Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Herbata i jej smak. Wprowdzenie spółgłoski

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 10305 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

 SCENARIUSZ ZAJĘĆ ZINTEGROWANYCH W KLASIE I

ŚWIAT HERBATY
( 135 minut )


TEMAT: Herbata i jej smak .Wprowadzenie spółgłoski „h , H” .

CEL OGÓLNY: Kształtowanie umiejętności posługiwania się językiem ojczystym w zakresie mówienia , pisania i czytania .

CELE SZCZEGÓŁOWE: Po zajęciach uczeń :
- wie , co znaczą słowa związane z parzeniem herbaty ,
- sprawnie dodaje i odejmuje w zakresie 9 ,
- zna kilka gatunków herbaty ,
- rozpoznaje w tekście literę „h , H” ,
- prawidłowo odtwarza kształt litery pisanej „h” i „H” oraz poprawnie łączy je z innymi literami ,
- układa z rozsypanki wyrazowej zdania lub uzupełnia tekst z lukami ,
- określa kolor i smak herbaty ,
- koloruje ilustrację według kodu matematycznego ,
- potrafi nakryć stół do spotkania przy herbatce ,
- słucha czytanego tekstu ,
- odpowiada na pytania na podstawie wysłuchanego tekstu ,
- działa aktywnie i twórczo ,
- zna zasady zachowania się przy stole ,
- dokonuje samooceny .


METODY PRACY: oparte na słowie ( opowiadanie , praca z książką ) , oparte na obserwacji ( pokaz ) , oparte na praktycznej działalności uczniów (metoda zajęć praktycznych ) , aktywizujące ( problemowa ).


FORMY PRACY: zbiorowa , indywidualna jednolita i zróżnicowana .


ŚRODKI DYDAKTYCZNE : tekst zagadek , elementy zastawy do parzenia herbaty , ilustracje z działaniami matematycznymi , różne gatunki herbat , ilustracje roślin , z których powstają herbaty , tekst „ Herbatka u Halinki”, tekst z lukami , rozsypanka wyrazowa , ilustracja do kolorowania według kodu matematycznego , tekst fragmentu bajki H. Ch. Andersena pt. „ Imbryk” , tekst „ Filiżanki” .









PRZEBIEG ZAJĘĆ :


1. Powitanie i wprowadzenie do zajęć – rozwiązywanie zagadek związanych z herbatą (załącznik nr 1) .
2. Układanie zastawy potrzebnej do zaparzenia herbaty , nazywanie elementów zastawy: filiżanka , spodeczek , cukiernica , imbryk .
3. Rozmowa na temat kulturalnego zachowania się przy stole .
4. Zabawa „ Filiżanka i jej spodeczek” – po czym poznamy , że spodeczek jest od tej filiżanki ?
5. Wykonanie serwetki pod filiżankę - wycinanie papieru , tworzenie kompozycji symetrycznych .
6. Zbiorowe obliczanie działań matematycznych , odczytanie hasła ( załącznik nr 2 ) .
7. Ciekawostki na temat herbaty ( hodowla roślin , procesy przetwarzania , rodzaje herbat – załącznik nr 3 ) .
8. Odczytanie przez nauczyciela tekstu pt. „ Herbatka u Halinki” ( załącznik nr 4 ) .
9. Wprowadzenie litery „ h , H”
- wyodrębnienie wyrazu „ herbata” i litery „ h” ,
- pokaz pisania litery ,
- kreślenie litery w powietrzu i na ławce ,
- pisanie litery „ h H” w liniaturze .
10. Pisanie sylab z poznaną literą , ich odczytywanie .
11. Symulowanie czynności związanych z parzeniem i podawaniem herbaty .
12. Indywidualna praca z tekstem :
I grupa dzieci przepisuje tekst do zeszytu ( załącznik nr 5 a ) ,
II grupa dzieci uzupełnia tekst z lukami i przepisuje go do zeszytu ( załącznik nr 5 b ) ,
III grupa dzieci układa z rozsypanki wyrazowej zdania i przepisuje je do zeszytu
( załącznik nr 5 c ) .
13. Odczytanie i omówienie tekstu .
14. Degustacja herbat ( malinowej , miętowej i czarnej )
- określanie smaku , zapachu i koloru herbaty ,
- degustacja herbaty z herbatnikiem .
13.Kolorowanie filiżanki według podanego kodu matematycznego .
14.Czytanie przez nauczyciela fragmentu bajki pt. „ Imbryk” H. CH. Andersena
(załącznik nr 6 ) .
15. Rozważania dzieci na temat wysłuchanego tekstu :
- Co sprawiło , że imbryk czuł się królem stołu ?
- Dlaczego imbrykowi było przykro ?
- Jakie zalety miał Twoim zdaniem imbryk ?
- Co imbryk miał na myśli mówiąc : „ Wszyscy mamy wady , ale posiadamy także zalety” ?
- Jakie Twoim zdaniem było zakończenie bajki ?
16.Przedstawienie przez nauczyciela zakończenia bajki Andersena .
17. Podsumowanie:
- Co was najbardziej zaciekawiło na dzisiejszych zajęciach ?
- O czym opowiecie w domu ?
- Jak oceniacie swoją pracę na zajęciach ?
- Odczytanie dzieciom tekstu o filiżankach ( załącznik nr 7 ) .








