Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. sacharoza
sacharoza - cukier trzcinowy, cukier buraczany, disacharyd nieredukujący zbudowany z α-glukozy i β-fruktozy. Ma słodki smak, łatwo ulega hydrolizie (powstaje tzw. cukier inwertowany, inwersja cukru), łatwo krystalizuje. Bardzo rozpowszechniona w świecie roślinnym, najpospolitszy środek słodzący. Na skalę przemysłową otrzymywana z trzciny cukrowej i buraków cukrowych.
Inne hasła zawierające informacje o "sacharoza":
Oddychanie komórkowe
zwierząt[85].
1897
Hans
i
Eduard Buchner
przypadkowo okryli, że bezkomórkowym ekstrakcie z drożdży sacharoza rozkładana jest do alkoholu[86]. Za prace dotyczące fermentacji Eduard Buchner otrzymał ...
Fruktoza
fermentacji
ulega przemianie do
etanolu
.Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez
organizm
, niż sacharoza i glukoza. Znaczne ilości fruktozy mogą powodować biegunkę i
bóle
żołądkowo
-
jelitowe
. ...
Materiał zapasowy roślin
mogą być magazynowane w
organach spichrzowych
rośliny.Materiały zapasowe stanowić mogą
węglowodany
(
glukoza
,
sacharoza
,
skrobia
,
inulina
,
hemiceluloza
),
białka
zapasowe (np. w postaci
ziaren aleuronowych
),
tłuszcze
. ...
Chemia
...
Cukier spożywczy
spożywczego (buraczanego) w powiększeniuCukier spożywczy – na ogół pod tą nazwą występuje
sacharoza
produkowana z
trzciny cukrowej
(
cukier trzcinowy
), bądź z
buraków cukrowych
(
cukier ...
Cukier buraczany
dla dwusacharydu sacharozy i dla produktów przemysłu cukrowniczego których głównym składnikiem jest sacharoza.Cukier biały – krystaliczny cukier wysokiej czystości. Określenie poszczególnych gatunków cukru białego ...
Inwertaza
...
Cukry proste
...
Kwas cytrynowy
...
Miód
ula
nektar kwiatowy
lub
spadź
. Pod wpływem enzymów i
kwasu mrówkowego
(HCOOH)
sacharoza
przekształca się w organizmie
pszczoły
w cukry proste – glukozę i ...
Inne lekcje zawierające informacje o "sacharoza":
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 12)
przy udziale amylazy trzustki (2) do maltozy (3).
Wszystkie dwucukry (maltoza, laktoza, sacharoza) – (3) znajdujące się w dwunastnicy zostają rozłożone przez odpowiednie enzymy ...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 2)
...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 11)
e height=434 width=770 >
Disacharydy - sacharoza
Właściwości sacharozy:
Fizyczne:
ciało krystaliczne
białe
smak słodki
bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie
słabo rozpuszczalna w alkoholu
Chemiczne:
brak ...
|