Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Pieczenie chleba

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 3683 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zadzwoń do Nas!* - tel. 606-...-... ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Scenariusz opracowany w celu znalezienia odowiedzi na pytanie "Jak powstaje chleb", (wg historyjki obrazkowej"Od ziarenka do bochenka")raz stworzenia sytuacji edukacyjnych pozwalających dzieciom zdobywać indywidualne doświadczenia w trakcie samodzielnego działania.

ANNA LIS
NAUCZYCIEL MIANOWANY

SCENARIUSZ ZAJĘĆ ZINTEGROWANYCH
DLA DZIECI 6-LETNICH
Temat tygodnia: „Od ziarenka do bochenka” – wszystko o chlebie.
Temat dnia: „Jak powstaje chleb”- rozmowa połączona z działaniem.
Metody: słowna
oglądowa
praktyczna
elementy metody problemowej
elementy technik Freineta – ukierunkowanie pracy w toku poszukiwań
i współdziałania w zespole.
Formy : zbiorowa, grupowa, indywidualna.

Środki dydaktyczne :
- fartuszki, nakrycie głowy,
- na stole przykrytym obrusem produkty potrzebne do wykonania chleba
( podpisy do czytania globalnego),
- pieczywo różnego gatunku,
- historyjka obrazkowa pt. „Od ziarenka do bochenka”,
- zadania w kopertach dla zespołów,
- mikser, stolnica, narzędzia i przybory kuchenne.


Przebieg ( zadania)
Cel nauczyciela
Cele operacyjne
1. Zabawa ruchowa przy piosence „Mało nas do pieczenia chleba”

- zachęcanie do wspólnej zabawy przy piosence

- dziecko chętnie uczestniczy w zabawie

2. Rozmowa przy zgromadzonych produktach

- zapoznanie dzieci z celem zajęcia

- dziecko zna cel zajęcia

3. Podział dzieci na zespoły i przydzielenie zadań:

I zadanie - ułóż historyjkę wg kolejności zdarzeń i dobierz podpisy z rozsypani wyrazowej,

II zadanie - rozwiąż krzyżówkę ( cebula, hak, lizak, ekran, balon – rozwiązanie chleb),

III zadanie – rozwiąż działania z zastosowaniem znaków + , =.

Praca w zespołach – prezentowanie efektów własnej pracy

- doskonalenie umiejętności współdziałania w grupie,

- doskonalenie umiejętności

czytania i pisania oraz rozwiązywania zagadek umysłowych – krzyżówka,

- doskonalenie umiejętności wykonywania i odczytywania działań matematycznych, stosowanie znaków +, =.

- dziecko umie współpracować w grupie,

- odczytuje polecenia, układa podpisy z rozsypani wyrazowej, rozwiązuje krzyżówkę, wykonuje działanie matematyczne

4. Zabawa ruchowa

„W piekarni” wg pomysłu nauczyciela ( zagniatanie, wałkowanie, wbijanie jaj, ruch kolisty w prawo zgodnie ze wskazówkami zegara), ćwiczenia ortofoniczne w trakcie zabawy ( wrr odklejanie języka od górnego podniebienia, uf – wycieranie potu, dmuchanie na gorące ciasto, oblizywanie warg z lukru).

- wdrażanie do dokładnego wykonywania zadań,

- ćwiczenia mięśni warg i języka

- dziecko starannie wykonuje polecenia nauczyciela,


5. Przygotowanie do działania praktycznego

( fartuchy, nakrycie głowy, mycie rąk):

- odmierzanie produktów,

-mieszanie ciasta mikserem,

- wyrabianie ciasta, ugniatanie,

- formułowanie chleba i bułek,

- układanie bułek na blachach.

- mierzenie płynów i produktów sypkich – eksperymentowanie z wodą i mąką,

- nabywanie nowych doświadczeń w trakcie samodzielnego działania.

- dziecko potrafi odmierzyć odpowiednią ilość płynów i produktów potrzebną do wykonania pieczywa,

- dziecko chętnie eksperymentuje i samodzielnie wykonuje odpowiednie czynności

6. Odstawienie ciasta do wyrośnięcia.

Omówienie i ocena efektów pracy.

Mycie rąk i porządkowanie miejsca pracy.

- zachęcanie do wypowiadania się i oceny na temat efektów własnej pracy dzieci

- dziecko chętnie wypowiada się

7. Zabawa ze śpiewem „Najłatwiejsze ciasto w świecie”

- kształcenie poczucia rytmu,

- wytwarzanie radosnej atmosfery w czasie zabawy

- dziecko rytmicznie śpiewa i tańczy znaną piosenkę,



Wspólne przygotowanie podwieczorku z upieczonego chleba i bułek- zachęcanie do zjadania zdrowej żywności.



PRZEPIS NA CHLEB ŻYTNI


· SIEMIĘ LNIANE ZAPARZYĆ WRZĄTKIEM
· 400 gr. MĄKI ŻYTNIEJ
· 600 gr. MĄKI PSZENNEJ
· 2 ŁYŻKI STOŁOWE MIELONEJ KOLENDRY
· 100 gr. ZIAREN SŁONECZNIKA
· 100 gr. ZIAREN DYNI
· 50 gr. SOJI (ZAMOCZYĆ NA 24h I UGOTOWAĆ)
· 2 DUŻE KUBKI WODY (WODA LETNIA)
· 0.5 KOSTKI DROŻDŻY (WKRUSZYĆ DO JEDNEGO KUBKA WODY I ROZPUŚCIĆ)
PO WYMIESZANIU WLAĆ DO PRODUKTÓW, DODAĆ SIEMIĘ Z WODĄ
Rozpuścić w drugim kubku wody:
· 3 PŁASKIE ŁYŻKI SOLI
· 6 ŁYŻEK OCTU JABŁKOWEGO
Wszystkie produkty wymieszać mikserem w wysokim garnku, następnie ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, dodać łyżkę stołową oleju, ręce posmarować olejem i zagniatać ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Konsystencja musi być kleista. Formować kształt chleba lub bułek. Następnie posmarować je wodą lub rozmąconym jajkiem i obsypać ziarnami. Zostawić w ciepłym miejscu na 0.5-1h do wyrośnięcia. Piec na blasze podsypanej mąką 1 godz. w temp. 180 stopni.


SMACZNEGO

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie