mikroorganizm
mikroorganizm - drobnoustrój, ogólna nazwa organizmów różnych strukturalnie, funkcjonalnie i systematycznie, o jednej wspólnej właściwości — mikroskopijnej wielkości. Należą tu wszystkie bakterie i zbliżone do nich organizmy, pierwotniaki, wirusy, liczne glony oraz niektóre grzyby. Zamieszkuje wszystkie środowiska, a w niektórych tylko on reprezentuje życie. Jest zarówno autotroficzny - samożywny (zdolny do fotosyntezy lub chemosyntezy), jak i heterotroficzny - cudzożywny (drapieżny, saprofit, pasożyt). Z punktu widzenia ekologicznego reprezentuje wszystkie 3 podstawowe ogniska łańcuchów pokarmowych (producenci, konsumenci, reducenci), a niemal wyłącznie mikroorganizm stanowi ogniwo reducentów, tj. organizmów rozkładających materię organiczną. Bez mikroorganizmów, zatem nie mógłby istnieć zamknięty obieg materii w przyrodzie i wszelkie życie musiałoby zaginąć. Znaczenie drobnoustrojów w przyrodzie jest tym większe, że występują one w olbrzymich masach (np. na powierzchni 1 ha może w glebie znajdować się kilkanaście ton drobnoustrojów) dzięki bardzo szybkiemu rozmnażaniu się oraz intensywnej przemianie materii. Mikroorganizmy są przyczyną wielu chorób człowieka, zwierząt i roślin. Odgrywają podstawową rolę w tworzeniu się gleby. Mineralizują substancje organiczne, dostarczając roślinom związków przyswajalnych dla nich. Są jednym z ważniejszych źródeł dwutlenku węgla w atmosferze. Uczestniczą w procesach trawienia (drobnoustroje przewodu pokarmowego), np. u przeżuwaczy w przedżołądkach bakterie umożliwiają przyswojenie przez zwierzę większości błonnika i stanowią dodatkowe źródło białka. Są wprzęgnięte do produkcyjnych procesów biotechnologicznych, np. w wytwarzaniu alkoholu etylowego, piwa, wina, drożdży, antybiotyków, enzymów, witamin i aminokwasów.
Inne hasła zawierające informacje o "mikroorganizm":
Oddychanie komórkowe
jedynie przy braku tlenu w niektórych
komórkach zwierzęcych
,
komórkach roślin
i wielu
mikroorganizmach
. W takich przypadkach
pirogronian
będący produktem glikolizy ulega przekształceniu w komórkach ...
Hydrobiologia
optycznych) lub przynajmniej pod
mikroskopem
świetlnym. W przypadku badań
taksonomicznych
czy
metabolicznych
mikroorganizmów
mamy do czynienia bardziej z
mikrobiologią
niż hydrobiologią. Niemniej mikrobiologia środowiskowa ...
Zoologia
czyli wszystkich żywych
organizmach
zdolnych do przemieszczania i odżywiania się (z wyjątkiem
mikroorganizmów
), a także ich zachowaniach i budowie.W skład zoologii wchodzą nauki zajmujące ...
Konserwacja żywności
których celem jest wydłużenie jej trwałości.Głównym czynnikiem powodującym psucie się żywności są
mikroorganizmy
, zabiegi konserwacyjne mają więc na celu uniemożliwienie im wzrostu i rozwoju ...
Elementy morfotyczne krwi
...
Jad
...
Jad kiełbasiany
lekarz niemiecki w 1869 wprowadził nazwę "botulina". Ermenghen natomiast wykrył i opisał mikroorganizm wywołujący to zatrucie.↑
Wygładzenie zmarszczek mimicznych za pomocą toksyny botulinowej
↑
Zastosowanie ...
Gruźlica
...
Pasteryzacja
odżywczych. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych mikroorganizmów. Proces ten nie niszczy jednak form przetrwalnikowych ani większości wirusów.Specyficzną metodą ...
Fermentacja
drobnoustroje
lub wytworzone przez nie
enzymy
.Niektóre procesy produkcji
związków organicznych
z wykorzystaniem mikroorganizmów w
biotechnologii
określane są nazwa fermentacja pomimo zachodzenia w warunkach tlenowych. ...
Inne lekcje zawierające informacje o "mikroorganizm":
Skóra (plansza 3)
...
Zanieczyszczenia atmosfery (plansza 7)
...
Zagrożenia gleb (plansza 4)
...
|