soczewica
soczewica (Lens culinaris Medik.) - gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej z rodziny bobowatych. Pochodzi z zachodniej Azji. W Polsce jest uprawiana, czasami (rzadko) dziczejąca (efemerofit).
Zastosowanie -
Roślina uprawna: zaliczana do grupy roślin strączkowych. Uprawiana na smaczne i pożywne nasiona, które do spożycia nadają się po ugotowaniu. Można także wytwarzać z nich mąkę.
- Historia uprawy: Uprawiana była już 2 tys. lat p.n.e. Jej nasiona były podstawą wyżywienia w Starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie. Obecnie uprawiana jest głównie w Bangladeszu, Indiach, Turcji, Hiszpanii, Egipcie, a także w USA. Jest też rośliną pastewną.
Inne hasła zawierające informacje o "soczewica":
Soczewica jadalna
Soczewica jadalna
Systematyka
Domena
:
eukarionty
Królestwo
:
rośliny
Klad
:
rośliny naczyniowe
Klad
:
Euphyllophyta
Klad
:
rośliny nasienne
Klasa
:
okrytonasienne
Klad
:
dwuliścienne właściwe
Rząd
:
bobowce
Rodzina
:
bobowate
Rodzaj
:
soczewica
Gatunek
:soczewica jadalna
Nazwa systematyczna
Lens culinaris Medik.Vorles. Churpfälz. Phys.-Ökon. Ges. 2:361. 1787
Synonimy
Lens esculenta Moench ...
Treonina
węgla α. Produkty o dużej zawartości treoniny to
twaróg
,
drób
,
ryby
,
mięso
,
soczewica
, i ziarno
sezamowe
. L-Treonina (2S,3R) oraz D-Treonina (2R,3S) L-allo-Treonina (2S,3S) oraz D-allo-Treonina (2R,3R) ...
Warzywa
(Cicer arietinum
L.
)
fasola zwykła
(Phaseolus vulgaris)
fasola wielokwiatowa
(Phaseolus coccineus syn. multiflorus)
groch
(Pisum sativum)
soczewica jadalna
(Lens culinaris)
soja
(Glycine max) Warzywa wieloletnie
chrzan pospolity
(Armoracia rusticana)
rabarbar ogrodowy
...
Rośliny uprawne
wiklina
,
herbata
,
kakaowiec
,
kawowiec
rośliny motylkowe
motylkowe grubonasienne (
strączkowe
):
łubin
,
groch
,
bobik
,
wyka
,
soja
,
soczewica
motylkowe drobnonasienne:
lucerna
,
koniczyna
,
nostrzyk
,
seradela
,
esparceta
rośliny okopowe
bulwiaste:
ziemniak
,
topinambur
korzeniowe:
burak cukrowy
, ...
Wegetarianizm
norma[21]. Składniki odżywcze w diecie wegetariańskiejSkładnik spożywczyProdukty bezmięsne, które go zawierają
Białko
produkty sojowe, soczewica, groch, kasza, makaron, pieczywo (najlepiej razowe), orzechy i nasiona
Żelazo
zielone warzywa liściaste, ...
Rośliny strączkowe
grupy jednorocznych,
bobowatych
, zawierają one 20-50% białka.Strączkowe wykorzystuje się:do celów spożywczych
bób
ciecierzyca
fasola zwykła
fasolnik
groch siewny
soczewica jadalna
soja zwyczajna
do celów pastewnych
bobik
lędźwian
łubin trwały
łubin wąskolistny
łubin żółty
peluszka
seradela
wyka ozima (kosmata)
wyka siewna
...
Kategoria:Warzywa
...
Kuchnia indyjska
słodki. Kuchnia wschoduW daniach w kuchni bengalskiej bardzo popularne są ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie ...
kwas foliowy
...
roślina motylkowa
lucerna, seradela
nasiona roślin strączkowych – źródło cennego białka – fasola, groch, soczewica, soja
nawozy zielone – służą jako nawozy naturalne, wzbogacają glebę w azot
rośliny ...
Inne lekcje zawierające informacje o "soczewica":
Sekretny obrzęd, ludowa moralność i przestrogi gości z zaświatów - czyli tematyka ˝Dziadów cz. II˝ A. Mickiewicza (plansza 13)
...
211. Kształtowanie się szaty roślinnej Polski (plansza 6)
...
155. Jak jadamy dzisiaj i jak kiedyś jadano? (plansza 12)
einfach - bardzo proste
das Getreide - zboże
die Gerste - jęczmień
die Linse - soczewica
der Weizen - pszenica
der Wein - wino
fürs Kochen - do gotowania
...
|