Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

piwo

piwo - napój otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej wodnego wyciągu ze słodu browarnego oraz szyszek chmielu jako dodatku smakowego przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5% do 12,0%. Natomiast stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. Brzeczka po przeprowadzonej fermentacji zawiera ok. 1/3 ekstraktu, 1/3 alkoholu i 1/3 dwutlenku węgla. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera ok. 4% wagowych alkoholu czyli uwzględniając ciężar alkoholu ok. 5% objętości oraz ok. 4% wagowych dwutlenku węgla. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowany jest w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe

Historia piwa

Mniej więcej pomiędzy 13.000 a 9.000 lat p.n.e. ludzie zaczęli poszukiwać innych form pożywienia niż mięso dzikich zwierząt, i rezygnując z koczowniczego trybu życia coraz częściej osiedlali się w jednym miejscu. Zaczęli uprawiać ziemię, jedząc jej plony i hodować zwierzęta. W tym czasie człowiek nauczył się wyłuskiwać, rozdrabniać w ustach i połykać ziarna dziko rosnących zbóż. Z czasem nauczono się uprawiać zboża, kosić je, oddzielać ziarna bijąc kijami, następnie to ziarno kruszyć między kamieniami, potem dodawać trochę wody, uklepywać i piec na rozgrzanym kamieniu. W taki sposób przyrządzano chleb już 10.000 lat p.n.e. Do wytworzenia prymitywnego piwa wystarczy właśnie chleb i woda – dwa składniki, dzięki którym zachodzi fermentacja alkoholowa. Taki napój o konsystencji papki jest pożywny choć mętny i niezbyt dobry, ale zawiera już alkohol. Czy ludzie umiejący upiec chleb znali również piwo – tego niestety jak dotąd nie wiemy. Ale chleb do przygotowania piwa wykorzystywali Sumerowie – pierwsza cywilizacja, w której spuściźnie kulturowej znajdują się dokumenty świadczące o produkcji piwa.

Starożytność

Sumer

O ile do 4000 lat p.n.e. można snuć jedynie domysły, gdyż brakuje jak dotąd jednoznacznych dowodów na istnienie piwa to czasy późniejsze dostarczają już dokumentów świadczących o produkcji piwa w swojej pierwotnej formie. W tym czasie w Mezopotamii, pomiędzy dwurzeczem Tygrysu i Eufratu (dzisiejszy Irak) zaczyna rozwijać się kultura Sumerów – ludzi, którzy jako pierwsi w historii zaczęli tworzyć zalążki miast-państw. Paryski Luwr przechowuje niewielkie gliniane tabliczki sumeryjskie, zwane "Monument bleu" i datowane na ok. 4000 lat p.n.e., na których wygrawerowano postaci przygotowujące starożytne piwo z orkiszu. To jak dotąd najstarszy dowód na przyrządzanie złocistego napoju ze zboża. Późniejsze czasy przynoszą dwa kolejne dokumenty, które potwierdzają rozkwit kultury picia piwa u Sumerów. Jest to rysunek na tablicy przedstawiający po raz pierwszy w historii ludzi pijących przez słomki starożytne piwo oraz teksty w piśmie klinowym opisujące napój zwany sikaru. Sikaru to starożytne piwo – „boski napój”, którego przepis przekazuje sumeryjski poemat o bogini piwa: „Hymn do Ninkasi”. Wiemy z niego, że najstarsze piwo wyrabiano poprzez włożenie do glinianych naczyń napełnionych wodą placków chleba, uformowanego z wysuszonych ziaren jęczmienia i pszenicy. Ziarno doprowadzano wcześniej do kiełkowania, dodawano przyprawy, miażdżono i dolewano soku z daktyli lub miodu. Z tak przygotowanego ciasta formowano placki, które po wysuszeniu wrzucano pokruszone do wody i gotowano z dodatkiem rozmarynu lub owoców, a następnie poddawano fermentacji w glinianych dzbanach. Piwo nie było filtrowane, pływały w nim więc resztki chleba, ziarna, owoców czy ziół. Dlatego pito je przez trzcinowe rurki. O piwie wzmianka jest również w Eposie o Gilgameszu – jednym z najstarszych dzieł literackich ludzkości. Napisany ok. 2500 lat p.n.e. w języku starobabilońskim poemat o władcy sumeryjskiego miasta Uruk opisuje m.in. Enkidu – pół człowieka, pół zwierzę, który wypija siedem dzbanów piwa i staje się w pełni człowiekiem. Mezopotamia: Obszar Sumeru i Babilonii

