Kopyto konia składa się z trzeciej kości palca (kości kopytnej),
trzeszczki kopytowej
,
chrząstek
,
stawu
kopytowego oraz obejmującej całość puszki kopytowej. Kość kopytowa jest otoczona silnie ukrwionym i złożonym z wielu warstw tworzywem kopytowym.
Narastanie rogu kopytowego następuje od góry ku dołowi:
Są to oczywiście wartości orientacyjne i zależą od bardzo wielu czynników: rasy, płci, żywienia, warunków bytowania, klimatu, rodzaju wykonywanej pracy itd.
Bardzo ważnym zadaniem hodowcy jest codzienna i okresowa pielęgnacja kopyt:
pielęgnacja codzienna – prawidłowe warunki zoologiczne w stajni i na wybiegu (odpowiednia wilgotność, sucha ściółka) oraz czyszczenie i mycie końskich kopyt.
pielęgnacja okresowa – regularne rozczyszczanie końskich kopyt przez wykwalifikowanego kowala-podkuwacza. Konie powinno kuć się tylko w uzasadnionych przypadkach po konsultacji z podkuwaczem, gdyż podkuwanie zdrowych kopyt może tylko pogorszyć ich stan.
Bardzo niebezpieczną chorobą kopyt jest
ochwat
. Atakuje i niszczy tworzywo kopytowe łączące kość kopytową z puszką. Ochwat spowodowany jest podawaniem wysokobiałkowego pożywienia w połączeniu z brakiem ruchu. Ochwat jest zwykle bolesny dla konia. Najczęściej koń przyjmuje pozycję podobną do siedzącego psa ,aby odciążyć przednie kopyta.