9. Przewody z wątroby i trzustki uchodzą do: dwunastnicy jelita czczego jelita krętego żołądka
10. Ruchy perystaltyczne umożliwiają: mieszanie się treści żołądka z sokiem żołądkowym wydzielanie się żółci przesuwanie się pokarmu w jelitach oddawanie kału
11. Znaczenie kosmków jelitowych polega na: ułatwianiu przesuwania się miazgi pokarmowej przez jelito zwiększeniu powierzchni wchłaniania pokarmu do krwi ułatwianiu przenikania cząsteczek tłuszczów do krwioobiegu zabezpieczeniu jelita przed bakteriami
12. Długość jelita grubego wynosi około: 1,5 m 5 m 25 cm 15 cm
13. W jelicie grubym nie zachodzi: produkcja witaminy K formowanie kału wchłanianie wody wchłanianie węglowodanów
14. Enzymem produkowanym przez trzustkę nie jest: trypsyna ptialina amylaza lipaza
15. Rozbijanie tłuszczu na drobne kropelki przez żółć to proces: defekacji emulgacji trawienia obstrukcji
16. Funkcją wątroby nie jest: wytwarzanie trypsyny wytwarzanie żółci magazynowanie żelaza zamiana glukozy w glikogen
17. Enzymy trawienne produkowane są w: trzustce i wątrobie żołądku i dwunastnicy śliniankach i żołądku trzustce i dwunastnicy
18. Produktami trawienia tłuszczów są: lipaza i amylaza lipaza i kwas tłuszczowy aminokwasy i kwas tłuszczowy glicerol i kwas tłuszczowy
19. Enzymy uczestniczące w trawieniu skrobi to: lipaza i amylaza ptialina i amylaza pepsyna i podpuszczka pepsyna i trypsyna