|
pole (rolnictwo)
pole (rolnictwo) - obszar ziemi przeznaczony pod uprawę roślin, najczęściej obsiany lub obsadzony jedną rośliną, np. żytem, kukurydzą, ziemniakami. Pole jest sztucznym agroekosystemem kształtującym krajobraz rolniczy. Pole w płodozmianie przeznaczone pod jakąkolwiek roślinę nazywa się stanowiskiem.
W gospodarce wielkoobszarowej (np. b. Związku Radzieckiego, Czechosłowacji) małe pola były komasowane. W wyniku tego pozbywano się miedz, zakrzaczeń i oczek wodnych, co doprowadziło do wywiewania drobnych (najwartościowszych) cząstek gleby. Przeważająca liczba gospodarstw indywidualnych w Polsce zapobiegła tym niekorzystnym zjawiskom.
W terenie górzystym dla zmniejszenia erozji długie boki pola powinny być wyznaczane wzdłuż warstwic, prostopadle do spadku terenu (tzw. pola wstęgowe).
W terenie nizinnym pola powinny mieć niezbyt duży areał i być oddzielone miedzami lub zadrzewieniami śródpolnymi. Zapobiega to erozji wietrznej i wzbogaca bioróżnorodność.
Inne hasła zawierające informacje o "pole (rolnictwo)":
Biegun północny
...
Grenoble
...
Brno
...
Koszykówka
...
Wittenberga
...
Włosi
...
Oddziaływanie elektromagnetyczne
...
Maine
...
Zygmunt III Waza
...
Dożynki
...
Inne lekcje zawierające informacje o "pole (rolnictwo)":
Wielkości fizyczne i ich jednostki (plansza 3)
...
012. Islam (plansza 11)
...
Twierdzenie Pitagorasa (plansza 13)
...
|
|
|
|