ZAŁĄCZNIK NR 1


Zagadki


Zasuszone listki , a smakują wszystkim .
W imbryku je zaparzamy i smaczny napój już mamy .
( herbata )


To naczynie jest małe , na spodku stoi , na stole .
Dorośli piją z nich herbatę , ale dzieci mleko wolą .
( filiżanka )


Filiżanka lub szklanka jest jego sąsiadką .
Zwykle jest pod szklanką , nad nią bardzo rzadko .
( spodeczek )


Pełna - wchodzi w usta , a wychodzi – pusta !
Mała koleżanka lubi mieszać w szklankach .
( łyżeczka )


Ma białe , czyste płatki i służy na herbatki .
A kiedy przy nim staniesz, wcale się nie rumieni , choć się nazywa ...
( rumianek )


Rączkę ma – nie do witania ,
Dziobek – nie do dziobania .
Kipi często – nie ze złości.
Jest potrzebny, gdy masz gości .
( czajnik )

Ładnie pachnie żółta skórka .
Chociaż kwaśne są , i tak ,
Pokrojone na plasterki ,
Herbaty poprawią smak .
( cytryny )










ZAŁĄCZNIK NR 2




Ś W I A T
5 3 7 4 1

3 + 2 6 – 3 4 + 3 2 + 2 5 – 4





H E R B A T Y
8 2 9 10 4 1 0

5 + 3 9 – 7 5 + 4 6 + 4 6 – 2 7 – 6 5 - 5




























ZAŁĄCZNIK NR 3


HERBACIANE CIEKAWOSTKI




Według chińskiej legendy cesarz Schen – Nong ( Boski Rolnik ) odpoczywał pod drzewem herbacianym , gdy do czarki z gorącą wodą wpadło mu kilka liści herbaty . Zachwycił się smakiem i aromatem naparu , przekonał się , że ma ona cudowny wpływ na przewód pokarmowy . Nazwał drzewo „ cha” i podarował je ludziom .
Dlatego herbatę nazywa się cesarskim napojem .



Herbata jest wiecznie zieloną rośliną , ma skórzaste liście , małe, białe lub różowe wonne kwiaty i niewielkie brązowe zdrewniałe owoce .
Najlepszą herbatę wyrabia się z najmłodszych listków . Poddaje się liście różnym procesom :
Więdnięciu , rozrywaniu , fermentacji ( rozpad liści ) , suszeniu , sortowaniu i wreszcie pakowaniu .



Herbaty niesfermentowane ( zielone ) lub półsfermentowane ( czerwone ) są zdrowsze niż sfermentowane ( czarne ) . Picie zielonej herbaty zapobiega rozwojowi wielu chorób :
nowotwór układu pokarmowego , wzrost cholesterolu , nerwice .
Są też różne gatunki herbat ziołowych , które powstają z suszonych ziół i owocowych – z suszonych owoców .

Jest wiele sposobów przygotowywania herbaty . Można parzyć liście od razu w filiżance lub w szklance – jest to turecki sposób . Albo zaparzyć w czajniczku esencję , a potem rozlać ją do filiżanek i dolać wody ( po chińsku ) . Przy obu sposobach herbaty nie zalewa się wrzątkiem .


Na smak herbaty wpływa wielkość torebek herbacianych i ich kształt . Herbaciane liście pod wpływem gorącej wody rozwijają się , puchną i uwalniają substancje decydujące o smaku i zapachu napoju . W małej torebce liście upakowane są ciaśniej , więc nie mają miejsca , by swobodnie się rozwinąć .

