Wyżyna Bawarska (również Przedgórze Alpejskie;
niem.
Alpenvorland) – rozległa wyżyna w południowych
Niemczech
(
Bawaria
), między doliną
Dunaju
na północy a
Alpami
na południu. Niemiecka część przedgórza Alp.
Wyżyna Bawarska leży na wysokości ok. 350 do 900 m n.p.m. Przecinają ją głębokie doliny rzek spływających z Alp, m.in.:
Illeru
,
Lecha
,
Izary
,
Innu
. Rzeźba powierzchni jest bardzo zróżnicowana.
Wyżyna Bawarska stanowi zapadlisko powstałe przy wypiętrzeniu Alp, a następnie wypełnione
molasą
–
mioceńskimi
tworami morskimi i rzecznymi, a na północy pokryte dodatkowo
lessem
. Występują tam jeziora polodowcowe np.
Jezioro Bodeńskie
.
Klimat umiarkowany, stosunkowo chłodny i dość wilgotny. W części południowej dominują lasy i podmokłe obszary bagienne, na północy dobrze rozwija się rolnictwo. Uprawia się tu głównie
pszenicę
i
buraki cukrowe
oraz
chmiel
i
tytoń
, a także
winorośli
. Jest to jeden z najważniejszych regionów intensywnego rolnictwa w Niemczech.