Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Konkurs przyrodniczy dla klas 6

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 3134 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Przystępujący do konkursu muszą wykazać się umiejętnościami logicznego rozumowania, korzystania z informacji oraz bardzo dużą wiedzą o faunie i florze świata.
Głównym celem konkursu było wskazanie na integrację wiedzy matematycznej i przyrodniczej oraz jak zjawiska występujące w przyrodzie da się opisać w sposób matematyczny. Udział uczniów w konkursach zachęca do rozszerzania i pogłębiania swojej wiedzy przyrodniczej , zwraca uwagę na problemy ochrony przyrody w Polsce.

Test konkursowy zawierał:
- 19 zadań zamkniętych,
- 12 zadań otwartych.
Głównym celem konkursu było wskazanie na integrację wiedzy matematycznej i przyrodniczej oraz jak zjawiska występujące w przyrodzie da się opisać w sposób matematyczny.
Udział uczniów w konkursach zachęca do rozszerzania i pogłębiania swojej wiedzy przyrodniczej , zwraca uwagę na problemy ochrony przyrody w Polsce.
Prace uczniów po etapie szkolnym sprawdziła i oceniła według schematu oceniania organizatorka tego konkursu mgr Alicja Kaczan .
Test konkursowy zawierał:
- 19 zadań zamkniętych,
- 12 zadań otwartych.


Celem konkursu było:
  • sprawdzenie i poszerzenie wiedzy z edukacji przyrodniczej,
  • zachęcenie do obserwowania przyrody i postrzegania wszystkich jej składników jako nierozerwalnych, wzajemnie od siebie zależnych elementów otaczającego nas środowiska;
  • zachęcanie uczniów do pogłębiania wiedzy z zakresu przyrody,
  • wpajanie szacunku do przyrody i jej piękna,
  • rozwijanie umiejętności interpretowania zjawisk przyrodniczych,
  • rozwijanie aktywności poznawczej i dociekliwości.



Inne oblicze Ziemi”.


KONKURS PRZYRODNICZY

DLA KLAS SZÓSTYCH


1. Oto charakterystyki krain geograficznych świata:
Niziny Holenderskiej, Niziny Amazonki, Wyżyny Tybetańskiej,
Kordylierów, Himalajów i Wyżyny Brazylijskiej.

Dopasuj nazwy krain do opisów:

a) Kraina w Ameryce Południowej, wznosząca się na wysokości 500-3000 m n.p.m. , słynie z plantacji kawy, kakao i trzciny cukrowej to ...................................................................................................
b) Kraina geograficzna w zachodniej Europie, duża jej część leży w depresji, po osuszeniu i wybudowaniu polderów region rolniczy to........................................................................................................................
c) Kraina w Ameryce Południowej, leżąca po obu stronach równika, występują tu wilgotne lasy równikowe to ....................................................
d) Góry ciągnące się na zachodnim wybrzeżu Ameryki Północnej, przekraczające wysokość 6000 m n.p.m. ze słynnym Parkiem Yellowstone to .................................................................................................
e) Najwyższe góry świata, leżące w Azji, ich szczyty przekraczające wysokość 8000 m n.p.m. pokryte są wiecznym śniegiem i lodowcami to ..........................................................................................................................
f) Kraina w Azji, najwyżej wzniesiona wyżyna świata, większą jej część porasta roślinność wysokogórska lub zajmują półpustynie to ............................................................................................................................

2. Uporządkuj formacje roślinne w kolejności od równika do biegunów:
sawanna, las deszczowy, pustynia, tundra, tajga, pustynia lodowa, las liściasty.
a) ..................................................... e)..........................................................
b) ................................................. f).........................................................
c) ................................................. g)..........................................................
d) ....................................................

3. Wymień po jednej najdłuższej rzece na każdym kontynencie.


4. Podaj po jednym najwyższym szczycie na każdym kontynencie.


5. Uzupełnij poniższe zdania:
Dnia 21.03. i 23. 09. promienie słoneczne padają pod kątem prostym na .......
..................................... . Obie półkule są ...................................... oświetlone.
21. 03. na półkuli północnej rozpoczyna się ............................. , a na południowej
............................................ . 22.12. Ziemia jest zwrócona ku Słońcu bardziej półkulą .................................. . Wtedy na półkuli południowej mamy początek
........................................ , a na północnej początek.............................. .
22.06. Ziemia obrócona jest ku Słońcu bardziej półkulą ................................. .
Na półkuli północnej rozpoczyna się więc............................... , a na południowej
.......................................... .

6. Jakie wymagania muszą być spełnione, aby w morzu rozwijała się rafa koralowa?
a) niska temperatura wody, dużo światła, małe zasolenie’
b) wysoka temperatura wody, duże zasolenie, czysta woda,
c) wysoka temperatura wody, dużo planktonu, płytka woda,
d) niska temperatura wody, woda płytka, brak falowania.

7. Czynnikiem decydującym o braku roślin na pustyni jest:
a) zbyt wysoka temperatura,
b). brak wody,
c). brak żyznej gleby,
d). intensywne nasłonecznienie.

