Pestkowiec (
ang.
drupe, stone fruit,
łac.
drupa) – rodzaj owocu. Jest mięsisty, zwykle zawierający jedno
nasienie
(wyjątkiem jest dwunasienny pestkowiec
kawowca
). Powstaje ze
słupka
pojedynczego (apokarpicznego).
Owocnia
(perykarp) zbudowana jest ze zwartego
egzokarpu
mającego postać skórki, soczystego i często jadalnego
mezokarpu
oraz twardego i zdrewniałego
endokarpu
, zbudowanego ze
sklerenchymy
(twardzicy). Przykłady roślin wytwarzających pestkowce:
morela
,
śliwa
,
czereśnia
,
brzoskwinia
,
palma kokosowa
,
orzech włoski
,
kawowiec
,
pistacja
.
Z
kwiatów
wielosłupkowych powstają owoce wielopestkowcowe złożone (
wielopestkowce
). Przykłady roślin wytwarzających wielopestkowce:
malina
,
jeżyna
. Liczne jednonasienne pestkowce są tu osadzone na wypukłym suchym dnie kwiatowym.
Z przekształcenia całych
kwiatostanów
powstają owocostany pestkowcowe. Przykładem jest
figowiec
, którego owocostan tworzy silnie zmięśniała, wklęsła oś kwiatostanu, w której wgłębieniu znajdują się liczne drobne pestkowce.