żołądź
żołądź - owoc dębu (Quercus). Z botanicznego punktu widzenia żołędzie zaliczane są do orzechów podobnie jak np. owoce kasztana jadalnego i buka oraz orzechy laskowe leszczyny. Żołędzie są owocami pozornymi ponieważ powstają nie tylko z zalążni słupka, ale także z przysadek tworzących ich miseczkę. Owoce dębu są cenionym dodatkiem do pasz, a wartość energetyczna 100 gramów żołędzi wynosi 510 kcal. Żołędzie zawierają 6% wody, 54% węglowodanów, 8% białka i 32% tłuszczów, w większości nienasyconych. Są bogate w wapń, fosfor, potas i witaminę B3. Wysoka wartość paszy opartej na żołędziach wykorzystywana była w średniowieczu w ten sposób, że lasy, w których rosło dużo dębów (także buków) wykorzystywano jako tzw. lasy pastewne, pozwalając w nich paść się świniom.
Gotowanych, a później prażonych żołędzi używa się do produkcji napoju podobnego do kawy. Z uwagi na gorzki smak, spowodowany wysoką zawartością taniny w żołędziach, do napoju dodaje się przypraw, takich jak cynamon, imbir czy goździki.
Inne hasła zawierające informacje o "żołądź":
Karty
do
brydża
) lub 60 × 113 milimetrów (karty do
tarota
) w 4
kolorach
:
trefl
(♣, popularnie:
żołądź
,
ang
.: Clubs)
karo
(♦, popularnie:
dzwonek
,
ang.
: Diamonds)
kier
(♥, popularnie:
czerwień
, ang.: ...
Dąb ostrolistny
...
Dąb bezszypułkowy
1/3 długości, rzadziej w połowie. Znamię wypukłe, szczyt zaostrzony. Miseczka obejmuje tylko żołądź. Dojrzały żołądź jest podługowato-owalny, zwykle jednolicie ciemnobrunatny. Biologia i ekologiaKwitnie ok. ...
żołądź
align=justify>
żołądź - owoc dębu (Quercus). Z botanicznego punktu widzenia żołędzie zaliczane są ...
pozycja anatomiczna
na zewnątrz,
u mężczyzny: część ruchoma prącia wzniesiona (żołądź prącia zwrócona dogłowowo).
Płaszczyzny ciała:
czołowa (łac. plana ...
Inne lekcje zawierające informacje o "żołądź":
122. Czynniki wpływające na wzrost i rozwój roślin (plansza 10)
...
120. Rozmnażanie się oraz budowa i czynności układu rozrodczego (plansza 13)
...
123. Kwiaty roślin nasiennych oraz powstawanie nasion i owoców (plansza 11)
...
|