Technikum o 4-letnim cyklu kształcenia
- kucharz
W trakcie nauki uczniowie poznają pracę z zakresu produkcji gastronomicznej. Wykonują wyroby kulinarne, poznają sprzęt i wyposażenie nowoczesnych zakładów gastronomicznych. Doświadczenie zawodowe zdobywają w zakładach gastronomicznych w trakcie praktyk zawodowych.
- technik usług gastronomicznych
Szkoła przygotowuje do kompleksowej obsługi przyjęć i imprez świadczonych w zakładach gastronomicznych. Uczniowie poznają zasady stosowania instrumentów marketingu, projektowania i aranżowania wystroju sal konsumpcyjnych oraz kalkulacji kosztów usług.
-technik żywienia i gosp. domowego
Szkoła przygotowuje do podjęcia pracy w zakładach żywienia zbiorowego jak również samodzielnego prowadzenia różnorodnych usług gastronomicznych. Przygotowanie zawodowe obejmuje kształcenie teoretyczne oraz praktyczne, prowadzone w pracowniach technologicznych oraz w warsztatach szkolnych.
- technik hotelarz
Kształcenie odbywa się w systemie modułowym, w ramach, którego realizowane są zagadnienia z zakresu działalności usługowej, podstaw turystyki, usług turystycznych, produktów turystycznych, a także walorów i atrakcji turystycznych. Kładziemy duży nacisk na znajomość języka obcego zawodowego.
Liceum ogólnokształcące o 3-letnim cyklu kształcenia o nachyleniu biologiczno - turystycznym
W roku szkolnym 2007/08 uruchomiliśmy kształcenie w liceum ogólnokształcącym dla absolwentów gimnazjum. Wcześniej szkoła przez wiele lat prowadziła liceum ogólnokształcące dla dorosłych. Nasze doświadczenie chcemy wykorzystać w kształceniu młodzieży.
Liceum profilowane o 3-letnim cyklu kształcenia
- zarządzanie informacją
Główny nacisk w tym profilu kładzie się na kształtowanie umiejętności analizowania, segregowania i zarządzania informacją. Profil uwzględnia konieczność stosowania technologii informatycznej, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania Internetu.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa o 2-letnim cyklu kształcenia
- kucharz małej gastronomii
Ze względu na szerokie zapotrzebowanie na usługi gastronomiczne w naszym regionie, proponujemy zdobycie w ciągu dwóch lat, zawodu dającego duże szanse na zatrudnienie. Kształcenie prowadzone będzie w oparciu o pracownie oraz warsztaty szkolne.
- klasa wielozawodowa
Oferta ta skierowana jest dla osób, które już teraz chcą podjąć pracę w interesującym ich zawodzie, a równocześnie odbywać kształcenie teoretyczne w naszej szkole. Oferujemy kształcenie w zawodach: piekarz, cukiernik, fryzjer, stolarz, monter izolacji budowlanej, mechanik pojazdów samochodowych, cieśla, ślusarz.
Technikum dla dorosłych o 3 - letnim cyklu na podbudowie ZSZ
- technik technologii żywności
Z oferty tej mogą skorzystać uczniowie szkół zasadniczych (kierunki gastrnomiczne), którzy chcą kontynuować naukę w tym interesującym zawodzie, a równocześnie uzyskać średnie wykształcenie.
Studium policealne dla dorosłych o 2 - letnim cyklu kształcenia
- technik obsługi turystycznej
Z oferty tej mogą skorzystać uczniowie kończący szkołę średnią. Absolwent szkoły policealnej, kształcącej w zawodzie. Technik obsługi turystycznej może być zatrudniony w przedsiębiorstwach zajmujących się organizacją obsługi turystyki: w agencjach turystycznych, ośrodkach informacji turystycznej, organach administracji samorządowej, zajmujących się organizacją i promocją turystyki, ośrodkach turystki, jako animator czasu wolnego, a także w działach socjalnych zakładów pracy.
|