Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaMapaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacjiUczniowie
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego

im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

ul. Warzywna 19, 61-658 Poznań
tel./fax (61) 820-00-91
www:   http://www.zsps.poznan.pl
ZSPS na Facebooku
e-mail:   office@zsps.poznan.pl
Liczba odwiedzin od 01.01.2015: 18029 razy
dzięki wykupionej wizytówce w serwisie szkolnictwo.pl
(wysokie pozycjonowanie płatnej wizytówki =
= duża popularność
Twojej jednostki!)
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA Nr 8 (3 lata)

- cukiernik
- piekarz
- kucharz
- wędliniarz

LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCYM DLA DOROSŁYCH

- nauka trwa 3 lata (absolwenci
  gimnazjum lub dorośli, którzy ukończyli
  8-klasową  szkołę podstawową)

- nauka trwa 2 lata (absolwenci ZSZ)
- zajęcia w trybie zaocznym (piątek
  popołudniu oraz w sobotę)

 

TECHNIKUM PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
(4 lata)

- technik hotelarstwa
- technik żywienia i usług
  gastronomicznych
- klasa patronacka
  Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu

- technik technologii żywności - klasa
  patronacka Uniwersytetu Przyrodniczego
  w Poznaniu
  specjalizacje:
  • produkcja wyrobów cukierniczych
  • produkcja wyrobów piekarskich
  • produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych


KWALIFIKACYJNE KURSY ZAWODOWE

- T.15. Organizacja żywienia i usług
  gastronomicznych

- T.16. Organizacja i nadzorowanie
  produkcji wyrobów spożywczych

- T.6. Sporządzanie potraw i napojów
- T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych
- T.3. Produkcja wyrobów piekarskich
- T.5. Produkcja przetworów mięsnych
  i tłuszczowych

- T.11. Planowanie i realizacja usług
  w recepcji

- T.12. Obsługa gości w obiekcie
  świadczącym usługi hotelarskie

O NAS

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich jest szkołą z tradycjami i osiągnięciami. Rynek pracy zmienia się błyskawicznie i wymaga nowych kwalifikacji zawodowych. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom młodzieży Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego umożliwia przekwalifikowanie oraz uzyskanie wyższych kwalifikacji w systemie dziennym i zaocznym. Szkolimy fachową kadrę na potrzeby przemysłu spożywczego Wielkopolski oraz całego kraju. Absolwenci od lat odgrywają znaczącą rolę w rzemiośle, przedsiębiorstwach państwowych, prywatnych, spółdzielczych oraz reprezentują Polskę na konkursach międzynarodowych sztuki cukierniczej, piekarskiej, przetwórstwa mięsa.

Nowoczesność i atrakcyjność procesu nauczania zapewniają:
  • zawsze życzliwa, wysoko wykwalifikowana kadra nauczycielska
  • skomputeryzowana biblioteka i Szkolna Czytelnia Multimedialna
  • nowoczesne pracownie ćwiczeń praktycznych
  • bogato wyposażone laboratoria
  • pracownie komputerowe z możliwością korzystania z Internetu
  • liczne koła zainteresowań
  • monitoring, warunkujący bezpieczeństwo i działania profilaktyczne
  • nauka trzech języków obcych: j. angielski, j. niemiecki, j. rosyjski

Szkoła posiada bogato wyposażoną bazę sportową - stadion, boisko do piłki nożnej ze sztuczną nawierzchnią, boiska do koszykówki i siatkówki, siłownię oraz dwie sale gimnastyczne, w tym jedną do prowadzenia zajęć fitness.



Absolwenci szkoły mogą podjąć pracę:
  • w usługach hotelarskich i turystycznych
  • w zakładach żywienia zbiorowego
  • w zakładach przetwórstwa spożywczego
  • w laboratoriach analitycznych produktów spożywczych
  • prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej


Realizowane projekty:
  • "Lekcje z ZUS" - projekt edukacyjny z zakresu ubezpieczeń społecznych. Celem projektu jest kształtowanie u młodych ludzi świadomości w zakresie ubezpieczeń społecznych. W projekcie biorą udział uczniowie klas pierwszych.
  • "Europa na talerzu – międzynarodowe staże zawodowe szansą dla uczniów szkoły” - projekt zakłada praktyki zagraniczne 25 uczniów klas II i III o specjalności technik technologii żywności oraz technik żywienia i usług gastronomicznych w roku 2018. W naszej szkole realizowane są wyjazdy na czterotygodniowe staże zawodowe do Berlina oraz Bolonii.
  • "Kwalifikacje zawodowe kluczem do sukcesu - wspieramy rozwój kształcenia zawodowego w Miejskim Obszarze Funkcjonalnym Poznania" - celem projektu jest wzrost zdolności do zatrudnienia uczniów, w szczególności poprzez udział uczniów w stażach/praktykach zawodowych, wsparcie nauczycieli kształcenia zawodowego i instruktorów praktycznej nauki zawodu oraz doposażenie szkół zawodowych.


SERDECZNIE ZAPRASZAMY!

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie