technik żywienia i gospodarstwa domowego
Zajmuje się organizacją, nadzorem a także kieruje pracą podległego personelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych, obsługi konsumentów oraz organizacji i technologii produkcji w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego takich jak restauracje, stołówki, bary.
Zadania zawodowe:
-
obsługiwanie maszyn i urządzeń gastronomicznych zainstalowanych w części handlowej i produkcyjnej zakładu oraz nadzorowanie prawidłowości eksploatacji tych urządzeń (maszyny do obróbki zimnej surowca, urządzenia grzejne: elektryczne i gazowe, automaty i półautomaty, urządzenia chłodnicze, kasy rejestracyjne, kelnerskie itp.)
-
organizowanie i nadzorowanie obsługi konsumentów oraz prac w dziale produkcyjnym placówek (w tym udzielanie instruktażu przywarsztatowego w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych, obsługi konsumentów oraz organizacji i technologii produkcji)
-
organizowanie i nadzorowanie przebiegu procesu produkcyjnego wszystkich asortymentów potraw zgodnie z obowiązującymi recepturami (odbiór jakościowy surowców i towarów, magazynowanie, obróbka wstępna, termiczna, wykończenie i dekorowanie, ekspedycja)
-
dokonywanie organoleptycznej oceny potraw i napojów oraz ocenianie zgodności ich wykonania z przepisami kulinarnymi
-
pobieranie prób potraw i napojów do badań laboratoryjnych
-
nadzorowanie przestrzegania wymogów sanitarnych oraz bhp w placówkach gastronomicznych
-
ustalanie asortymentu produkcji i sprzedaży oraz specjalności zakładu stosownie do typu zakładu oraz podaży surowców i towarów
-
przygotowywanie pracowników do wprowadzenia nowych typów maszyn i urządzeń do produkcji i obsługi konsumentów oraz nowych technologii sporządzania potraw
-
organizowanie zaopatrzenia materiałowego i surowcowego dla placówek gastronomicznych, współdziałanie w opracowaniu planów dla zakładów gastronomicznych i rozliczanie się z ich wykonania
-
prowadzenie kalkulacji cen sprzedaży w zakładach gastronomicznych, organizowanie pracy magazynu (przechowywanie surowców i materiałów pomocniczych, prowadzenie dokumentacji magazynowej)
-
opracowywanie jadłospisów oraz zestawów potraw i napojów, z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia
-
prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej i technologicznej w placówkach gastronomicznych
-
prowadzenie gospodarki środkami materialnymi, finansowymi i kadrami w placówkach gastronomicznych
-
organizowanie i przeprowadzanie kontroli wewnętrznej, ocenianie prawidłowości rozwiązań funkcjonalno-użytkowych, wyposażenia, organizacji
-
opracowywanie projektów usprawnień i programów użytkowych dla inwestycji gastronomicznych
-
dokonywanie oceny założeń techniczno-organizacyjnych projektów technologicznych lub projektów modernizacji i adaptacji placówek
Przedmioty zawodowe:
działalność usługowa; higiena żywienia; placówki żywienia; technologia produkcji gastronomicznej; obsługa konsumenta; sługi gastronomiczne; podstawy przedsiębiorczości |
Nauka kierunku w wybranym województwie: /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE DOLNOŚLĄSKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE KUJAWSKO-POMORSKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE LUBELSKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE LUBUSKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE ŁÓDZKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE MAŁOPOLSKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE MAZOWIECKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE OPOLSKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE PODKARPACKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE PODLASKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE POMORSKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE ŚLĄSKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE ŚWIĘTOKRZYSKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE WARMIŃSKO-MAZURSKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE WIELKOPOLSKIE /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj /szukaj,Szko��a G����wna Gospodarstwa Wiejskiego,4 LUBUSKIE,15 WIELKOPOLSKIE,16 ZACHODNIOPOMORSKIE,10 PODLASKIE ZACHODNIOPOMORSKIE
|
|
|