Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.
salmonella
salmonella - jest to rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, grupujący Gram-ujemne względnie beztlenowe (fermentujące glukozę) o morfologii pałeczek. Bakterie te są średniej wielkości, zwykle zaopatrzone w rzęski. Należą one do bakterii względnie wewnątrzkomórkowych – rezydują w komórkach zarażonego organizmu.
Rodzaj Salmonella podzielony jest na dwa gatunki: Salmonella enterica oraz Salmonella bongori. Pierwszy z gatunków podzielony jest na setki serotypów. Jeden z nich, Salmonella enterica subspp. enterica obejmuje bakterie najczęściej izolowane od ludzi i zwierząt stałocieplnych. Dodatkowo rodzaj Salmonella, ze względu na duże zróżnicowanie podzielony został na grupy oraz typy serologiczne. Podstawą do podziału jest zróżnicowanie antygenów somatycznych (antygen O) i rzęskowych (antygen H). Obowiązujący schemat podziału pałeczek Salmonella na gatunki, podgatunki oraz typy serologiczne (serotypy) nazywany jest od nazwisk jego twórców, schematem Kauffmana-Whitea. Do głównych serotypów należą:
salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Salmonella virchow, Salmonella hadar – to bakterie wywołujące zapalenie jelita cienkiego i grubego. W Polsce jest to najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych. Najczęściej zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego, lecz możliwe jest uogólnienie się procesu chorobowego, posocznica, zakażenie narządów wewnętrznych, stawów
salmonella typhi – wywołuje dur brzuszny
salmonella paratyphi – wywołuje dury rzekome
Liczne pałeczki Salmonella są chorobotwórcze dla człowieka i zwierząt; wywołują ostre zatrucia pokarmowe. W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy. Przemysłowa hodowla drobiu i przetwórstwo żywności przyczyniły się w ostatnich latach do wzrostu zachorowań na salmonelozy na całym świecie.
U ludzi bakterie te wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe występują zwykle po 6-72 godzinach od zakażenia. Są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności i wymioty.
Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy.
Człowiek zakaża się:
poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów)
przez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, mleko)
od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowane w domach) i ludzi wydalających pałeczki z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli)
Najczęstszym nośnikiem pałeczek są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt i in.) oraz rozdrobnione przetwory mięsne galaretki, pasztety, pierogi).
Zachorowaniom można zapobiec poprzez:
mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków
utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki i zmywaki)
przechowywanie żywności w niskiej temperaturze
zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności
wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami
całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania
poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia zarazka (smażenie jest mniej skuteczne)
mycie jaj przed rozbiciem skorupki
parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury
unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców
W razie wystąpienia objawów chorobowych należy natychmiast zgłosić się do lekarza.
Inne hasła zawierające informacje o "salmonella":
Dur brzuszny
...
Jajko w kulturze
...
Salmonella
...
Niedokrwistość
...
Niewydolność oddechowa
...
Enterobakterie
...
Bakterie
płuc
. Do innych stosuje się badanie kału lub
moczu
. Bakterie takie jak
salmonella
można zidentyfikować na podstawie reakcji, w jakie wchodzą z innymi bakteriami ...
Zatrucie pokarmowe
...
Anette Sagen
...
Rolf Zinkernagel
...
Inne lekcje zawierające informacje o "salmonella":
Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 13)
...
103. Budowa i funkcje komórek cz.1 (plansza 9)
...
140. Wpływ niektórych trucizn i środków psychoaktywnych na człowieka (plansza 4)
...
|