0. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia należy dziennie spożywać: 3 posiłki 4 posiłki 5 posiłków 6 posiłków
1. Jedną z zasad racjonalnego żywienia nie jest: zastępowanie tłuszczów roślinnych zwierzęcymi jedzenie dużej ilości warzyw i owoców spożywanie odpowiedniej ilości pokarmów spożywanie pokarmów bogatych w błonnik
2. Piramida pokarmowe wskazuje, że w ciągu doby należy najwięcej spożywać: mięsa produktów zbożowych warzyw nabiału
3. Właściwa dieta uzależniona nie jest od: pogody wieku płci stanu zdrowia
4. Największe zapotrzebowanie energetyczne mają: dziewczęta 17 letnie chłopcy 17 letni kobiety ciężarne ludzie powyżej 65 roku życia
5. Weganie to osoby: nie jedzące mięsa nie jedzące warzyw jedzące tylko produkty roślinne jedzące tylko produkty zwierzęce
6. Które z zachowań jest niezgodne z zasadami higieny przygotowywania posiłków: nie jedzenie przeterminowanych produktów kilkakrotne smażenie frytek na tym samym oleju mycie rąk przed jedzeniem mycie owoców przed jedzeniem
7. Reumatyzm może być skutkiem: próchnicy zębów skażenia żywności pestycydami zakażenia tasiemcem nadużywaniem alkoholu
8. Stan uzębienia należy kontrolować co najmniej: co 2 miesiące co pół roku raz na rok co dwa lata
9. Stan uzębienia poprawia dieta bogata w: witaminę A i K żelazo i witaminę D fluor i jod wapń i witaminę C
10. Zatrucia pokarmowe może wywoływać: owsik i lamblie salmonella i gronkowiec złocisty salmonella i włosień kręty helicobacter i pełzak czerwonki
11. Wymioty, biegunka i bóle brzucha to najczęstsze objawy: choroby wrzodowej żółtaczki zatruć pokarmowych zakażenia robakami pasożytniczymi
12. Robakami pasożytującymi w układzie pokarmowym człowieka są: pijawka i kleszcz owsik i pełzak czerwonki glista ludzka i tasiemiec glista ludzka i lamblia
13. Aby uniknąć glistnicy należy: jeść mięso badane przez weterynarza myć owoce i warzywa pić tylko przegotowana wodę regularnie badać się u lekarza
14. Jadłowstręt to inna nazwa: włośnicy choroby wrzodowej bulimii anoreksji
15. Związki azotu dostają się do produktów spożywczych z powodu: położenia pól w pobliżu dróg szybkiego ruchu przenawożenia pól stosowania środków ochrony roślin kwaśnych dreszczów
16. Metalami ciężkimi, które możemy spotkać w produktach spożywczych są: żelazo i magnez sód i potas ołów i kadm ołów i magnez
17. Najzdrowszą żywnością jest: żywność nieprzetworzona żywność typu fast food żywność dietetyczna żywność gotowana na parze
18. Alkoholizm jest chorobą: cywilizacyjną społeczną nowotworową psychiczną