8. Do mszaków należą:
a). porostnica,
b). mech płonnik,
c). mech wodny,
d). wszystkie odpowiedzi są poprawne.

9. Paprocie wytworzyły tkanki:
a). wzmacniającą,
b). nerwową,
c). mięśniową,
d) kostną.

10. Do roślin nagonasiennych należą:
a). limba, cis pospolity, jałowiec, miłorząb japoński,
b). klon, buk, limba, sosna,
c). miłorząb japoński, topola, dąb szypułkowy, jesion,
d). leszczyna, świerk , sosna, modrzew.

11. Kwiat u roślin nasiennych służy do:
a). rozmnażania bezpłciowego,
b). rozmnażania płciowego,
c). do wabienia owadów:
d). do upiększania otoczenia.

12. Ameby, pantofelki, trąbiki, euglena zielona należą do:
a). organowców,
b). plechowców,
c). zwierząt wielokomórkowych,
d). zwierząt jednokomórkowych.

13. Koralowce należą do :
a). pierwotniaków,
b). jamochłonów,
c). roślin prymitywnych,
d). wątrobowców.

14. Do skorupiaków należą:
a) tasiemiec, owsiki, glista ludzka, rak rzeczny,
b) rak stawowy, oczlik, dafnia, ośliczka,
c) oczlik, tasiemiec, rak rzeczny, rak stawowy,
d) dżdżownica, dafnia, owsiki, oczlik.

15. Narządem oddechowym owadów są:
a) skrzela,
b) płuca
c) tchawki
d) oddychają całą powierzchnią ciała.

16. Określ typ aparatu gębowego u następujących owadów:
a) turkuć podjadek ...........................................................
b) komar ...........................................................
c) mucha ...........................................................
d) motyl ...........................................................

17. Oto nazwy larw owadów:
gąsienica, pędrak, czerw,
Dopasuj nazwy larw do następujących owadów:
a) motyl ......................................................................
b) chrabąszcz..............................................................
c) pszczoła..................................................................

18. Płazy są zwierzętami ziemno-wodnymi ponieważ:
a) samice wiosną pływają w zbiornikach wodnych,
b) samice i samce zdobywają pokarm w wodzie,
c) z zapłodnionych jaj wylęgają się larwy i w wodzie przechodzą przeobrażenie,
d) dorosłe samice i samce żyją na lądzie i w wodzie.

19. Zwierzętami zmiennocieplnymi są:
a) płaszczka, rekin, rzekotka drzewna, żółw błotny,
b) płaszczka, myszołów, żmija zygzakowata, padalec,
c) bocian biały, myszołów, płaszczka, rekin,
d) rekin, padalec, myszołów, bocian biały.

20. Do ssaków nieparzystokopytnych należą:
a) jelenie sarny, łosie, żubry,
b) konie osły, zebry, tapiry, nosorożce,
c) konie, osły, sarny, żubry,
d) jelenie, sarny, tapiry, nosorożce.

21. Podkreśl cechy właściwe tylko ssakom:
stałocieplność, żyworodność., zróżnicowane zęby, oddychanie przy pomocy płuc, małżowina uszna, 7 kręgów szyjnych, gruczoły mleczne, opieka nad potomstwem, obecność powiek.

22. Sawannę porasta :
a) tundra,
b) tajga,
c) gęsta, różnorodna roślinność tropikalna,
d) trawa, w niektórych miejscach dochodząca do 4m wysokości i gdzienigdzie
rosnące drzewa.

23. Dromadery to:
a) jadowite węże,
b) drapieżne ptaki żyjące w strefie równikowej,
c) wielbłądy dwugarbne,
d) wielbłądy jednogarbne.

24. Makia to:
a) las deszczowy,
b) uboga roślinność porastająca pustynie,
c) mchy i porosty występujące latem w strefie podbiegunowej,
d) sucholubne, wiecznie zielone zarośla z rzadkimi drzewami rosnące w klimacie śródziemnomorskim.

25. Step to:
a) bujna roślinność drzewiasta,
b) kaktusy porastające pustynię,
c) lasy iglaste,
d) roślinność trawiasta, wśród której dominują: ostnice, kostrzewy, byliny,


26. Tajga to:
a). puszcza amazońska,
b) . gęste lasy liściste – dominującym gatunkiem są; dęby, buki, graby, topole,
c) zarośla krzewiaste-dominującym gatunkiem są:leszczyny, forsycje, magnolie,
d). bór iglasty rosnący na glebach bielicowych,dominującymi gatunkami są:świerk, jodły, sosny. modrzewie.

27. Tundra to:
a). wierzby, topole, dęby, jarzębiny, buki,
b) kamienista pustynia pozbawiona roślinności,
c) drzewa i krzewy iglaste,
d) karłowate drzewa, roślinność zielna, porosty, mchy.


28. Podaj nazwę, głębokość i kontynent, na którym leży najgłębsze najgłę.

bsze jezioro świata .

29. Podaj nazwę i głębokość najgłębszego jeziora w Polsce.






30. Podaj nazwę i powierzchnię największego jeziora w Polsce.

31. Wymień po jednym największym jeziorze na każdym kontynencie.




















Liczba punktów....................................

Ocena..................................................... Podpis............................




Opracowała:

mgr Alicja Kaczan

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie