witaminy
Witaminy - substancje organiczne katalizujące rozmaite przemiany metaboliczne w żywych organizmach, zbliżone w swych właściwościach do enzymów i do hormonów. Pochodzą głównie z pożywienia, niektóre tworzone są w samym ustroju przez bakterie przebywające w przewodzie pokarmowym.
Witaminy dzielą się na dwie grupy w zależności od rozpuszczalności w wodzie (witaminy z grupy B, witamina C) lub w tłuszczach (witaminy A, D, E, K, F).
Brak lub niedostatek witamin w ustroju powoduje powstanie stanów chorobowych, zwanych awitaminozami albo hipowitaminozami. Nazwy witamina użył po raz pierwszy polski biochemik K. Funk (1912) na oznaczenie substancji wyodrębnionej z łusek ryżowych (witamina B1).
Inne hasła zawierające informacje o "witaminy":
Nadciśnienie tętnicze
jej suplement. Wyniki badań nad witaminą C pozostają niejednoznaczne. Bogatym źródłem naturalnej witaminy E są
orzechy włoskie
, witaminy C – np.
czarne porzeczki
.Potwierdzono, że ...
1884
entomolog (zm.
1955
)
23 lutego
–
Kazimierz Funk
, biochemik polskiego pochodzenia, twórca pojęcia
witaminy
(zm.
1967
)
16 marca
–
Eric Philbrook Kelly
, pisarz amerykański, profesor
Uniwersytetu ...
Niedokrwistość Addisona-Biermera
Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 spowodowana niedoborem czynnika wewnętrznegoanaemia perniciosa
ICD-10
D51.0
Niedokrwistość złośliwa (
łac.
anaemia perniciosa,
ang.
...
Jarząb pospolity
i jadalnych owocach (np. var. edulis Dieck.)[7].
Roślina lecznicza
.
Surowiec zielarski
: owoce. Mają dużo
witaminy C
,
E
,
P
,
K
,
PP
, nieco
witaminy A
, cukier
sorbozę
,
garbniki
...
Ryboza
...
Wartość odżywcza
...
Kwashiorkor
w ubogich krajach
choroba
powodowana tak niedoborem ilościowym, jak i jakościowym (
białko
,
witaminy
,
pierwiastki śladowe
) pożywienia. Niedobory żywieniowe zaburzają
syntezę
enzymów
, niedostateczna
podaż
aminokwasów
...
Hiperwitaminoza
w tłuszczach:
A
,
D
,
E
i
K
. Przeciwieństwem jest
awitaminoza
.Spis treści1 Nadmiar witaminy A2 Nadmiar witaminy D3 Nadmiar witaminy E4 Nadmiar witamin z grupy ...
Żywność funkcjonalna
grupy produktów spełniające kryteria żywności funkcjonalnej można zaliczyć:produkty wzbogacone w:
nienasycone kwasy tłuszczowe
stanole
błonnik
pokarmowy
witaminy
i
składniki mineralne
probiotyki
i
prebiotyki
produkty zawierające obniżoną zawartość:
cholesterolu
sodu
(produkty ...
Krzywica
Niedobór witaminy Drachitis
ICD-10
E55
E55.0Krzywica, czynnaE55.9Niedobór witaminy D, nieokreślonyRodzina z krzywicą. Paryż, 1900Zdjęcie rentgenowskie nóg ...
Inne lekcje zawierające informacje o "witaminy":
Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 4)
...
108. Odżywianie się (plansza 14)
- hamowanie utleniania
lipidów i witaminy A
- główne
źródła: orzechy, kiełki pszenicy, ...
Budowa komórki eukariotycznej - część I (plansza 6)
biokatalizatory – enzymy, witaminy, hormony – katalizują kolejne ogniwa przemian metabolicznych, regulują procesy wzrostu i ...
|