Sumerowie wytwarzali dwa rodzaje piwa. Ciemne, mocne piwo przeznaczone było dla mężczyzn i obejmowało 16 gatunków, natomiast kobietom przysługiwało pszeniczne piwo lekkie. W Sumerze jak i później w Babilonii produkcją piwa zajmowały się wyłącznie kobiety, gdyż tylko to rzemiosło znajdowało się pod opieką bóstw żeńskich.


Inne hasła zawierające informacje o "piwo":

Nadciśnienie tętnicze i spożytych łącznie z posiłkiem. Niedopuszczalne są alkohole słodkie i wysokokaloryczne (np. piwo, likiery, alkohole wysokoprocentowe)[16]. Zaprzestanie palenia tytoniu[10][9][5]PTNT, ESC/ESH i AACE zgodnie rekomendują ...

1933 ...

Puck znaczenie nieznacznie wzrosło. W owym czasie wytwarzano tu słynne na całe Pomorze piwo puckie.10 lutego 1920 odbyły się tu tzw. zaślubiny Polski z morzem ...

Żywiec Tempel w Żywcu Mała Synagoga w Żywcu Cmentarz żydowski w Żywcu Park w Żywcu Żywiec – piwo produkcji koncernu Heineken Browar w Żywcu Portal:Małopolska Linki zewnętrzne Serwis miasta Żywiec w Słowniku geograficznym ...

Browar Piwo najczęściej produkowane jest ze słodu z dodatkiem chmielu przy użyciu drożdży piwowarskich.W skład browaru najczęściej wchodzą następujące działy: słodownia warzelnia fermentowniależakownia filtracja dział BBT rozlewnia ( obciąg ) Zobacz też piwo Browary w ...

Otyłość brzuszna dodatkowo powoduje zwiększony apetyt, zwłaszcza na tłuste posiłki[]. W taki sposób u piwoszy powstaje zwykle otyłość brzuszna nazywana żartobliwie mięśniem piwnym lub brzuszkiem piwnym ...

Stanisław Ignacy Witkiewicz dni,NΠ 3 – nie pił 3 dni,cof. – pił kawę,pyfko, pywo – piwo.Wśród tych oznaczeń znajdowały się także nazwy narkotyków, jak np. pejotl , bowiem ...

Pasteryzacja przydatność do spożycia wydłuża się wielokrotnie.Produkty najczęściej poddawane pasteryzacji to: mleko i jego przetwory wino piwo przetwory owocowe jak: dżemy i marmolady , soki owocowe i warzywne mięso , wędliny ...

1459 Polsce2 Wydarzenia na świecie3 Urodzili się4 Zmarli Wydarzenia w PolsceWprowadzono akcyzę na piwo, wino i miód. 30 grudnia – chrzest Jana Olbrachta . Wydarzenia na świecie Abdulhak ...

Edward Stachura na gitarze i śpiewał własne teksty (np. "Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo").W jego twórczości dochodzi do głosu dramatyczny konflikt między naturalną potrzebą afirmacji ...


Inne lekcje zawierające informacje o "piwo":

117 Gospodarka folwarczno-pańszczyźniana (plansza 12) Włochy (luksusowe tkaniny, cytryny i oliwę). Natomiast państwo polskie eksportowało przede wszystkim: piwo, zboża, bydło, konie, skóry i futra, len, chmiel, drewno i bursztyn. ...

112. Zmiany gospodarki i społeczeństwa polskiego w XVI w. (plansza 14) kuchni włoskiej zaczerpnięto również galaretki, pasztety, ciasta i słodycze. Podstawowym napojem było piwo. Dzięki rozwijającemu się handlowi spożywano coraz więcej cukrów, przypraw korzennych, wina ...

Sklepy (plansza 6) drodze powrotnej do hotelu zaopatrzyliśmy się w sklepie monopolowym w wódkę i piwo. ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie