Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1...6789101112131415161718192021222324
Lekcja: "109. Budowa i czynności układu pokarmowego człowieka"
Emulgacja tłuszczu
Kamienie żółciowe powstające
z odkładanych składników żółci
Lipaza jest białkiem hydrofilowym, co oznacza, że łatwo rozpuszcza się w wodzie, działa głównie w trzustce. Lipaza może rozkładać jedynie cząsteczki znajdujące się na powierzchni bryłek tłuszczowych. Jest to spowodowane tym, że tłuszczehyrdofobowe, czyli nie rozpuszczają się w wodzie. Aby doszło do zwiększenia tempa trawienia, potrzebne jest znaczne zemulgowanie (rozdrobnienie) tłuszczu w taki sposób, aby z jego bryłek powstały bardzo drobne kuleczki o wielokrotnie większej powierzchni łącznej. Proces ten nazywa się emulgacją tłuszczu, za który odpowiedzialne są produkowane przez wątrobę sole żółciowe.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie