Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "Składniki odżywcze i ich rola"
Pokarmy pochodzenia roślinnego zawiera zestaw:
makaron, miód, jajka
pstrąg, kotlet schabowy, szynka
olej rzepakowy, marchew, margaryna
cytryna, kapusta, mleko
Funkcje energetyczną pełnia głównie:
witaminy i sole mineralne
węglowodany i tłuszcze
białka i sole mineralne
tłuszcze i witaminy
Białka zbudowane są z:
glukozy
skrobi
błonnika
aminokwasów
Funkcją białek nie jest:
budowa hemoglobiny
budowa przeciwciał
budowa zębów
budowa enzymów
Źródła węglowodanów zawiera zestaw:
ziemniaki, makaron, banany
śmietana, chleb, mleko
jajka, lizaki, mąka
chleb, czekolada, pietruszka
Węglowodanem nie trawionym przez człowieka, ale odgrywającym ważna role w prawidłowym działaniu układu pokarmowego jest:
glukoza
skrobia
błonnik
glicerol
Nadmiar glukozy jest magazynowany w wątrobie w postaci:
glikogenu
glicerolu
skrobi
błonnika
Tłuszczem pochodzenia roślinnego jest:
masło
margaryna
smalec
boczek
Najwięcej energii uzyskuje się ze spalania:
węglowodanów
witamin
białek
tłuszczów
U ludzi otyłych tkanka tłuszczowa może stanowić do:
20 % masy ciała
30 % masy ciała
40 % masy ciała
50 % masy ciała
Do mikroskładników należą:
azot i węgiel
srebro i złoto
żelazo i wapń
jod i fluor
Wapń:
wpływa na pracę układu nerwowego
jest składnikiem kości
jest składnikiem mięśni
jest składnikiem białek
Kakao jest źródłem:
fluoru
wapnia
magnezu
sodu
Składnikiem hemoglobiny jest:
jod
wapń
fluor
żelazo
Witamina A wpływa na:
proces widzenia
krzepliwość krwi
budowę kości
działanie układu nerwowego
Niedobór witaminy D wywołuje:
pelagrę
beri ? beri
krzywicę
szkorbut
Kiszona kapusta jest źródłem witaminy:
A
B
C
D
Prawidłową krzepliwość krwi zapewnia witamina:
PP
K
A
D
Witaminą syntetyzowaną przez bakterie przewodu pokarmowego jest witamina:
A
B
C
D
Dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka na wodę wynosi około:
1,5 l
2 l
2,5 l
3 l




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie