Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

12345678910111213141516171819
Lekcja: "Zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mineralne, witaminy i wodę"
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach


Nazwa
Znaczenie dla organizmu
Objawy niedoboru
Źródło
Uwagi
Witamina E (tokoferol) Jej podstawową funkcją jest hamowanie utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy A; wpływa na płodność. Zaburzenie funkcjonowania błon komórkowych; zaburzenia płodności. Oleje roślinne, wątroba, jaja, ryby, orzechy.
-
Witamina K (filochinon) Podstawowa w procesie krzepnięcia krwi. Wydłużanie czasu krzepnięcia krwi, podatność na krwotoki. Zielone warzywa. Wytwarzana przez bakterie flory jelitowej.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie