Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Kształtowanie nawyków racjonalnego odżywiania się i ubierania u dzieci 9 letnich

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 1310 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Jest to scenariusz lekcji zdrowia, jaką przeprowadziłam w klasie trzeciej szkoły podstawowej

Kształtowanie nawyków racjonalnego odżywiania się i ubierania
 u dzieci 9- letnich


Miejsce realizacji: sala lekcyjna
Czas trwania: 2 godziny lekcyjne
Cel główny zajęć: wpływ właściwego odżywiania się i ubierania na zdrowie człowieka 
Cele lekcji: pomnażanie i kontrola zdrowia w zakresie prawidłowego odżywiania się i ubierania
Kształtowanie zdrowotnych kompetencji ucznia:
-  uczeń poznaje zasady zdrowego odżywiania się,
-uczeń poznaje wartości odżywcze warzyw i owoców,
-uczeń wie, co można przyrządzić z warzyw i owoców,
- uczeń potrafi samodzielnie przygotować sałatki i soki owocowo-warzywne,
- uczeń wie co to znaczy higiena i estetyka podczas przygotowywania i spożywania posiłków,
-uczeń umie dobrać odpowiedni strój do pory roku.
Metody pracy
- rozmowa kierowana
- praca z tekstem
- inscenizacja
- działalność uczniów

Formy pracy
- praca zbiorowa
- praca grupowa
- praca indywidualna
Środki dydaktyczne
- teksty wierszy: „Stragan”, „ W spiżarni na półkach”,
- tekst piosenki „ Ogórek wąsaty”
- warzywa i owoce
- rozsypanka wyrazowa
- ubrania na różne okazje i warunki pogodowe
Przebieg zajęć zintegrowanych
1.Czynności organizacyjno-porządkowe:
- przygotowanie pomocy potrzebnych do zajęć,
- zebranie przyniesionych warzyw i owoców- stragan
- rozwieszenie w różnych miejscach sali ubrań (bluzki, płaszcze, swetry, czapki, szaliki itp.)
2.Przywitanie się dzieci i nauczyciela- „iskierka”.
3.Dzieci siadają na dywanie w kole a N. rozkłada rozsypankę wyrazową.         
Zadaniem uczniów jest ułożyć i odczytać zdania następującej treści:
„Jemy owoce i jarzyny, bo to witaminy”.
„ Chcesz być zdrowy to pij sok owocowy”.
„Ciepłą kurtkę i kalosze jesienią noszę”.
Uczniowie wypowiadają się na temat ułożonych zdań i stwierdzają, że zajęcia dotyczyć będą właściwego odżywiania się i ubierania.

4. Podział klasy na trzy sześcioosobowe grupy ( dzieci losują kartoniki, które przedstawiają owoce i warzywa: jabłka, grusze, marchewki). Każda grupa wybiera swojego przedstawiciela. Wybrana osoba podchodzi do N., jej zadaniem jest wylosowanie tekstu dla swojej grupy. N. podaje polecenie: „przeczytajcie swój wiersz i wspólnie przedstawcie jego inscenizację.
5. Każda grupa pracuje nad inscenizacją swojego wiersza wybierając potrzebne rekwizyty (warzywa, owoce, instrumenty muzyczne, ubrania, itp.).
6. Inscenizacja wiersza „Stragan”:
Uwaga! Uwaga! Mamy piękny stragan.
A na tym straganie wszystko się dostanie.
To z ogródka plony.
Jest pietruszka, jest marchewka.
Jest groszek zielony, jest również rzodkiewka.
Do nas panowie, panie.
Uwaga, uwaga tu jesienny stragan!
A na tym straganie wszystko się dostanie.
Hej, hej! Gospodynie niech kupują dynie.
Cebule jak kule!
Selery i pory, marchew i pomidory.
Do nas na wyścigi!
Hej chłopcy, dziewczynki!
Jedzcie witaminki!
Po przedstawieniu grupy następuje rozmowa na temat jej treści. N. zadaje dzieciom pytania:
-,”O jakiej porze roku jest mowa w wierszu”?
-„Które słowa wiersza o tym świadczą”?
-„Jakie warzywa znajdują się na straganie”?
-„Dlaczego ogrodniczka zachęca do kupowania warzyw”.
7. Inscenizacja wiersza „ W spiżarni”.

