Nadrzędnym celem pracy naszej szkoły jest
wszechstronny rozwój osobowy uczniów w wymiarze intelektualnym, psychicznym, moralnym, społecznym i zawodowym. Szkoła nasza funkcjonuje jako wspólnota uczniów, nauczycieli i rodziców, zarządzająca w sposób demokratyczny jej życiem i pracą.
Chcemy, aby nasi absolwenci szanowali innych ludzi, prezentowali wysoką kulturę osobistą, umieli rozwiązywać problemy życiowe, byli dobrze przygotowani do pracy zawodowej i dorosłego życia.
Zalety nauki w Technikum
- kończąc szkołę zdobywasz zawód
- uzyskujesz tytuł technika
- masz możliwość wyjazdu na roczne stypendium w Innsbrucku
- zdobywasz wiedzę nie tylko z przedmiotów zawodowych, ale również z przedmiotów ogólnokształcących
- zdajesz maturę i egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe
- po naszej szkole możesz studiować na dowolnie wybranym kierunku (tak jak po liceum)
Dlaczego wybrać Zasadniczą Szkołę Zawodową?
- zdobywasz zawód
- nabywasz praktycznych umiejętności
- chcesz podjąć szybko pracę
"Gastronomik" w roku szkolnym 2014/2015 otrzymał certyfikat
"Dobrze ZaPROJEKTowanej Szkoły", natomiast w bieżącym (2015/2016) przystąpił do realizacji Szwajcarsko - Polskiego Programu Współpracy "Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” i po jego pomyślnym zakończeniu otrzyma certyfikat
"Szkoły Przyjaznej Żywieniu i Aktywności Fizycznej".
Szkoła jest współorganizatorem
"Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych". Konkurs organizowany jest we współpracy ze Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy
i Cukierników, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Okręg Południowy oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.
Baza szkoły
Szkoła dysponuje dobrą bazą do szkolenia ogólnego
i zawodowego:
- biblioteka ze Szkolnym Centrum Dydaktyczno-Informacyjnym
- pracownie humanistyczne, informatyczne, językowe, nauk przyrodniczych, nauk ścisłych
- pracownia inter@ktywna
-
pracownie specjalistyczne (pracownie technologii gastronomicznej, pracownie obsługi konsumenta, pracownia podstaw żywienia człowieka i pracownia hotelarska)
- pracownia multimedialna
- sala gimnastyczna, mała sala gimnastyczna
- siłownia, hol - do tenisa stołowego
- boisko do piłki nożnej o nawierzchni z trawy syntetycznej w ramach programu Orlik 2012
- boisko wielofunkcyjne o nawierzchni syntetycznej - wymiar boiska 30x50m, które zawiera boisko do piłki ręcznej, 2 boiska do koszykówki, 2 do siatkówki oraz boisko do tenisa
Szkoła posiada
system monitoringu wewnętrznego
i zewnętrznego. Kamery zewnętrzne podglądają co się dzieje przed wejściami do budynku szkoły, a kamery wewnętrzne pokazują obrazy z korytarzy i szatni szkolnych. System zapewnia zapisywanie obrazów 24 godziny na dobę i przechowywanie przez 30 dni.
Zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe
Nasza szkoła zapewnia praktyki zawodowe w renomowanych hotelach, restauracjach oraz biurach turystycznych. Szkoła bierze udział w programie
Erasmus +, w ramach którego realizowane są projekty staży zagranicznych. Prowadzi wymianę ze szkołami we Francji, Niemczech
i Słowacji. Wszystkie zajęcia praktyczne
i praktyki zawodowe organizuje dyrekcja szkoły.
Co roku uczniowie starają się o roczne stypendium w Innsbrucku. Szkoła jest
ośrodkiem egzaminacyjnym - uczniowie zdają egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe w szkole.
Nasza młodzież bierze udział w konkursach krajowych i zagranicznych, zajmując czołowe miejsca. Zajmujemy czołowe miejsce wśród szkół ponadgimnazjalnych startujących we współzawodnictwie sportowym w ramach Krakowskiej Olimpiady Młodzieży - Licealiada. Należymy do Klubu Przodujących Szkół.
Zajęcia pozalekcyjne
W Zespole Szkół Gastronomicznych Nr 1 młodzież może uczestniczyć w zajęciach pozalekcyjnych takich jak:
- koła przedmiotowe
- zajęcia sportowe
- koła zawodowe
- liczne koła rozwijające zainteresowania
- koło miłośników biblioteki
- koło Miłośników Sztuki