Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. gałka muszkatołowa
|
Rys. Gałka muszkatołowa
|
gałka muszkatołowa - jest owocem muszkatołowca wiecznie zielonego drzewa rosnącego pierwotnie na wyspach Moluków, czyli wyspach przypraw. Gałka muszkatołowa to nasienie wydobyte z mięsistej, torebki wielkości śliwki. Gałka muszkatołowa zawiera przede wszystkim olejki lotne. Zawiera od 6 do 8 % olejku, którego głównym składnikiem jest mirystycyna, oraz ok. 30% tłuszczu, zawierającego kwas muszkatołowy. Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Jednakże dodana do mięsa (wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób), czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej. Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Gałka muszkatołowa znalazła zastosowanie również w medycynie. Jest ona bardziej popularna w medycynie Wschodu niż Zachodu. Stosuje się ją dla łagodzenia zaburzeń oskrzelowych, bezsenności, reumatyzmu, wzdęć, w stanach nadpobudliwości.
Inne hasła zawierające informacje o "gałka muszkatołowa":
Pływanie
...
Tytus Czyżewski
...
Literatura polska - średniowiecze
...
Bochnia
...
Pionier (radioodbiornik)
...
Oko
...
Szałwia
...
Węzeł
...
Ciało prążkowane
...
Bazylika archikatedralna Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Poznaniu
...
Inne lekcje zawierające informacje o "gałka muszkatołowa":
130. Narządy zmysłów człowieka (plansza 5)
...
130. Narządy zmysłów człowieka (plansza 11)
...
W restauracji oraz w kawiarni (plansza 22)
...
|