W spiżarni na półkach
Zapasów bez liku,
Są dżemy, kompoty,
Złoty miód w słoiku.
I cebula w wiankach.
I grzyby suszone.
Są główki kapusty
Ogórki kiszone
A gdy przyjdzie zima
Tęgi mróz na dworze
Zapachnie nam latem, gdy słoik otworzę,

8. N.- Wysłuchaliśmy inscenizacji dwóch wierszy, których tematem są warzywa i owoce. Zastanówmy się teraz, dlaczego są one tak ważne dla nas.”( pogadanka na temat wartości odżywczych warzyw i owoców).
Następnie N. zadaje pytania,np.
-„Dlaczego należy jeść warzywa i owoce”? ( są zdrowe, mają dużo witamin, uodporniają na choroby)
-„W jakiej postaci możemy spożywać warzywa i owoce”?( surowe, przetwory, kiszonki)
-„Co możemy przyrządzić z owoców i warzyw”?( surówki, soki)
-„O czym musimy pamiętać przyrządzając surówki i soki”?( podkreślenie higienicznego i estetycznego spożywania posiłków ).
9. Trzecia grupa śpiewa poznaną piosenkę „Ogórek wąsaty” prezentując prosty akompaniament muzyczny(dzwonki, kołatki, trójkąty) oraz wymyślony pląs ruchowy.
Wesoło jesienią w ogródku na grządce,
Ty ruda marchewka, tam strączek.
Tu dynia jak słońce, tam główka sałaty,
A w kącie ogórek wąsaty.
Ref. Ogórek, ogórek zielony ma garniturek
I czapkę i sandały,
Zielony, zielony jest cały.
Czasami jesienią na grządce w ogrodzie
Deszczowa pogoda przychodzi.
Parasol ma w ręku, konewkę ma z chmurki
I deszczem podlewa ogórki.
Ref. Ogórek,....
Po wysłuchaniu piosenki N. nawiązuje do pogody, jaka występuje jesienią,
( częste deszcze, wiatry, chłód itp.) i pyta:
-„Jak powinniśmy się ubierać o tej porze roku?
-„ Dlaczego odpowiedni ubiór jest ważny dla człowieka”?
-„ Co się może zdarzyć, gdy będziemy się nieodpowiednio ubierać”?
10. Przerwa śródlekcyjna - zabawa „owocki”.
11.Zapis tematu w zeszycie: „Jemy owoce i jarzyny, bo to witaminy.”
-Wklejenie do zeszytu wiersza „Stragan” i podkreślenie w tekście nazw warzyw.
-Wypisanie nazw warzyw w zeszycie i dobieranie przymiotników je określających, np. kapusta-zielona; burak-czerwony.
-Uzupełnianie tekstu z lukami brakującymi wyrazami.
Ola chętnie zjada świeże owoce i warzywa. Wie, że są smaczne, zdrowe i mają wiele witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Zawsze pamięta, by myć warzywa i owoce przed jedzeniem. Wie również, że należy ubierać się odpowiednio do pory roku. Dlatego prawie nigdy nie choruje, bo pamięta o zdrowym odżywianiu i odpowiednim
ubieraniu się.
12. Na zakończenie zajęć dzieci przygotowują soki i surówki ze zgromadzonych owoców i warzyw ( praca w grupach), pamiętając o higienie i estetyce podczas przygotowywania.
13. Degustacja wykonanych soków i sałatek.
14. Porządkowanie sali.

Przekazując wiedzę o zdrowym stylu życia w czasie zajęć szkolnych w kształceniu zintegrowanym, posłużyłam się przykładami z życia i literatury, by skłonić dzieci do rozważań na temat prawidłowych zachowań w zakresie racjonalnego odżywiania się i ubierania w okresie jesiennym.
Większość dzieci właśnie w szkole poznaje wartości odżywcze warzyw i owoców, samodzielnie wykonuje łatwe w przygotowaniu sałatki i soki owocowo- warzywne. Uczy się, kulturalnego spożywania posiłków, mycia warzyw i owoców przed spożyciem i rąk przed jedzeniem a również właściwego ubierania się na różne warunki pogodowe.

Małgorzata Bar - nauczyciel kształcenia zintegrowanego

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie