białka
Białka – to największa grupa związków organicznych. Podstawowymi jednostkami składowymi białek są aminokwasy z budowane z C, H, O, N, S. W białkach występuje 20 aminokwasów. Wspólna cechą wszystkich aminokwasów jest obecność grupy karboksylowej -COOH i grupy aminowej. Resztę aminokwasowi –R stanowi łańcuch boczny charakterystyczny dla poszczególnych aminokwasów. W cząsteczkach białka sąsiadujące ze sobą aminokwasy połączone są wiązaniami peptydowymi –CONH- tworzącymi się pomiędzy grupą aminową jednego aminokwasu a grupa karboksylową drugiego.
Struktura białek wykazuje cztery stopnie złożoności:
- Struktura pierwszorzędowa jest to sekwencja aminokwasów, liniowe ich ułożenie.
- Struktura drugorzędowa jest to zwinięcie struktury pierwszorzędowej w trójwymiarowa helisę. Stabilizacja stosunków przestrzennych jest utrwalona słabymi wiązaniami wodorowymi, których rozerwanie może nastąpić pod wpływem wielu czynników fizycznych lub chemicznych np. silne kwasy, zasady powodują nieodwracalne zniszczenie helikoidalnej struktury większości białek.
- Struktura trzeciorzędowa jest to dalsze zwijanie się i fałdowanie helisy w przestrzeni. Pomiędzy oddalonymi od siebie aminokwasami tworzą się wiązania, które utrzymują i stabilizują makrocząsteczkę białka.
- Struktura czwartorzędowa jest to sposób połączenia się trzeciorzędowej struktury białkowej w większą całość. Dotyczy to białek złożonych z więcej niż jednego łańcucha polipeptydowego i określa jak są one ułożone w stosunku do siebie i w przestrzeni.
Inne hasła zawierające informacje o "białka":
Nadciśnienie tętnicze
innych badań laboratoryjnych[10].W porównaniu do PTNT, zalecenia ESC[9] nie obejmują badania stężenia białka C-reaktywnego (CRP) natomiast podkreślają znaczenie subklinicznych zmian narządowych (polecają jako rutynowe ...
Oddychanie komórkowe
w postaci ciepła.Poza
węglowodanami
organizmy w procesie oddychania mogą utleniać
tłuszcze
oraz
białka
, a po bardziej złożonych modyfikacjach także pozostałe związki organiczne.U organizmów
eukartiotycznych
...
Albumina
dzięki przewadze aminokwasów kwaśnych posiadają ładunek ujemny co zapobiega przedostawaniu się tego białka z krwi do
moczu
.Albuminy pełnią kluczową rolę w utrzymaniu
ciśnienia onkotycznego
...
Globuliny
krwi
.Globuliny są odpowiedzialne za mechanizmy odpornościowe oraz wiążą
tłuszcze
i
glukozę
. Są białkami dobrze rozpuszczalnymi w rozcieńczonych roztworach soli, nie rozpuszczają się w czystej ...
Białka fibrylarne
Potrójna helisa cząsteczki
kolagenu
.Białka fibrylarne (białka włókniste, włókienkowe lub włókiennikowe, skleroproteiny, skleroproteidy, albuminoidy) -
białka
proste o ...
Keratyna
Keratyna –
białko fibrylarne
(nierozpuszczalne w wodzie, cząsteczki białka tworzą włókna). W
komórkach nabłonkowych
człowieka zidentyfikowano dwadzieścia izoform cytokeratyn o ...
Białka złożone
...
Denaturacja
Denaturacja - pozbawienie substancji jej naturalnych właściwości.
Denaturacja białka
Denaturacja DNA
Denaturacja
alkoholu
- skażenie alkoholu w sposób uniemożliwiający jego spożycie. Patrz: ...
Mioglobina
wyznaczyli dokładną strukturę mioglobiny stosując
rentgenografię strukturalną
. Była to pierwsza poznana struktura białka. Za odkrycie Kendrew otrzymał
Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii
w roku ...
Filamenty
Zapewniaja wytrzymałość mechaniczną.
mikrotubule
- są bardzo istotne podczas podziałów komórkowych, zbudowane z białka -
tubuliny
, której
polimeryzacja
rozpoczyna się od
centrosomu
. Są to szlaki ...
Inne lekcje zawierające informacje o "białka":
Budowa komórki eukariotycznej - część I (plansza 12)
pośrednie są również wykrywane w obrębie jądra komórkowego, gdzie zbudowane są z białka laminy i tworzą sieć zwaną blaszką jądrową.
...
Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 13)
też, istnieje specjalny sposób upakowania DNA w jądrze komórkowym.
DNA nawinięty jest na białka noszące nazwę histonów przypomina to dysk z nawiniętym na niego koralikiem. ...
Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 3)
przekazanie „choroby” martwe bakterie poddawano działaniu enzymów rozkładających poszczególne składniki takie jak, białka, tłuszcze, kwasy nukleinowe. Okazało się, że tylko bakterie pozbawione kwasu DNA ...
|