|
Winorośl lisia
Winorośl lisiaWinorośl lisia (Vitis labrusca
L.
) -
gatunek
rośliny z rodziny
winoroślowatych
. Jest gatunkiem specyficznym dla wschodnich terenów
Stanów Zjednoczonych
oraz
kanadyjskiej prowincji
Ontario
. Daje wina o charakterystycznym lisim aromacie, za który odpowiada m.in.
antranilan metylu
. W związku z tym nie są one zbyt lubiane przez konsumentów europejskich. Gatunek jest jednak bardziej odporny na szkodniki i zimno niż odmiany europejskie (np.
Vitis vinifera
). W drugiej połowie
XIX wieku
klęska
filoksery
(przywleczonej z Ameryki Północnej) zniszczyła dużą część winnic europejskich. Ze względu na odporność amerykańskiego gatunku początkowo próbowano tworzyć jego krzyżówki z winoroślami europejskimi. Ostatecznie krzyżówki nie są stosowane, choć przetrwały w niektórych miejscach i są używane do produkcji winogron deserowych. Zamiast nich używa się podkładów wyhodowanych z winorośli innych amerykańskich gatunków, m.in.: Vitis berlandieri, Vitis riparia, Vitis rupestris na których szczepi się krzewy europejskie. Podkład nie ma wpływu na smak owoców i wina, ale może mieć wpływ na
wegetację
rośliny (czas dojrzewania, dostosowanie go gleby itp.). Istnieje kilka
odmian uprawnych
tego gatunku: - Concord (około 80% upraw), Delaware - wina czerwone, soki
- Niagara, Catawba - wina białe
Inne hasła zawierające informacje o "Winorośl lisia":
Lisia Góra (Karkonosze)
...
Czeski Grzbiet
...
Carcassonne
...
Nizina Czarnomorska
...
Autonomiczna Republika Krymu
...
Asturia
...
Trewir
...
Absynt
...
Uzbekistan
...
Francuski kalendarz rewolucyjny
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Winorośl lisia":
Rośliny użytkowe (plansza 4)
...
Europa - zagadnienia społeczno gospodarcze (plansza 19)
...
Rośliny użytkowe (plansza 14)
...
|
|
|
|