Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Zdrowie i żywność

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 1303 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Przedstawiam test, który powstał w korelacji między przedmiotami technika i przyroda. Ma on na celu rozpowszechnić wśród uczniów zdrowy sposób odżywiania się. Wpisane zostały również prawidłowe odpowiedzi.

Imię i nazwisko…………………………………………………..

ZDROWIE I ŻYWNOŚĆ


Test integrujący wiadomości i umiejętności z zakresu przyrody i techniki dla uczniów klasy IV


 Masz przed sobą test składający się z 9 zadań. Zadania dotyczą wiadomości i umiejętności związanych ze zdrowym sposobem odżywiania się. Przeczytaj uważnie każde polecenie. Jeśli jakieś zadanie jest dla Ciebie zbyt trudne przejdź do rozwiązywania następnego. Czas przeznaczony na rozwiązanie zadań wynosi 20 minut.

Powodzenia!

1.
Wymień główne składniki pokarmowe:
  1. ………………………………..
  2. ………………………………..
  3. …………………………………
  4. …………………………………
  5. …………………………………
  6. …………………………………..
2. Wymienione składniki odżywcze połącz z pokarmami, w których występują:
  1. Białka (…) jabłko
  2. Cukry (…) smalec
  3. Tłuszcze (…) wędliny
  4. Witaminy (…) czekolada
3. Wymień 3 zasadnicze sposoby przechowywania owoców
  1. ……………………………………….
  2. ……………………………………….
  3. ………………………………………..
4. Wymień 5 warzyw, z których można zrobić surówki
  1. ………………………………………….
  2. ……………………………………………
  3. …………………………………………..
  4. …………………………………………….
  5. ……………………………………………..
5. Podkreśl te zasady, które odnoszą się do prawidłowego odżywiania się.
  1. spożywanie produktów zawierających duże ilości sztucznych barwników i aromatów
  2. dobór produktów żywnościowych
  3. zaplanowanie kolejnych posiłków
  4. jedzenie dużych ilości słodyczy
6. Uzupełnij zdania.
  1. Niedobór witaminy D jest przyczyną powstawania groźnej choroby, zwanej ………
  2. Zajady pojawiające się w kącikach ust to efekt braku witaminy ……..
  3. Świeże warzywa i owoce zawierają dużo witaminy ……
7. Dopisz zboże, z którego otrzymujemy następujące produkty:
  1. kasza gryczana..............................................................................
  2. kasza jęczmienna ..........................................................................
  3. kasza manna.................................................................................
  4. płatki owsiane .............................................................................
8. Podkreśl nazwy tych czynności, które pomagają człowiekowi w prowadzeniu zdrowego trybu życia: jedzenie słodyczy w dużych ilościach bieganie palenie papierosów uprawianie sportów nadużywanie leków utrzymanie czystości i higieny jedzenie owoców i warzyw picie alkoholu

9. Do każdego z produktów dopisz metody ich konserwacji
marynowane grzyby..................................................................................
kiszone ogórki...........................................................................................
kompot z jabłek........................................................................................
mrożone truskawki....................................................................................
suszone śliwki...........................................................................................

Odpowiedzi:

Ad 1
cukry, tłuszcze, białka, sole mineralne, witaminy, woda
Ad 2
Białka wędliny Cukry czekolada Tłuszcze smalec Witaminy jabłko
Ad 3 mrożenie, przetwarzanie, przechowywanie ( w specjalnych przechowalniach)
Ad 4
marchew, kapusta, seler, pomidory, ogórki
Ad 5
spożywanie produktów zawierających duże ilości sztucznych barwników i aromatów dobór produktów żywnościowych zaplanowanie kolejnych posiłków jedzenie dużych ilości słodyczy
Ad 6
krzywica, B, C
Ad 7
gryka, jęczmień, pszenica, owies
Ad 8 jedzenie słodyczy w dużych ilościach bieganie palenie papierosów uprawianie sportów nadużywanie leków utrzymanie czystości i higieny jedzenie owoców i warzyw picie alkoholu
Ad 9 marynowanie, kiszenie, pasteryzacja, mrożenie, suszenie

Autorki: Anna Musiał Baeta Malina

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie