mleko
mleko - płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiety i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie. Stanowi naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt oraz młodych zwierząt. Tłuszcz w mleku jest zemulgowany, są to głównie glicerydy kwasów tłuszczowych o parzystej liczbie atomów węgla (C4 do C18) i drobne ilości lecytyny i cholesterolu. Z białek głównymi składnikami są kazeina oraz albuminy i globuliny (w tym immunoglobulina- białko odpornościowe). Ważnymi składnikami białkowymi są też enzymy; cukier mlekowy- laktoza, podobnie jak kazeina nie występuje nigdzie indziej poza mlekiem. Ze składników mineralnych najwięcej jest wapnia, potasu i fosforu. Mleko zawiera tez prawie wszystkie witaminy. Procentowy skład mleka jest różny u różnych gatunków ssaków.
Mleka konsumpcyjne (spożywcze – z reguły krowie) jest przygotowywane w mleczarniach przez normalizowanie zawartości tłuszczu i pasteryzację, zawiera 10-20% suchej masy złożonej głównie z tłuszczu , białek, laktozy i soli mineralnych.
Mleko w proszku jest wytwarzane w proszkowniach przez odwodnienie do około 3% zagęszczonego 4-krotnie mleka krowiego metodą suszenia rozpyłowego.
Mleko zagęszczone (niesłodzone lub słodzone) produkowane jest przez odwodnienie mleka krowiego, do zawartości suchej masy ok. 25%, w próżniowych aparatach wyparnych.
Inne hasła zawierające informacje o "mleko":
Albumina
...
Globuliny
występują one szczególnie obficie w płynach ustrojowych, takich jak
osocze krwi
czy
mleko
, oraz tkance mięśniowej.Na podstawie rozkładu
elektroforetycznego
dzielimy je na:α1-globuliny (alfa1) na ...
Nabłonek jednowarstwowy
moczowych:
pęcherzu moczowym
i
moczowodzie
)nabłonek gruczołowy (tworzy gruczoły wydzielające np.
łój
,
pot
,
mleko
,
śluz
)nabłonek orzęsiony tzw. migawkowy - komórki tego nabłonka są silnie wydłużone, ...
Język prasłowiański
melkoTroT, TłoT, TrzeT/TrzoT, TleT\TloT (bez dialektów czeskich i słowackich)
pol.
krowa, błoto, brzeg\trzoda, mleko\plotkaToroT, TołoT, TereT, TołoT
ros.
корова (korowa), болото (bołoto), берег (bierieg), молоко (mołoko)TraT, ...
Woda wapienna
środek ściągający, przeciwzapalny i osuszający. Dawniej stosowana wewnętrznie, przy zatruciu kwasami. Zobacz też
mleko wapienne
. ŹródłaStanisław Janicki, Adolf Fiebig, Małgorzata Sznitowska, Teresa Achmatowicz: Farmacja stosowana : ...
Wodorotlenek wapnia
W stanie suchym używany do odkwaszania gleb, zaś jego zawiesina wodna to
mleko wapienne
używane w procesach chemicznych, do malowania oraz jako składnik
zaprawy ...
Płyn Lugola
...
1952
Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.
24 kwietnia
– wprowadzono obowiązkowe kontyngenty na
mleko
.
2 maja
wprowadzono
reglamentację
mydła i proszków do prania.rozpoczęto budowę
Pałacu Kultury i ...
Wartość odżywcza
...
Oksytocyna
...
Inne lekcje zawierające informacje o "mleko":
108. Odżywianie się (plansza 14)
pobudliwości
komórek zmysłowych oka
- główne
źródła: jaja, masło, mleko, wątroba, tran,
niektóre warzywa i owoce zawierające karotenoidy
...
Napoje (plansza 9)
e height=380 width=770 >
Milk
- mleko
Milk is a white liquid produced by female animals to feed their ...
Składniki odżywcze i ich rola (plansza 20)
B1 – źródła pokarmowe: drożdże, otręby, chleb razowy, kiełki zbóż, rośliny strączkowe, mleko, mięso, żółtka jaj. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i ...
|