Koktajl alkoholowy lub w skrócie koktajl, zwany też popularnie drinkiem, jest to
napój alkoholowy
uzyskiwany przez połączenie różnych rodzajów
alkoholi
, płynów niebędących alkoholem, dodatków w postaci specyficznych przypraw i substancji barwnikowych.
Rodzaje koktajli
Nauka o napojach mieszanych, czyli miksologia, rozróżnia napoje mieszane zimne i gorące, alkoholowe i bezalkoholowe. Dzielą się one z kolei na napoje małe, czyli short drinki, których porcja waha się w granicach 60-100 ml oraz na napoje duże – long drinki – których porcja przekracza 100 ml i może dochodzić do 250ml i więcej.
- koktajle gorące
- koktajle zimne
Zasady przygotowywania koktajli
Złote reguły miksowania
Przystępując do przygotowania koktajlu należy bezwzględnie przestrzegać receptury, techniki miksowania, dobrego oziębienia, wielkości porcji, odpowiedniej dekoracji, jeśli taka jest wymagana oraz stosownego szkła (wielkość i fason). Nawet małe odstępstwo od receptury może całkowicie zmienić charakter napoju mieszanego. W miksologii recepty najczęściej podawane są w jednej porcji, chyba że są wieloporcjowe, co jest zawsze odpowiednio zaznaczone.
Techniki miksowania
Flambirowane (płonące) koktajle zawierają niewielką domieszkę wysokoprocentowego alkoholu, zapalanego przed podaniem
Przedstawione tu metody miksowania ograniczają się do najprostszych i najłatwiejszych. Zaznaczmy, że miksowanie nie jest mechanicznym mieszaniem, lecz sztuką prawidłowego łączenia składników w harmonijną całość, według ścisłych formuł i w określony sposób.
Metody te to:
- Metoda nalewania: nalewanie składników bezpośrednio na lód umieszczony w szklance – „na skałkach” (ang.”on-the-rocks”);
- Metoda mieszania bezpośrednio w szkle: mieszanie uprzednio oziębionych składników z lodem lub bez lodu, z ewentualnym szprycerowaniem "mixami", czyli wodami musującymi (long drinki);
- Metoda mieszania w szklanicy barmańskiej: mieszanie składników z lodem kolistymi ruchami w celu maksymalnego schłodzenia koktajlu, następnie przelanie do szkła bez lodu. Tą techniką wykonuje się np. "Martini"
- Metoda miksowania: intensywne mieszanie łyżeczką barową składników przejrzystych, łatwo łączących się z drobno tłuczonym lodem, w kubku mikserowym lub cylindrycznym dzbanku (o wysokości 18 -20 cm i średnicy 8 – 9 cm), przez 8 – 10 sekund, ruchem wirowo-spiralnym. Po zmieszaniu rozlewa się drink przez sito barowe do przygotowanego kieliszka lub szklanicy.
- Metoda shakerowania: energiczne i szybkie wykłócanie (wytrząsanie) składników gęstych, ciężko łączących się, emulsyjnych (
mleko
,
śmietanka
,
jajka
,
likiery
, kremy itp.) z lodem, w 3-częściowym shakerze przez 8-15 sekund, trzymając go oburącz, dnem do siebie i wykonując krótkie ruchy na linii „oczy-piersi”. Z shakera przelewa się drink przez sitko, które jest w głowicy do przygotowanego naczynia.
- Metoda kombinowana: dla lepszego schłodzenia long drinka, poza miksowaniem w kubku mikserowym lub w shakerze, napój przecedza się na lód umieszczony w szklanicy i ewentualnie szprycuje się go jakimś miksem.
- Metoda blenderowania: rozbijanie większych porcji składników emulsyjnych w mikserze elektrycznym na niskich obrotach przez 20-30 sekund, z drobno tłuczonym lodem. Napoje nieemulsyjne, przejrzyste, można miksować nieco dłużej na wyższych obrotach. Należy pamiętać, że na lód w każdym pojemniku do miksowania wlewa się odmierzone ingrediencje w kolejności od najbardziej gęstych do najrzadszych.
Czynności końcowe
Niektóre rodzaje koktajli poddaje się przed poddaniem operacji
garnirowania
– czyli ozdabiania
szprycerowania
– czyli umiejętnego mieszania z
wodą mineralną
lub
tonikiem
.
Serwowanie i spożywanie koktajli
Koktajle alkoholowe przygotowuje się zawsze bezpośrednio przed spożyciem, zwykle na oczach gości. Muszą być odpowiednio zimne, spienione i tylko takie spełniają swoje zadanie. Pije się je powoli, małymi łykami.
Short drinki
, z wyjątkiem emulsyjnych, najczęściej pije się bezpośrednio z kieliszka lub małej szklaneczki, bez rurki plastikowej.
Natomiast
long drinki
serwowane w wysokich szklanicach, obowiązkowo podaje się z rurką plastikową o dobrej drożności, wkładając ją do szkła. Bardzo praktyczne i eleganckie jest położenie pod naczynie, w którym jest podawany drink, zwłaszcza pod szklanicę, serwetki koktajlowej o średnicy 9-11 cm, wchłaniającej wilgoć ze zroszonego szkła.
Chcąc przygotować napój mieszany wieloporcjowy, należy wymagane składniki wcześniej dobrze zmieszać łyżką wazową w szerokim dzbanie lub w wazie, zostawić napój w chłodziarce na 2-3 godziny i tuż przed podaniem, dodać do naczynia ¼ pojemności lodu kostkowego. Po dobrym zamieszaniu rozlać do przygotowanych naczyń.
Napoje mieszane zimne pije się w temperaturze 0-12° C, (średnio od 4 do 8° C), niezbyt długo, gdyż ciepły napój traci smak i świeżość. Long drinki można pić nieco dłużej, zwłaszcza te z lodem.
Napoje mieszane spożywa się przed, między i po posiłkach, zależnie od ich charakteru smakowego (gorzkawy, wytrawny, półsłodki, słodki). Koktajli nie pije się nigdy do posiłków.
Popularne koktajle
- Aperitif:
- Long drinki:
- short drinki:
- shoty:
- Juanita, znana również jako
Wściekły Pies
albo Wścieklak (wódka, sok malinowy, kilka kropel tabasco)
- Teraz Polska (wódka i sok malinowy, po zakołysaniu powstaje wewnątrz fala przypominająca godło nagrody Teraz Polska)
-
Cucaracha
(karaluch) – tequila, kahlua, rum
-
Cerebro
(mózg)
Przyprawy i dodatki stosowane do koktajli
Inne zagadnienia związane z koktajlami