Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "Układ pokarmowy człowieka"
0. Element układu pokarmowego zaznaczony na schemacie to:


trzustka
żołądek
dwunastnica
wątroba
1. W skład przewodu pokarmowego nie wchodzi:
trzustka
żołądek
jelito cienkie
jelito grube
2. Migdałki leżą:
w jamie ustnej
w gardzieli
w gardle
w jamie nosowej
3. Zęby mądrości to:
siekacze
kły
przedtrzonowe
trzonowe
4. Siekacze służą do:
przytrzymywania kęsów pokarmu
odcinania kęsów pokarmu
rozcierania pokarmu
żucia pokarmu
5. Tkanka kostna budująca ząb to:
szkliwo
miazga
zębina
korona
6. Ślina nie służy do:
trawienia skrobi
trawienia białka
niszczenia bakterii
zlepiania cząsteczek pokarmu śluzem
7. Wyjście z żołądka do dwunastnicy to:
wpust
wypust
wziernik
odźwiernik
8. Składnik soku żołądkowego niszczący bakterie to:
pepsyna
podpuszczka
kwas solny
śluz
9. Przewody z wątroby i trzustki uchodzą do:
dwunastnicy
jelita czczego
jelita krętego
żołądka
10. Ruchy perystaltyczne umożliwiają:
mieszanie się treści żołądka z sokiem żołądkowym
wydzielanie się żółci
przesuwanie się pokarmu w jelitach
oddawanie kału
11. Znaczenie kosmków jelitowych polega na:
ułatwianiu przesuwania się miazgi pokarmowej przez jelito
zwiększeniu powierzchni wchłaniania pokarmu do krwi
ułatwianiu przenikania cząsteczek tłuszczów do krwioobiegu
zabezpieczeniu jelita przed bakteriami
12. Długość jelita grubego wynosi około:
1,5 m
5 m
25 cm
15 cm
13. W jelicie grubym nie zachodzi:
produkcja witaminy K
formowanie kału
wchłanianie wody
wchłanianie węglowodanów
14. Enzymem produkowanym przez trzustkę nie jest:
trypsyna
ptialina
amylaza
lipaza
15. Rozbijanie tłuszczu na drobne kropelki przez żółć to proces:
defekacji
emulgacji
trawienia
obstrukcji
16. Funkcją wątroby nie jest:
wytwarzanie trypsyny
wytwarzanie żółci
magazynowanie żelaza
zamiana glukozy w glikogen
17. Enzymy trawienne produkowane są w:
trzustce i wątrobie
żołądku i dwunastnicy
śliniankach i żołądku
trzustce i dwunastnicy
18. Produktami trawienia tłuszczów są:
lipaza i amylaza
lipaza i kwas tłuszczowy
aminokwasy i kwas tłuszczowy
glicerol i kwas tłuszczowy
19. Enzymy uczestniczące w trawieniu skrobi to:
lipaza i amylaza
ptialina i amylaza
pepsyna i podpuszczka
pepsyna i trypsyna




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie