Aldehydy –
grupa związków organicznych
posiadających
grupę aldehydową
, czyli
grupę karbonylową
(C=O) połączoną z jednym (-CHO) lub dwoma (CH2O) atomami
wodoru
. Proste aldehydy, będące pochodnymi
alkanów
i zawierające w cząsteczce jedną grupę aldehydową to alkanale o wzorze ogólnym CnH2n+1CHO.
Pokrewną klasę związków stanowią
ketony
(R2CO), nieposiadające atomu wodoru przy grupie karbonylowej. Ketony i aldehydy mają zbliżone właściwości chemiczne, przy czym aldehydy są z reguły bardziej reaktywne. Istnieje też szereg reakcji charakterystycznych jedynie dla aldehydów.
Otrzymywanie
Aldehydy otrzymuje się w przemyśle przez katalityczne odwodornienie pierwszorzędowych
alkoholi
:
i stąd pochodzi nazwa aldehydów, która została utworzona od
łacińskiego
określenia: alcohol dehydrogenatus (alkohol odwodorniony).
Właściwości
Aldehydy są charakterystycznie pachnącymi i
toksycznymi
związkami chemicznymi o własnościach
grzybo-
i bakteriobójczych - im krótszy łańcuch węglowy tym mniej przyjemny zapach i większa toksyczność.
Formaldehyd
i
akroleina
(przypalony tłuszcz) ma bardzo nieprzyjemny zapach, ale
wanilina
(
waniliowy
) czy cytronelal (
cytrynowy
) przyjemny. Aldehydy o krótkich łańcuchach węglowych dobrze rozpuszczają się w wodzie (np.
aldehyd octowy
CH3CHO bez ograniczeń), w miarę zwiększania się ilości atomów węgla rozpuszczalność szybko spada. Aldehydy są to substancje będące w większości
ciałami stałymi
{wyjątkami są: formaldehyd, acetaldehyd (aldehyd octowy) i aldehydy nienasycone - są gazami w miarę dobrze rozpuszczalnymi w wodzie}.
Posiadają silne właściwości
redukujące
, czym różnią się od
ketonów
.
Charakterystyczne reakcje
Najbardziej charakterystycznymi
reakcjami
dla aldehydów są
- CH3CHO + H2 → C2H5OH
- CH3CHO + ½O2 → CH3COOH
- reakcje tego typu jest podstawą wykrywania i oznaczania aldehydów, m.in. za pomocą próby:
Tollensa
,
Fehlinga
,
Benedicta
czy
Trommera
, np.:
- CH3CH2CHO + Ag2O → CH3CH2COOH + 2Ag↓
- CH3CH2CHO + 2Cu(OH)2 → CH3CH2COOH + Cu2O↓ + 2H2O
|
Powstawanie iminy z aldehydu i aminy |
- Reakcja amin z formaldehydem w obecności kwasu (najczęściej
kwasu mrówkowego
) wykorzystywana jest do
metylowania
amin (reakcja Eschweilera-Clarke'a):
|
Kondensacja aldolowa |
Wg terminologii
retrosyntetycznej
aldehydy reprezentują
synton
akceptorowy typu a1, przy czym grupą funkcyjną jest grupa OH.
Zastosowanie
Aldehydy stosowane są do syntez organicznych (tworzywa sztuczne, barwniki), w przemyśle spożywczym i kosmetycznym (składniki kompozycji zapachowych i aromatów spożywczych), garbarstwie (aldehyd glutarowy). Roztwór
aldehydu mrówkowego
(HCHO) w wodzie (tzw.
formaliny
) stosowany jest do konserwacji preparatów biologicznych.
Najważniejsze aldehydy
Zobacz też