W Polsce przemysł ten przetwarza około 60% zbiorów owoców oraz 10-15% zbiorów warzyw. Zaopatrzenie surowcowe najczęściej odbywa się poprzez
kontraktację
, a niekiedy w drodze zakupów na
giełdach
,
targowiskach
i od pośredników. Obecnie jest to jedna z głównych branż przemysłu spożywczego.
W Polsce w przetwórstwie owocowo-warzywnym funkcjonują 1363
przedsiębiorstwa
, z czego na skalę przemysłową - 270
firm
. Ponad 90% firm zatrudnia do 50 osób stałej załogi. Przemysł owocowo-warzywny jest oparty na krajowej bazie surowcowej. Do 40%
produkcji
znajduje nabywców na
rynkach
zagranicznych.
Polskaeksportuje
około 500 tys. t tych przetworów, a łącznie ze świeżymi owocami i warzywami - około 880 tys. t, co stanowi 25% całego eksportu rolno-spożywczego.
Inne hasła zawierające informacje o "Przemysł owocowo-warzywny":