Kopyto konia składa się z trzeciej kości palca (kości kopytnej),
trzeszczki kopytowej
,
chrząstek
,
stawu
kopytowego oraz obejmującej całość puszki kopytowej. Kość kopytowa jest otoczona silnie ukrwionym i złożonym z wielu warstw tworzywem kopytowym.
Narastanie rogu kopytowego następuje od góry ku dołowi:
Są to oczywiście wartości orientacyjne i zależą od bardzo wielu czynników: rasy, płci, żywienia, warunków bytowania, klimatu, rodzaju wykonywanej pracy itd.
Bardzo ważnym zadaniem hodowcy jest codzienna i okresowa pielęgnacja kopyt:
pielęgnacja codzienna – prawidłowe warunki zoologiczne w stajni i na wybiegu (odpowiednia wilgotność, sucha ściółka) oraz czyszczenie i mycie końskich kopyt.
pielęgnacja okresowa – regularne rozczyszczanie końskich kopyt przez wykwalifikowanego kowala-podkuwacza. Konie powinno kuć się tylko w uzasadnionych przypadkach po konsultacji z podkuwaczem, gdyż podkuwanie zdrowych kopyt może tylko pogorszyć ich stan.
Bardzo niebezpieczną chorobą kopyt jest
ochwat
. Atakuje i niszczy tworzywo kopytowe łączące kość kopytową z puszką. Ochwat spowodowany jest podawaniem wysokobiałkowego pożywienia w połączeniu z brakiem ruchu. Ochwat jest zwykle bolesny dla konia. Najczęściej koń przyjmuje pozycję podobną do siedzącego psa ,aby odciążyć przednie kopyta.
Najniższą temperaturę na Ziemi odnotowano na Antarktydzie 21 lipca 1983 roku w okolicy radzieckiej stacji badawczej , było 89,2 stopnia Celsjusza poniżej zera.