cukier
cukier - pojęcie cukier może mieć wiele znaczeń. Pierwotnie pod tym pojęciem kryła się dość konkretna substancja będąca środkiem spożywczym. Później okazało się, że ten sam cukier może być produkowany z różnych surowców, a z czasem utworzono od tego cukru grupę związków chemicznych zwanych cukrami, czyli węglowodany. Później okazało się, że tych węglowodanów jest znacznie więcej niż sądzono, a niektóre z nich zupełnie nie przypominają cukru w pierwotnym znaczeniu. Powstało również kilka innych określeń zawierających w nazwie słowo cukier, które utworzono dla zupełnie innych rzeczy, spełniających jednak niektóre kryteria podobieństwa do cukru spożywczego.
- cukier (związek chemiczny) – węglowodan
- cukier spożywczy – zwykle krystalizowana sacharoza
Cukier zawierający sacharozę i jego przetwory:
- cukier buraczany
- cukier trzcinowy
- cukier puder
- cukier wanilinowy
- cukier palony – lukier, karmel
- cukier inwertowany
Inne cukry spożywcze:
- cukier gronowy – glukoza
- cukier skrobiowy – glukoza
- cukier mlekowy – laktoza
- cukier owocowy – fruktoza
- cukier słodowy – maltoza
- cukier drzewny – ksyloza
Inne:
- cukier/lukier składniowy
- cukier ołowiany – octan ołowiu
Inne hasła zawierające informacje o "cukier":
Trzcina cukrowa
trzcina cukrowa jest surowcem, z którego powstaje ponad połowa światowej produkcji cukru (cukier uzyskiwany z trzciny cukrowej nazywany jest
cukrem trzcinowym
). Najważniejszym producentem jest ...
Fruktoza
FruktozaOgólne informacjeInne nazwycukier owocowy, lewulozaWzór sumarycznyC6H12O6
SMILES
C(O)C1(C(O)C(O)C(O)(O1)CO)
Masa molowa
180,16
g
/
mol
Wygląddrobnokrystaliczne ciało stałeIdentyfikacja
Numer CAS
57-48-7
Właściwości
Gęstość
i
stan skupienia
1,59 ...
Jarząb pospolity
owoce. Mają dużo
witaminy C
,
E
,
P
,
K
,
PP
, nieco
witaminy A
, cukier
sorbozę
,
garbniki
i
pektyny
.Działanie: słabe moczopędne oraz korzystnie wpływające na błony ...
Ryboza
nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)
Ryboza -
pięciowęglowy
cukier prosty
(
pentoza
) należący do
aldoz
(
aldopentoza
). Wykazuje
czynność optyczną
(
konfiguracja
D(-) ...
Deoksyryboza
podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)
Deoksyryboza (2-deoksyryboza, dezoksyryboza) -
cukier prosty
z grupy
pentoz
budową zbliżony do
rybozy
. W deoksyrybozie w ...
Lista Przebojów Programu Trzeciego
Sito
,
Paweł Stasiak
, Bożena Sitek,
Katarzyna Pakosińska
, Agnieszka Łukasiewicz (realizatorka - "Koleżanka cukier"),
Kasia Kowalska
, Iwona Wieraszko ("Pierzasta"),
Wojciech Hoffmann
,
Piotr Majewski
,
Monika Brodka
, ...
Chemia
...
Edward Gierek
funkcjonariuszy
SB
.Od 1976 rozpoczęło się
reglamentowanie
sprzedaży cukru (wprowadzono tzw.
kartki na cukier
). Jednocześnie występowały coraz większe problemy z zakupem innych towarów, gł. mięsa ...
Cukier spożywczy
– na ogół pod tą nazwą występuje
sacharoza
produkowana z
trzciny cukrowej
(
cukier trzcinowy
), bądź z
buraków cukrowych
(
cukier buraczany
).Z chemicznego punktu widzenia cukry ...
Cukier trzcinowy
spożywczego rozpoczęto po raz pierwszy w Indiach ok. 3000 p.n.e. W
sanskrycie
cukier nazywał się siakkar lub sarkar (piasek, żwir). Około 1000 p.n.e. w ...
Inne lekcje zawierające informacje o "cukier":
210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10)
pozycję w świecie. Dotyczy to m.in. takich wyrobów, jak masło (około 2%), cukier (2%), kwas siarkowy (2%), nawozy azotowe (około 2%), miedź rafinowana (około ...
Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4)
zasad azotowych: adenina (A), guanina (G), cytozyna (C) lub tymina (T), pięciowęglowy cukier deoksyryboza oraz reszta kwasu fosforowego.
...
127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 26)
...
|