Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

fruktoza

fruktoza - cukier owocowy, lewuloza, monosacharyd, ketoheksoza szeroko rozpowszechniona w świecie roślinnym. W stanie wolnym występuje w owocach, miodzie, nasionach, stanowi też składnik oligosacharydów (np. sacharozy) i polisacharydów (np. inuliny). Wodne roztwory fruktozy skręcają płaszczyznę polaryzacji światła w lewo, przy czym występuje zjawisko mutarotacji. Fruktoza jest bardzo słodka, stanowi łatwo przyswajalny składnik pożywienia. Jest stosowana jako środek słodzący w cukrzycy oraz w leczeniu niedomogi mięśnia sercowego.


Inne hasła zawierające informacje o "fruktoza":

Oddychanie komórkowe mutaza fosfoglicerynianu, 9 – enolaza, 10 – kinaza pirogronianowa, 11 – 1-fosfotransferaza pirofosforan–fruktoza-6-fosforan, 12 – fosfofruktokinaza, 13 – inwertaza , 14 – mutaza glukozofosforanowa, 15 ...

Fruktoza występujący w owocach i miodzie . Wchodzi w skład dwucukru sacharozy ( glukoza + fruktoza).Fruktoza w temperaturze pokojowej jest białą substancją krystaliczną. Temperatura topnienia : około 100 °C . ...

Cukier spożywczy stosowana jako surowiec, bezpośrednio nie spożywana, galaktoza jest izomerem glukozy, monosacharydem (czyli cukrem prostym), fruktoza zwana cukrem owocowym (ale otrzymywana ze zbóż), maltoza (też półprodukt).W przypadkach, kiedy ...

Glikoliza ...

Heksozy roztworze forma łańcuchowa występuje w ilości mniejszej niż 1%.Heksozy: glukoza , galaktoza i fruktoza Do najbardziej znanych heksoz należą: glukoza (aldoheksoza) fruktoza (ketoheksoza). galaktoza ...

Inwertaza ...

Aldolazy ...

Cukry proste aldehydową -CHO)Cukrem prostym jest m.in. pięciowęglowa ryboza i deoksyryboza oraz sześciowęglowe: glukoza , fruktoza , mannoza i galaktoza .Cukry proste mogą tworzyć disacharydy (dwucukry), oligosacharydy lub polisacharydy ...

Fruktozo-6-fosforan ...

Miód związków w miodzie stanowią węglowodany . W największej ilości monosacharydy : glukoza (~34%) i fruktoza (~39%). Istotnym czynnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne . W ...


Inne lekcje zawierające informacje o "fruktoza":

Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 12) zostają rozłożone przez odpowiednie enzymy jelita cienkiego (4) na cukry proste (glukoza, fruktoza, galaktoza) – (5). I tak enzym maltaza rozszczepia maltozę na dwie cząsteczki ...

Węglowodany (cukry) - część 2 (plansza 4) konstytucyjnymi. Wzór sumaryczny ma postać: C6H12O6. Glukoza jest aldoheksozą. Fruktoza, natomiast ketoheksozą. D-glukoza D-fruktoza ...

Węglowodany (cukry) - część 2 (plansza 5) używa się wzory Fishera: wzór stereochemicznywzór Fisherawzór stereochemicznywzór Fishera D-glukoza D-fruktoza ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie