praca, nauka, rozrywka....
Skala Ballinga
Skala Ballinga – skala obrazująca zawartość cukru w roztworze .
1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C , który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu. Skalę tę opracował niemiecki chemik Karl Balling w 1843[1].
Przelicznik:
W skali Ballinga wyskalowane są areometry Ballinga .
Inne hasła zawierające informacje o "Skala Ballinga":
Nadciśnienie tętnicze ... Rekatolicyzacja ... Przełęcz Lubawska ... Kotlina Kamiennogórska ... Skala termometryczna ... Austro-Węgry ... Wielka piątka ... Demokracja bezpośrednia ... Nieskończoność ... Dojrzewanie ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Skala Ballinga":
09. Strategie przedsiębiorstw (plansza 10) ... 211. Kształtowanie się szaty roślinnej Polski (plansza 8) ... 042. Himalaje (plansza 6) ...
Pchła potrafi wyssać ilość krwi piętnastokrotnie przewyższającą ciężar jej ciała.
pchła krew ciało
AP Edukacja - liceai szkoły policealne
Publikacje nauczycieli
Pełny ekran >>>