Do herbat można stosować różne dodatki smakowe m.in. miód , syropy owocowe , mleko , słodką śmietankę , owoce cytrusowe , przyprawy – cynamon , kminek , papryka .





ZAŁĄCZNIK NR 4







„ Herbatka u Halinki”

Halinka zaprosiła do siebie na herbatę Hanię i Huberta .
Mama podała do stołu . Halinka leje herbatę z imbryka do filiżanek .
Napój jest koloru czerwonego .
- Jaka to herbata ? –pyta Hania .
- Malinowa , moja ulubiona – odpowiada Halinka i nakłada na spodeczki
po herbatniku .
- Moja też – dodaje Hubert .
Rozmowa trwała dalej . Hani i Hubertowi podoba się takie dorosłe biesiadowanie .



















ZAŁĄCZNIK NR 5 a



PRZEPISZ TEKST DO ZESZYTU :

Herbata to smaczny napój .
Pijemy herbatki owocowe i ziołowe .
Herbatniki to znakomity dodatek .





ZAŁĄCZNIK NR 5 b


UZUPEŁNIJ TEKST PODANYMI WYRAZAMI I PRZEPISZ ZDANIA DO
ZESZYTU .

Herbata to ......................... napój .
Pijemy ....................... owocowe i ziołowe .
............................ to znakomity dodatek .

( smaczny , herbatniki , herbatki )



ZAŁĄCZNIK 5 c


UŁÓŻ ZDANIA Z ROZSYPANKI WYRAZOWEJ I PRZEPISZ JE DO
ZESZYTU .

napój . Herbata smaczny to

owocowe Pijemy herbatki i ziołowe .

Herbatniki dodatek . znakomity to









ZAŁĄCZNIK NR 6

Hans Christian Andersen
Fragment bajki pt. „ Imbryk”



„ Był sobie pewnego razu imbryk do herbaty , dumny z porcelany , z której był zrobiony , dumny ze swej wysmukłej szyi i z dużego ucha . Miał on szyję z przodu , ucho z tyłu , i o tym wciąż mówił ; nie mówił zaś nigdy o pokrywce , która była stłuczona i sklejona , co było wielkim brakiem , a niechętnie mówi się o swych brakach , inni to przecież robią za nas . Filiżanki , garnuszek do śmietanki i cukiernica , cały serwis do herbaty – całe
towarzystwo zwracało uwagę na pęknięcie pokrywki i rozmawiali o tym więcej niż o pięknym uchu i niezwykłej szyi; imbryk do herbaty wiedział o tym dobrze .
- Znam ich ! – mówił sam do siebie . – Znam także dobrze moje wady i uznaję je , na tym
właśnie polega moja pokora i skromność ; wszyscy mamy wady , ale posiadamy także i zalety . Filiżanki mają uszka , cukiernica ma pokrywkę , a ja mam jedno i drugie , i jeszcze w dodatku coś z przodu , czego oni nie posiadają – szyję , która sprawia , że jestem królem stołu
Cukiernicy i garnuszkowi do śmietanki przypadło w udziale być służebnymi dobrego smaku , ale ja jestem tym szczodrym władcą , rozdaję błogosławieństwo łaknącej ludzkości : w moich wnętrznościach chińskie listeczki rozpuszczają się w gotowanej , pozbawionej smaku wodzie.”














ZAŁĄCZNIK NR 7


„ Filiżanki”



Wyobraźmy sobie poczucie naszej własnej wartości jako filiżanki .
Kiedy jesteśmy z siebie zadowoleni nasze filiżanki są pełne ,
kiedy jesteśmy z siebie niezadowoleni prawie puste .
Nasze filiżanki mogą napełniać inni ludzie, mówiąc o nas dobrze .
Z kolei my możemy napełniać ich filiżanki mówiąc o nich dobrze .
Filiżanki innych ludzi opróżniają się kiedy mówimy im rzeczy złe i bolesne .
Jeżeli będziemy opróżniać filiżanki innych nasze własne też nie będą napełniane .
Czy zdarzają się w Twoim życiu chwile, kiedy Twoja filiżanka jest tak pełna ,
że jej zawartość aż się wylewa ?
Czy potrafisz obdzielić tą zawartością Twoich bliskich , kolegów ?




Opracowała mgr Julita Wiebskowska
nauczyciel klas zintegrowanych SP nr 1 w Złotowie

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie