pszenica
pszenica (Triticum L.) – jest to rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych. Zboże pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Możemy wyróżnić około 20 gatunków pszenicy. Jest jednym z najstarszych zbóż chlebowych uprawianym od co najmniej 6 tysięcy lat. Zajmuje pierwsze miejsce w światowej produkcji zbóż.
Owoce pszenicy – ziarniaki – zawierają duże ilości skrobi oraz najwięcej białka i glutenu ze wszystkich gatunków zbóż. Dostarczają one również: estrogeny, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, karoten, tokoferol, jest bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, D, E, K, PP.
Pszenica jest typowym zbożem dla klimatu umiarkowanego. Zasięg uprawy rozciąga się od 60°N do 50°S. To typowa roślina zbiorowisk trawiastych (stepów, prerii), a więc stref klimatycznych umiarkowanie wilgotnych.
Uprawiana jest na całym świecie dla ziarna. Głównymi producentami są: Chiny, Rosja i Indie, a najwięksi eksporterzy to: USA, Kanada oraz Francja.
Systematyka:
pozycja w systemie Reveala
gromada okrytonasienne (Magnoliophyta Cronquist)
podgromada Magnoliophytina Frohne & U. Jensen ex Reveal
klasa jednoliścienne (Liliopsida Brongn.)
podklasa komelinowe (Commelinidae Takht.)
nadrząd Juncanae Takht.
rząd wiechlinowce (Poales Small)
rodzina wiechlinowate (Poaceae (R. Br.) Barnh.)
plemię Triticeae Dumort.
podplemię Triticinae Fr.
rodzaj pszenica (Triticum L.)
Gatunki pszenicy uprawiane w Polsce oraz efemerofity (gatunek roślin obcego pochodzenia, który przypadkowo został zawleczony i – zwykle przejściowo – występuje we florze danego kraju lub obszaru)
pszenica orkisz (szpelc) (Triticum spelta L.) – gatunek uprawiany
pszenica płaskurka (płaskurka) (Triticum dicoccon Schrank) – gatunek uprawiany
pszenica polska (Triticum polonicum L.) – efemerofit
pszenica samopsza (płoskurnica, mochnatka) (Triticum monococcum L.) – gatunek uprawiany
pszenica szorstka (angielska) (Triticum turgidum L.) – efemerofit
pszenica zwyczajna (Triticum aestivum L., syn. Triticum vulgare Vill.) – gatunek uprawiany
Inne gatunki pszenicy to:
pszenica karłowata (zbitokłosa, twardokłosa) (Triticum compactum)
pszenica twarda (makaronowa) (Triticum durum Desf.)
Krzyżówka pszenicy z żytem nosi nazwę pszenżyta.
Pod względem wartości technologicznej odmiany pszenicy podzielono na pięć grup jakościowych i grupy oznaczono literami:
Inne hasła zawierające informacje o "pszenica":
Towar
...
Gubernia wołyńska
rolny: żyto ozime: (średnio w latach
1900
—
1904
: 32,7 mln
pudów
),
pszenica
ozima (średnio 16,8 mln
pudów
),
jęczmień
(średnio 7,2 mln
pudów
),
owies
...
Herb Ukrainy
...
Asturia
chemiczny (koksowniczy), włókienniczy, skórzany, szklarski, spożywczy i papierniczy (celuloza). RolnictwoUprawa zbóż (głównie
pszenica
,
proso
i
kukurydza
),
ziemniaków
,
winorośli
,
fasoli
,
warzyw
i
owoców
. Hodowla
bydła
...
Żniwa
...
Turyngia
...
Cywilizacja doliny Indusu
...
Zuiderzee
...
Francuski kalendarz rewolucyjny
...
Genom
...
Inne lekcje zawierające informacje o "pszenica":
031. Strefowość i astrefowość w rozmieszczeniu gleb (plansza 7)
...
Rolnictwo w Polsce (plansza 11)
zbóż
żyto - odporne na niekorzystne warunki pogodowe, małe wymagania wodne i glebowe
pszenica - typowa dla klimatu umiarkowanego, najpowszechniejsze zborze na świecie
pszenżyto - krzyżówka ...
209. Gleby Polski (plansza 8)
...
|