Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaMapaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacjiUczniowie
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu

ul. Kokoszków 71, 34-400 Nowy Targ
tel. (18) 266-27-71, (18) 266-36-47
www:   http://www.zsckr.nowytarg.pl
ZSCKR na Facebooku
e-mail:   zsckr@nowytarg.pl
Liczba odwiedzin od 01.01.2015: 37695 razy
dzięki wykupionej wizytówce w serwisie szkolnictwo.pl
(wysokie pozycjonowanie płatnej wizytówki =
= duża popularność
Twojej jednostki!)
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie
 

TECHNIKUM


BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

- kucharz
  kwalifikacja: HGT.02 Sporządzanie
  i wydawanie dań


KWALIFIKACYJNE KURSY ZAWODOWE

- rolnik
  kwalifikacja: RL.03. Prowadzenie
  produkcji rolniczej

- kucharz
  kwalifikacja: TG.07. Sporządzanie
  potraw i napojów

O Nas

Nasza szkoła posiada tytuł "Srebrnej Tarczy" w Rankingu Najlepszych Techników "Perspektyw 2020".

Nasza oferta:
  • zawody poszukiwane na rynku pracy
  • kształcenie w kierunkach umożliwiających prowadzenie własnej działalności
  • projekty realizowane w ramach programu Erasmus+
  • możliwość poznawania najnowszych technologii w zakresie nauczanych zawodów
  • nowocześnie wyposażone pracownie
  • wysoko wyspecjalizowana kadra zawodowa
  • możliwość realizacji indywidualnych zainteresowań w kołach zainteresowań i organizacjach
  • doskonała baza dydaktyczna
  • praktyki zawodowe uczniowie w kraju i za granicą (Niemcy, Portugalia, Grecja, Włochy)
  • coroczny rajd po Gorcach w okresie jesiennym oraz Dzień Sportów Zimowych
  • możliwość zakwaterowania w Bursie Szkolnictwa Ponadgimnazjalnego


Zajęcia praktyczne oraz praktyki zawodowe odbywają się w doskonale wyposażonych szkolnych pracowniach, renomowanych hotelach na terenie Podhala, w zakładach zieleni, firmach zajmujących się kształtowaniem krajobrazu i urządzaniem terenów zielonych, jednostkach handlowych, w których po ukończeniu szkoły mogą szukać zatrudnienia.

Dużą zaletą nauki w Branżowej Szkole I Stopnia w zawodzie kucharz są zajęcia praktyczne, prowadzone przez 2 dni w tygodniu w bardzo dobrze wyposażonej pracowni, a także renomowanych hotelach na terenie Podhala. Szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym, dzięki czemu egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w dobrze znanej sobie pracowni.

Baza dydaktyczna szkoły
Baza lokalowo-sprzętowa jest odpowiednio dostosowana do prowadzenia kształcenia. Sale wykładowe i pracownie do nauki zawodu są estetyczne, wygodne i dają duży komfort nauki. Wyposażenie pomieszczeń dydaktycznych jest dopasowane do rodzaju prowadzonych zajęć. Nie brakuje w nich nowoczesnego sprzętu multimedialnego, specjalistycznych urządzeń i przyrządów, ułatwiających przyswajanie wiedzy teoretycznej i umiejętności zawodowych.

  • pracownie komputerowe
  • Multimedialne Centrum Internetowe z dostępem do Internetu
  • biblioteka
  • pracownie do nauki zawodu wyposażone w nowoczesny sprzęt (m. in. tablice interaktywne) i pomoce dydaktyczne
  • komputery i rzutniki multimedialne w każdej klasie
  • sala gimnastyczna

Bursa
Osoby zamiejscowe starające się i przyjęcie do naszej szkoły, informujemy że mogą starać się o zakwaterowanie w Bursie Szkolnictwa Ponadgimnazjalnego w Nowym Targu na ul. Jana Pawla II 85 Tel. (18) 266-36-00; 512 984 110, e-mail: bursa@nowotarski.pl Bursa oferuje pokoje, świetlice, scenę, dostęp do Internetu, opiekę pedagogiczną. Osoby ubiegające się o przyjęcie składają podanie do Dyrektora Bursy.

CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH KIERUNKÓW

Technik weterynarii

Poza przedmiotami ogólnokształcącymi pozwalającymi na opanowanie treści niezbędnych do zdania egzaminu maturalnego nasi uczniowie zdobywają wiedzę fachową w ramach przedmiotów zawodowych. Podczas nauki uczeń zdobywa kwalifikacje:
  • ROL.11. Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierząt
  • ROL.12. Wykonywanie weterynaryjnych czynności pomocniczych

Uczniowie podczas trwania nauki nabywają umiejętności opieki i pielęgnacji weterynaryjnej zwierząt. Zajęcia edukacyjne odbywają się w pracowniach specjalistycznych pod kierunkiem lekarzy weterynarii. Ponadto mają możliwość skonfrontowania wiedzy teoretycznej z praktyką poprzez wyjazdy do gospodarstw i stadnin koni, podczas zajęć praktycznych oraz praktyk zawodowych odbywających się w lecznicach weterynaryjnych, ubojniach, sklepach z lekami weterynaryjnymi.

Technik technologii żywności
Poza przedmiotami ogólnokształcącymi pozwalającymi na opanowanie treści niezbędnych do zdania egzaminu maturalnego nasi uczniowie zdobywają wiedzę fachową w ramach przedmiotów zawodowych. Podczas nauki uczeń zdobywa kwalifikacje:
  • SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
  • SPC.07 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Możliwości zatrudnienia dla absolwentów technikum technologii żywności są bardzo duże i mogą obejmować następujące stanowiska:
  • technologa, który opracowuje nowe receptury i wprowadza je do produkcji, zmienia i doskonali istniejące wyroby
  • kierownika średniego (zmiany, wydziału, linii) i niższego (mistrz, brygadzista) szczebla, który nadzoruje i kontroluje podległych pracowników, organizuje ich pracę, szkoli, odpowiada za jakość, terminowość i wydajność pracy. Przygotowuje rozliczenia zużycia surowców, opakowań, energii, maszyn itp.
  • laboranta - bada organoleptycznie i za pomocą specjalistycznej aparatury surowce, półprodukty, dodatki, odpady na każdym etapie produkcji oraz każdą partię gotowego wyrobu

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie