Zespół Szkół nr 7 uznaje za swoje priorytetowe zadanie kształcenie uczniów w branży spożywczej
i gastronomicznej, wyposażenie ich w umiejętności niezbędne do funkcjonowania
w dynamicznie rozwijającym się świecie oraz do aktywnego zachowania się na rynku pracy i w życiu osobistym.
Ponadto dążymy do wszechstronnego rozwoju ucznia
i zdobywania przez niego dalszej wiedzy. Chcielibyśmy, aby uczeń naszej szkoły stawał się świadomym Europejczykiem.
Szkoła szczyci się
wieloletnią tradycją - powstała
w 1949 roku jako Technikum Przemysłu Browarniczego. Dysponujemy
bardzo dobrze wyposażonymi pracowniami gastronomicznymi, pracownią hotelarską, nowoczesną pracownią piekarską i cukierniczą, laboratorium analitycznym, pracownią informatyczną, salami gimnastycznymi i siłownią. Szkoła jako jedna
z pierwszych szkół ponadgimnazjalnych
w Tychach wprowadziła Dziennik Elektroniczny.
Młodzież w ramach programu Leonardo da Vinci odbywała praktyki na Malcie, we Włoszech,
w Norwegii, na Cyprze i na Majorce. Obecnie
w ramach programu
Erasmus+ uczniowie odbywają praktykę w Portugalii.
Szkoła jest
Ośrodkiem Egzaminacyjnym do przeprowadzania egzaminów zewnętrznych potwierdzających kwalifikacje zawodowe
w oferowanych zawodach.
Kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
-
Sporządzanie potraw i napojów
-
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
W ramach zawodu technik hotelarstwa uczeń zdobywa kwalifikacje:
-
Planowanie i realizacja usług w recepcji
-
Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Od wielu lat uczniowie biorą udział i zajmują wysokie miejsca w
Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności. Górne lokaty oprócz nagród pozwalają zwycięzcom na wybór kilkunastu uczelni w Polsce bez egzaminów wstępnych.
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 4

Wybierając naukę w Branżowej Szkole I stopnia możesz szybko zdobyć zawód
i uniezależnić się finansowo od rodziców.
W ciągu 3 lat nauki możesz wyuczyć się poszukiwanego na rynku pracy zawodu. Po skończeniu nauki możesz kontynuować zdobywanie wiedzy
w szkole średniej (a nawet łączyć pracę zarobkową
z nauką). Nasi uczniowie należą do najlepszych
w kraju, co potwierdzają laury, corocznie zdobywane na ogólnopolskich turniejach. Dołącz do nas,
a znajdziesz się
w doborowym towarzystwie
i na pewno nie pożałujesz podjętej decyzji.
Zajęcia szkolne prowadzone są w nowoczesnych i doskonale wyposażonych pracowniach gastronomicznych i cukierniczych, natomiast zajęcia praktyczne uczeń odbywa we właściwych dla danego zawodu zakładach gastronomicznych (cukiernia, restauracja i in.). Praktykę należy sobie zorganizować we
własnym zakresie.
W ramach zawodu kucharz uczeń zdobywa kwalifikację:
-
Sporządzanie potraw i napojów
W ramach zawodu cukiernik uczeń zdobywa kwalifikację:
-
Produkcja wyrobów cukierniczych
UWAGA - absolwenci ZSZ mogą uzyskać tytuł technika technologii żywności po ukończeniu liceum ogólnokształcącego dla dorosłych i ukończeniu kursu zawodowego, na koniec którego zdają egzamin potwierdzający kwalifikację
Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
Zajęcia pozalekcyjne
W naszej szkole prężnie działają koła zainteresowań, które pozwalają uczniom rozwijać pasje
i zdolności, nie tylko podczas lekcji. Ich opiekunami są nauczyciele, którzy zawsze służą pomocą
i dokładają wszelkich starań, by zajęcia te były ciekawe oraz inspirujące.
|
|
- PCK
- Klub wolontariusza
- koło hotelarsko - turystyczne
- zajęcia dodatkowe:
- zajęcia wyrównawcze
- zajęcia dla maturzystów
- zajęcia przygotowujące do matury
- Szkolne Koło Żywieniowe
- zajęcia z języka niemieckiego
|
Prowadzone są zajęcia rozwijające dla uczniów przygotowujących się do egzaminu maturalnego oraz zajęcia wyrównawcze. Uczniowie wyjeżdżają na wycieczki dydaktyczne
i krajoznawcze.
Serdecznie Zapraszamy!!!