznia, bierzemy pod uwagę:
  • wysiłek i zaangażowanie ucznia podczas pracy
  • końcowy efekt pracy: dokładność, staranność, estetykę
V. PROCEDURY OSIĄGANIA CELÓW.

Osiąganie założonych celów następuje poprzez:
  • praktyczne, aktywne działanie ucznia;
  • wdrażanie ucznia do myślenia i działania zgodnie z określonym planem i celem , co uczy podejmować decyzje i odpowiadać za wyniki;
  • uwzględnianie indywidualnych możliwości i zainteresowań uczniów;
  • wycieczki;
  • organizacja spotkań z twórcami ludowymi;
  • udział uczniów w wystawach, konkursach itp. na terenie miasta i okolicy;
VI. METODY I FORMY PRACY.

      Podczas realizacji programu wykorzystujemy następujące metody pracy:
  • podające (pogadanka, opis, objaśnienie)
  • eksponujące(film, ekspozycja)
  • oparte na obserwacji(pokaz, demonstracja, wycieczki)
  • operatywne(praktycznego działania)
  • interaktywne(metody wykorzystujące relacje zachodzące między członkami grupy)
  • aktywne metody pracy wychowawczej(zajęcia warsztatowe, integracyjne, wycieczki tematyczne, uczestnictwo w życiu kulturalnym)
Podczas zajęć wykorzystujemy następujące formy pracy:
  • praca zbiorowa
  • praca w małych grupach
  • praca indywidualna
VII.OGÓLNE ZASADY PROWADZENIA ZAJĘĆ.
  1. Istotą programu jest duża dowolność jego wdrażania(w zakresie czasu, kolejności realizacji haseł programowych).
  2. Zagadnienia i tematyka zajęć nie są ujęte w sztywne ramy(są tylko propozycjami). Można je modyfikować w zależności od potrzeb. Istnieje również możliwość doboru treści nauczania w zależności od zainteresowań uczniów.
  3. Treści programu mogą być realizowane na zajęciach technicznych, plastycznych, pozalekcyjnych (i innych). Adresatami są uczniowie znajdujący się w II i III etapie kształcenia, upośledzeni umysłowo w stopniu lekkim, umiarkowanym i znacznym.
  4. Przy wykonywaniu prac przez uczniów głębiej upośledzonych uwzględnia się pomoc nauczyciela lub dzieci bardziej sprawnych.
VIII. EWALUACJA PROGRAMU.

      Zbieranie, analiza i interpretacja danych dotyczących wartości programu odbywa się w sposób systematyczny i jawny na podstawie zgromadzonych dokumentów.

Metody badawcze:
  • analiza dokumentów
  • obserwacja
  • ankieta
  • test pedagogiczny
Wykaz narzędzi badawczych:
  • Arkusz obserwacji(hospitacji) wypełniany przez nauczyciela hospitującego zajęcia.
  • Arkusz obserwacji i oceny zajęć własnych nauczyciela.
  • Kwestionariusz ankiety ewaluacyjnej dla nauczyciela.
  • Arkusz ewaluacyjny dla ucznia.
  • Karta osiągnięć ucznia.
Opracowały:

mgr Renata Tarnowska
mgr Joanna Bolimowska

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie