Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Higiena układu pokarmowego człowieka

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 2531 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zadzwoń do Nas!* - tel. 606-...-... ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Konspekt zawiera wiadomości dotyczące dolegliwości układu pokarmowego człowieka, zasad prawidłowego zywienia, uczniowie poznają wpływ alkoholu i nikotyny na układ pokarmowy, nabywają umiejętść ulozenia sobie jadłospisu ze względu na wiek,płeć, kulturę i rodzaj wykonywanej pracy.

Konspekt lekcji biologii dla klasy I gimnazjum

Autor: Iwona Liszewska
Temat: „Higiena układu  pokarmowego człowieka”.
Hasło programowe: Funkcje życiowe człowieka.
Zakres treści: Przyczyny dolegliwości układu pokarmowego, zasady prawidłowego
                        żywienia. Jadłospisy – ich różnice ze względu na kulturę, wiek, stan zdrowia,
                        rodzaj pracy. Wpływ alkoholu na układ pokarmowy oraz palenia tytoniu.
                       Dieta  a zdrowie.
Cele nauczania w kategoriach:     

1.Wiadomości:
Zapamiętanie przyczyn dolegliwości oraz chorób układu pokarmowego człowieka. Przypomnienie zasad prawidłowego żywienia. Rozumienie jak szkodliwy wpływ na układ pokarmowy ma  alkohol, nikotyna i stres.
2.Umiejętności:
Umiejętność wyjaśnienia zależności między chorobami układu pokarmowego a stylem życia, wpływu siedzącego trybu życia na układ trawienny. Umiejętność ułożenia jadłospisu dla siebie w zależności od potrzeb organizmu, trybu życia, wieku.
3. Postaw:
Kształtowanie postawy obserwatora przyrody, zainteresowań biologią, współpracy w grupie, stosowanie zasad higieny zapobiegających zarażeniu się pasożytami. Wdrażanie w stylu życia uczniów zasad prawidłowego żywienia.

Forma organizacyjna: Grupowa – równym frontem
Forma nauczania: Lekcja w sali informatycznej
Metody: Słowna – pogadanka z elementami wykładu, obserwacyjna – obserwacja
               zastępczych środków dydaktycznych, praca w grupach.
Środki dydaktyczne: Tablice graficzne, rozsypanka, papier kolorowy, klej, nożyce.
Literatura: Podręczniki i ćwiczenia do kl. I, autor – B. Klimuszko, „Środowiskowy program
                 wychowania zdrowotnego w szkole” – Charzyńska – Gula, „ Zdrowie przez cały
                  rok” – I. Celejowa.

Faza wstępna
Sprawy organizacyjno – porządkowe.

Faza realizacyjna
Uczniowie zapisują punkty do tematu lekcji: „ Higiena układu pokarmowego człowieka”.

1.      Zasady prawidłowego żywienia – jadłospis ze względu na:
-         wiek
-         kulturę
-         stan zdrowia
-         rodzaj pracy
2.      Przyczyny dolegliwości i chorób układu pokarmowego.
3.      Wpływ alkoholu na układ pokarmowy.
4.      Obliczanie kalorycznej wartości posiłków.

Uczniowie podają przyczyny chorób układu pokarmowego:
-         nieregularne jadanie posiłków
-         szybkie jedzenie, połykanie całych kawałków
-         jedzenie zbyt gorących lub zbyt zimnych posiłków
-         objadanie się w nocy
-         zastępowanie posiłków słodyczami i fast foodami
-         ciągły stres, alkohol i nikotyna

Następnie nauczyciel opisuje choroby układu pokarmowego i pasożyty (tablice graficzne).

Wrzody żołądka spowodowane uszkodzeniem błony śluzowej żołądka, rak żołądka, dur brzuszny, salmonellozy, zapalenie wątroby typu A oraz pasożyty jak tasiemiec, glista ludzka, owsiki, ameba.

Następnie uczniowie w trzech grupach korzystając z Internetu wyszukują wiadomości na temat wpływu alkoholu, nikotyny i stresu na układ pokarmowy człowieka.

GRUPA I zajmuje się wpływem alkoholu na układ pokarmowy człowieka
GRUPA II zajmuje się  wpływem nikotyny na układ pokarmowy człowieka         
GRUPA III zajmuje się wpływem stresu na układ pokarmowy człowieka
                                                                                                                                     
 Uczniowie zapisują wiadomości z Internetu na kartonie a następnie przedstawiciel grupy podaje je całej klasie.
Następnie uczniowie w grupach wg. Instrukcji:

INSTRUKCJA
1.      Na podstawie wiadomości z Internetu ułóż rozsypankę dotyczącą wpływu alkoholu  na układ pokarmowy, przyklej ją do arkusza papieru kolorowego.

2.      Podaj w kilku punktach wpływ nikotyny i stresu na układ pokarmowy człowieka, uczniowie przyklejają także przyniesione fragmenty z literatury na ten temat.

3.      Uważnie przeczytaj poniższe informacje i ułóż jadłospis albo dla dziewczynek albo dla chłopców w zależności od niżej wymienionych cech.
Dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka na składniki pokarmowe  to:15% białek, 55% cukrów, 30% tłuszczy, z czego aż 40% stanowi obiad.

Średnie dobowe zapotrzebowanie energetyczne, w zależności od trybu życia, wieku  i płci:

Tryb życia Mężczyźni 18-35 lat Kobiety 18- 55 lat
Nieaktywny
2500 kcal/dzień
1900 kcal/dzień
Aktywny
3000 kcal/dzień
2150 kcal/dzień
Bardzo aktywny
3500 kcal/dzień
2500 kcal/dzień

Posługujemy się tabelką produktów spożywczych:

PRODUKT WARTOŚĆ ENERGETYCZNA kcal
Plasterek bułki paryskiej
50
1 kajzerka
125
kromka chleba chrupkiego
35
kromka chleba razowego
70
1 łyżeczka mąki
35
1 herbatnik
40
1 szklanka mleka
120
Ser twarogowy chudy 50g
50
1 jajko
70
Wołowina 50g
60
Kiełbasa szynkowa wieprzowa 20g
30
Masło 5g
35
Margaryna 5g
35
1 ziemniak mały
35
Marchew 50g
15
Pomidor 50g
15
Jabłko 100g
50
 Cukier 5g (1 łyżeczka)
20
 Dżem 15g (1 łyżeczka)
15
Cukierki czekoladowe 2 szt.
110
Miód ( 1 łyżeczka)
30

Faza podsumowująca
Uczniowie prezentują swoje prace.


ROZSYPANKA

ALKOHOL POWODUJE                      WPŁYWA NA                            PRACĘ  ŻOŁĄDKA                  

                                       ZABURZA  PRACĘ                                                   DWUNASTNICY


ŚCIANEK NACZYŃ                           

KRWIONOŚNYCH              WYWOŁUJE  WRZODY  ŻOŁĄDKA


WYDZIELA SIĘ NADMIAR                         WPŁYWA NA PRACĘ JELIT


KWASU  SOLNEGO                            USZKADZAJĄC  BŁONY  ŚLUZOWE


POWODUJE  ZABURZENIA  W                      PRACY  WYDZIELNICZEJ  WĄTROBY


ZABURZA  DZIAŁANIE  TRZUSTKI                POKARMY  NIE SĄ    PRAWIDŁOWO



TRAWIONE                                   HAMUJE   DZIAŁANIE ENZYMÓW 


RAWIĄCYCH  BIAŁKA

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie